Με αναφορές στη μικρασιατική καταστροφή ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΔΕΘ.
«Στεκόμαστε με σεβασμό σε όλους εκείνους που έβαλαν τα θεμέλια για μια ισχυρή Ελλάδα. Εναν αιώνα μετά η πατρίδα μας πήγε μπροστά. Ο τόπος είναι ελεύθερος, κυρίαρχος και ανεξάρτητος, αναπνέοντας τον αέρα μιας Δημοκρατίας που τους παρέχει ευκαιρίες. Οι γονείς της ήττας είναι πάντα ο διχασμός. Βρισκόμαστε ξανά σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι. μετά από 12 χρόνια μνημονίων η Ελλάδα έχει ανακτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία. Σε τρία χρόνια ξεπεράσαμε την πανδημία, αντιμετωπίσαμε το μεταναστευτικό. Ποτέ στη μεταπολίτευση καμία κυβέρνηση δεν κλήθηκε να αντιμετωπίσει τόσες προκλήσεις. Η πατρίδα είναι πολύ πιο ισχυρή από τότε που ο λαός μας εμπιστεύτηκε.
Υπάρχουν νέα σύνεφα: Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στη σύνθετη συγκυρία η πατρίδα πρέπει να πάρει ιστορικές αποφάσεις. Η Σμύρνη είναι το παράδειγμα. Με έργα και αποτέλεσμα υποδεχόμαστε το μήνυμα της Σμύρνης και όχι με χολή όπως η άλλη πλευρά του Αιγαίου.
Οι επόμενοι μήνες είναι προεκλογικοί- Ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε δεύτερη φορά στη συμφορά.
Όλα μπορεί να γκρεμιστούν. Ο λαός έμαθε και ξέρει το δρόμο που θα διαλέξει. Μετά τη νίκη της ΝΔ έθετα πέντε όρους για την ανάπτυξη της πατρίδας: Δουλειές, ψηφιακό κράτος δίπλα στον πολίτη, υγεία και παιδεία. θυμάμαι καλά την πρώτη μου παρουσία στην Έκθεση. Διέκρινα και την αμφιβολία σε όσους με άκουγαν. Τόσα και τόσα είχαν ακουστεί, για να ακολουθήσουν κυβιστήσεις, έργα σε μουσαμάδες: Είμαι ενώπιόν σας και σας απαντώ ότι εκείνα που έλεγα τότε έγιναν και γίνονται. Οι πολίτες πληρώνουν μικρότερο φόρο, καταβάλουν μικρότερο ΕΝΦΙΑ κατά 35%, ο φόρος των επιχειρήσεων και οι ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν και κανείς, σχεδόν δεν επιβαρύνεται όταν μεταβιβάζει την περιουσία του στα παιδιά του. Το ΑΕΠ αυξήθηκε 8,3% στο πρώτο εξάμηνο. Η εκτίμηση είναι ότι η ανάπτυξη για το τρέχον έτος θα ξεπεράσει το 5%. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν, οι επενδύσεις ξεπέρασαν τα πέντε δισ. Ανοδική πορεία έχει και ο τουρισμός. Το είπαμε, το κάναμε: Ολα αυτά δικαιώνουν τις επιλογές και το σύνθημά μας.
Είχαμε δραστική μείωση των κόκκινων δανείων. Εχουμε έργα ΣΔΙΤ, οδικά δίκτυα που συνδέουν την επικράτεια, αρδευτικά έργα σε κάθε περιφέρεια. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε μεγάλο εργοτάξιο. Μέσα στην κρίση δημιουργήθηκαν 300.000 νέες θέσεις εργασίας. Η Πολιτεία αύξηση τον κατώτατο μισθό και την αμοιβή της υπερωρίας μερικής απασχόλησης. Καθιερώθηκε η ψηφιακή κάρτα, οι κούριερ εργάζονται με κανόνες. Αυξήθηκαν οι άδειες μητρότητας και πατρότητας, αντιμετωπίσθηκε το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων. Ηταν ντροπή να περιμένει ο απόμαχος της εργασίας χρόνια για να πάρει τους κόπους του. Αυτό ανήκει στο παρελθόν. Ηταν ζήτημα σεβασμού.
Στην ίδια αίθουσα είχα μιλήσει για υγεία και παιδεία που θα οικοδομεί το μέλλον. Η μάχη με τον covid έβαλε τα θεμελια για νέο σύστημα υγείας. Η προσοχή μας στρέφεται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, αλλά και στην πρωτοβάθμια παιδεία. Το νέο σχολείο απέκτησε 166 σύγχρονα προγράμματα σπουδών. Μπήκαν νέα μαθήματα στα σχολεία, σε όλη την Ελλάδα διπλασιάσθηκαν τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία. Προσλήφθηκαν 24.700 μόνιμοι εκπαιδευτικοί.
