Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025

ΔΕΘ: Τι περιμένουν οι επιχειρηματίες να ακούσουν

Σήμερα στη ΔΕΘ η ομιλία του Πρωθυπουργού θα σηματοδοτήσει την έναρξη της νέας περιόδου, πολιτικά και οικονομικά για τη χώρα. Το περιβάλλον είναι αρκετά δύσκολο, με τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία να κυριαρχούν. Οι ελπίδες για μια συνολική ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά από τη διετή κρίση της πανδημίας διαψεύστηκαν από την απρόσμενη αυτή πολεμική σύγκρουση, τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες. Το κύμα ακρίβειας και κυρίως η ενεργειακή κρίση έχουν ακυρώσει όλους τους σχεδιασμούς κρατών και επιχειρήσεων και ο χειμώνας προβλέπεται ιδιαίτερα δύσκολος.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες όλοι αναμένουν από τον Πρωθυπουργό να ανακοινώσει μέτρα στήριξης των πολιτών και προστασίας του εισοδήματός τους. Ο επιχειρηματικός κόσμος ακόμα περισσότερο, καθώς κουβαλάει στις πλάτες τους τις συνέπειες μιας κρίσης από το 2009. Οι νέες συνθήκες της οικονομίας απειλούν άμεσα τη βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων σε πολλούς κλάδους και απαιτείται η λήψη συγκεκριμένων μέτρων.
• Η μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών θα πρέπει να συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά. Ειδικά μετά τη διαπίστωση της υπεραπόδοσης των εσόδων από φόρους η οποία καταγράφηκε το 2022, ανάμεσα στα άλλα και λόγω της ευρύτατης χρήσης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, το περιθώριο υπάρχει και θα πρέπει να αξιοποιηθεί. Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν αυξημένα έξοδα λειτουργίας και οι ελαφρύνσεις φόρων και εισφορών είναι κρίσμες.
• Δίπλα σε αυτό θα πρέπει να δοθεί λύση και στο οξύ πρόβλημα των κόκκινων δανείων, μια λύση βιώσιμη που θα αφήνει περιθώρια ανάπτυξης στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που λειτουργούν οριακά μέσα από τον βραχνά των υποχρεώσεων που συσσωρεύτηκαν τα τελευταία 10 και πλέον δύσκολα χρόνια.
• Οι ειδικές συνθήκες με την εκτίναξη των τιμών ενέργειας απαιτούν και τη λήψη ειδικών μέτρων για τη μείωση του κόστους σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας. Η αύξηση για παράδειγμα του μεταφορικού κόστους για τη διακίνηση αγαθών και πρώτων υλών προς τη νησιωτική χώρα έχει επιφέρει ένα βαρύ πλήγμα τις τοπικές οικονομίες. Η μείωση του ΦΠΑ για όλη τη νησιωτική Ελλάδα είναι ένα μέτρο που μπορεί να περιορίσει αυτές τις απώλειες και οι συνθήκες όχι μόνο δικαιολογούν αλλά και επιβάλλουν τη λήψη του.
Την ίδια στιγμή, είναι απαραίτητη η στήριξη, μέσω του ΕΣΠΑ, του δευτερογενούς και του πρωτογενούς τομέα της ελληνικής οικονομίας, καθώς αυτοί καθίστανται κρίσιμοι μέσα στις συνέπειες του διεθνούς οικονομικού πολέμου. Η επανεμφάνιση όρων όπως η επισιτιστική ανασφάλεια/κρίση δείχνει από μόνη της ότι η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει ισχύ στους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής αλλά και της βιοτεχνικής/βιομηχανικής παραγωγής, τόσο για να αναπληρώσει απώλειες όσο και για να αξιοποιήσει ευκαιρίες.
Στη ΔΕΘ η κυβέρνηση πρέπει να αρθεί στο ύψος των αναγκών. Χρειάζεται ένα στιβαρό πακέτο μέτρων, καταρτισμένο μέσα από έναν συνολικό σχεδιασμό, ώστε η Ελλάδα να μετριάσει τις συνέπειες της κρίσης και να ανατάξει την οικονομία της. Ο κόσμος των επιχειρήσεων και ειδικά των μικρομεσαίων αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και η κυβέρνηση θα πρέπει να τον στηρίξει, ως το βασικό της όπλο για τη στήριξη του βιοτικού επιπέδου όλων των Ελλήνων.

*Ο Γιάννης Μαργαρώνης είναι επικεφαλής της παράταξης “Νέα Πορεία” του Επιμελητηρίου Χανίων


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα