Η τενίστρια Δέσποινα Παπαμιχαήλ – με μισή καταγωγή από τα Χανιά- η οποία συμμετέχει σε όλα τα μεγάλα τουρνουά τένις ανά τον κόσμο, με τελευταίο το roland garros, μιλά στα “Χανιώτικα νέα” για την σχέση με τα Χανιά, την πορεία της στο χώρο του τένις, την σχεδόν… ανύπαρκτη στήριξη της πολιτείας αλλά και τα προσωπικά της όνειρα και στόχους.
-Αρχικά Δέσποινα να ξεκινήσουμε την συνέντευξη όχι αγωνιστικά αλλά προσωπικά, ποια είναι η σχέση σου με τα Χανιά; Τα επισκέπτεσαι τακτικά;
Η μητέρα μου είναι απο τα Χανιά και συγκεκριμένα την Παλαιόχωρα Χανίων οπότε είμαι μισή Χανιωτισσα. Δυστυχώς δεν τα επισκέπτομαι όσο θα ήθελα, λόγω υποχρεώσεων με το τέννις αλλά όταν ήμασταν πιο μικροί ερχόμασταν συνέχεια.
-Ταξιδεύεις τακτικά για συμμετοχές σε αγώνες τένις ανά τον κόσμο που σε βρίσκουμε αυτή την περίοδο;
Το τένις είναι πολύ απαιτητικό. Τα ταξίδια για τουρνουά είναι κάθε βδομάδα σε όλο τον κόσμο. Τον Ιανουάριο ήμουν στην Αυστραλία για το αυστραλιανό όπεν, Φεβρουάριο στο Μεξικό, Μάρτιο στην Αμερική και τώρα είμαστε στην Ευρώπη και στο χώμα για το Roland Garros στο Παρίσι.
-Θα ήθελα να μας πεις πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με το τένις… ποιο ήταν το ένευσμα για να επιλέξεις το συγκεκριμένο άθλημα;
Από μικρή έκανα όλα τα αθλήματα. Τα αδέρφια μου έπαιζαν μπάσκετ οπότε έπαιζα κι εγω, έκανα κολυμβητήριο, βόλεϊ και τελείως τυχαία μια φίλη μου έκανε τένις
και με παρότρυνε να αρχίσω για να περνάμε χρόνο μαζί κι έτσι έγινε.
Κάνεις από την οικογένεια δεν έπαιζε τένις. Ξεκίνησα και από τότε κόλλησα.
-Πόσο ανταγωνιστικός είναι ο χώρος του τένις;
Ο χώρος του τένις είναι πολύ ανταγωνιστικός. Όπως είπα και πριν έχουμε τουρνουά κάθε βδομάδα. Με βάση τα αποτελέσματα του κάθε τουρνουά ανανεώνεται η παγκόσμια βαθμολογία κάθε Δευτέρα οπότε αυτό και μόνο του λέει πολλά. Έχεις την δυνατότητα κάθε βδομάδα να βελτιώσεις την θέση σου στην βαθμολογία, όλες θέλουμε να το πετύχουμε και να ανέβουμε όσο πιο ψηλά γίνεται.
-Πιστεύεις ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει άνθηση στο άθλημα στην Ελλάδα;
Πιστεύω τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει μεγάλη άνθηση του αθλήματος. Ο Στέφανος και η Μαρία έχουν πετύχει πολλά, εγώ παίζω στα grand slam, με την εθνική ομάδα ανεβηκαμε κατηγορία… έχουμε πετύχει στόχους κι έτσι φέραμε τον κόσμο περισσότερο στα γήπεδα να αγαπήσει το άθλημα.
-Η πολιτεία θεωρείς ότι στηρίζει τους επαγγελματίες αθλητές της αντισφαίρισης; Οσον αφορά τις παροχές αλλά και τις υποδομές;
Δεν μου αρέσει να διαμαρτύρομαι αλλά θεωρώ ότι πρέπει να γίνει. Γυρνώντας τον κόσμο και γνωρίζοντας άλλες τενίστριες και την βοήθεια που τους παρέχουν οι χώρες τους σε κάνει και αναρωτιέσαι γιατί στην Ελλάδα δεν γίνεται αυτό. Οι υποδομές δεν υπήρχαν καθόλου, τώρα σιγά σιγά έχουν βελτιωθεί για να είμαι ειλικρινής αλλά οικονομική στήριξη δεν υπάρχει καμία. Είναι κρίμα γιατί κάνουμε μεγάλο κόπο και αντιπροσωπεύουμε αντάξια την χώρα μας και δεν υπάρχει μια βοήθεια για αυτό. Έχεις και το οικονομικό άγχος εκτός του όλου ανταγωνισμού που υπάρχει. Θα εκτιμούσα παρά πολύ μια οποιαδήποτε βοήθεια για να πετύχω ακόμα περισσότερους στόχους.
-Ποιοι είναι οι προσωπικοί σου στόχοι όσον αφορά το τένις αλλά και το όνειρό σου;
Οι προσωπικοί μου στόχοι είναι να μπω στις πρώτες 100 τενίστριες του κόσμου τόσο στα μονά αλλά και στα διπλά. Το όνειρο είναι ένας grand slam τίτλος.