Η προσπάθειά μας διαρκής στην υγεία, στοίχημα η ανακαίνιση των Κέντρων υγείας και ο δωρεάν προσωπικός γιατρός για όλους.
Είχα μιλήσει για το ψηφιακό κράτος. Ποιος θα πίστευε πριν από τρία χρόνια ότι θα κέρδιζε από το gov.gr ότι θα κέρδιζε 60 ώρες, ότι θα είχε στο τηλέφωνο το δίπλωμα και την ταυτότητα, θα μπορούσε να ελέγχει από το τηλέφωνό του τις συνταγές και τις εξετάσεις του;
Η ψηφιακή μετάβαση συνδυάζεται με την ισότιμη συμμετοχή όλων σε όλα. Η χώρα μας απέκτησε εθνικά σχέδια δράσης για την ισότητα των φίλων, τους ρομά, τους ΑΜΕΑ, τους ΛΟΑΤΚΙ+. Οσοι ήταν στο περιθώριο αποκτούν φωνή και εκπροσώπηση. Υποσχεθήκαμε και έχουμε περήφανη πατρίδα. μεγαλύτερη αφού έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο. Εχουμε συμμαχίες, συμφωνίες με σημαντικότερες αυτές με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Η διπλωματική μας ασπίδα συνοδεύει και το δόρυ της εθνικής αποτροπής. Είχα εξαγγείλει τα ραφάλ, τα πρώτα πετούν στους ελληνικούς ουρανούς. Στη Γαλλία ναυπηγούνται οι δύο πρώτες φρεγάτες Μπελαρά. Η Ελλάδα θέλει σύνορα απαραβίαστα και ασφαλή. Σ’ αυτό μετέχουν οι 3.000 νέοι συνοριοφύλακες και λιμενικοι, τα 32 νέα σκάφη, ο φράχτης στον Εβρο. Χάρη σ’ αυτά μειώθηκαν οι ροές μεταναστών στην Ευρώπη, οι μετανάστες ζουν σε ανθρώπινες συνθήκες. Για το προκλητικό κρεσέντο της Τουρκίας θα πω η απάντησή μας είναι η προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο.
Να σταματήσουν οι γείτονες τα ανιστόρητα πυροτεχνήματα. Δεν φοβόμαστε. Μία λέξη: Όχι κύριε Ερντογάν».
«Εχουν πολλά ακόμη να γίνουν. Παρά τις παρεμβάσεις η απονομή Δικαιοσύνης αργεί. Κι άλλες παγίδες από το χθες καραδοκούν στο σήμερα. Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν ακόμη υπάλληλοι που ταλαιπωρούν τον πολίτι. Δεν μπορεί να μας λείπει εξειδικευμένο προσωπικό παρά την πληρώρα πτυχιούχων. Ξέρω τα βήματα που γίνονται, αλλά καλύτερα τα άλματα που απαιτούνται. δεν αρκεί ο ανάπηρος συμπολίτης να παίρνει επιδόματα χωρίς ταλαιπωρία, του οφείλουμε να έχει και δουλειά, για να μη φύγει έξω ο νέος γιατρός πρέπει να δίνουμε καλό μισθό εδώ στο νοσοκομείο. Βλέπω τα καθήκοντά μας ως διαρκή μάχη. Δεν διστάζουμε να παραδεχθούμε τα λάθη μας. Δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα από την εμπειρία της Πολιτικής Προστασίας, μιας άφαντης υπηρεσίας το 2019. Μπήκε στη μάχη του κορωνοϊού, στη μάχη με τις φωτιές. Ανέλαβα πέρσι, μετά τις φωτιές, την πολιτική ευθύνη. Εγινε υπουργείο. Είχαμε απώλειες, όχι ανθρώπινες ευτυχώς, αλλά φέτος καταφέραμε να έχουμε 220.000 λιγότερα καμμένα στρέμματα από το μέσο όρο της τελευταίας 15ετίας».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζει από την 86η ΔΕΘ το πλήρες πακέτο των μέτρων στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με το οποίο δίνει το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει με φόντο τον επικείμενο δύσκολο ενεργειακά χειμώνα.
Παρακολουθήστε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην 86η ΔΕΘ:
Σημειώνεται ότι η παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ γίνεται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, λόγω των προγραμματισθέντων συγκεντρώσεων και πορειών διαμαρτυρίας.