ΑΘΗΝΑ »
Σε εφαρμογή θα τεθεί μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας στο δημόσιο τομέα που αφορά 12.500 υπαλλήλους. Η πιστή εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος και των στόχων της διαθεσιμότητας επικυρώθηκε χθες στο κυβερνητικό συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Επικυρώσαμε τις τελικές αποφάσεις, προκειμένου η χώρα να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα και να τεθούν σε κινητικότητα 12.500 Δημόσιοι Υπάλληλοι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου».
Πρόσθεσε, δε, ότι η κινητικότητα δεν αποτελεί υποχρέωση μόνο της χώρας αλλά και θετικό εργαλείο που οδηγεί στην καλύτερη οξοποίηση του εργατικού δυναμικού.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε επίσης ότι από το πρώτο κύμα κινητικότητας (1.800 εργαζόμενοι), όλοι οι υπάλληλοι τοποθετήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες όπου υπήρχαν ανάγκες.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το “Mega”, οι αποφάσεις ελήφθησαν ομόφωνα στο κυβερνητικό συμβούλιο.
Βάσει αυτών, μετά την ένταξη 4.400 υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα το προηγούμενο διάστημα, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ακόμη 8.100 εργαζόμενοι στο Δημόσιο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται για 3.000 δημοτικούς αστυνομικούς και 5.100 υπαλλήλους υπουργείων, που θα ενταχθούν σε διαθεσιμότητα μετά από αξιολόγηση.
ΣΕ ΕΝΑΝ ΜΗΝΑ ΟΙ ΛΙΣΤΕΣ
Οι λίστες με τα ονόματα των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα θα πρέπει να έχουν καταρτιστεί έως τις 20 Σεπτεμβρίου.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, αποφασίστηκαν τα εξής:
• Εγκρίθηκαν τα αναθεωρημένα οργανογράμματα των υπουργείων που διασπάστηκαν, δηλαδή του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
• Εγκρίθηκαν οργανωτικές βελτιώσεις στα υπουργεία Περιβάλλοντος (Γενική Διεύθυνση Ορυκτών Πόρων και Γενική Διεύθυνση Χωρικού Σχεδιασμού), Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Γενική Διεύθυνση Αλιείας και Γενική Διεύθυνση Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής) και Εσωτερικών (Γενική Γραμματεία Ισότητας).
• Εγκρίθηκαν τα επικαιροποιημένα σχέδια στελέχωσης των υπουργείων Οικονομικών, Εθνικής Αμυνας, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Πολιτισμού και Αθλητισμού (εκτός της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού), Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Τουρισμού.
Στα σχέδια στελέχωσης προβλέπονται και οι πλεονάζουσες θέσεις, οι οποίες δύναται να καταργηθούν με κοινές υπουργικές αποφάσεις, βάσει των οριζομένων στο άρθρο 90, παρ.1, του νόμου 4172/2013.
Ακόμη, εγκρίθηκαν οι εκθέσεις αξιολόγησης και σχεδίων στελέχωσης φορέων του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (ΟΑΕΔ, ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΕΑ), καθώς η αξιολόγηση και τα σχέδια στελέχωσης φορέων του υπουργείου Υγείας και το αναλυτικό σχέδιο δράσης για την αξιολόγηση των λοιπών φορέων – νομικών προσώπων που εποπτεύονται από τα υπουργεία.
Εντονη αντίδραση της ΑΔΕΔΥ
ΑΘΗΝΑ » Μήνυμα στην κυβέρνηση, και ειδικά στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στέλνει η ΑΔΕΔΥ λέγοντας πως αν δεν σταματήσει η «πολιτική της ανεργίας, της εξαθλίωσης του λαού μας, θα αντιμετωπίσουν τους σκληρούς πολύμορφους, παρατεταμένους αγώνες μας». Σε πρώτη φάση κήρυξε στάση εργασίας η ΑΔΕΔΥ στις 29 Αυγούστου από τις 11 το πρωί ως τη λήξη ωραρίου μετά τις τελευταίες εξελίξεις για «δραματική συρρίκνωση υπηρεσιών του Δημοσίου, μέσω καταργήσεων ή συγχωνεύσεων, ιδίως στους χώρους της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής ασφάλισης και της τοπικής αυτοδιοίκησης».
Σε χθεσινή σύσκεψη συζητήθηκαν, επίσης, οι εξελίξεις που αφορούν στην πραγματοποίηση της μνημονιακής συμφωνίας «για άμεσες και εν ψυχρώ απολύσεις 15.000 εργαζομένων καθώς και 25.000 διαθεσιμοτήτων – απολύσεων εργαζόμενων στο Δημόσιο (σε δύο δόσεις: 12.500 μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και 12.500 μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου)».
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ «στέλνει μήνυμα στην κυβέρνηση και ιδιαίτερα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ότι αν δεν σταματήσουν την πολιτική της ανεργίας, της εξαθλίωσης του λαού μας, πολιτική που συσσωρεύει ερείπια στην ελληνική κοινωνία θα αντιμετωπίσουν τους σκληρούς πολύμορφους, παρατεταμένους αγώνες μας, που σε συντονισμό με τα υπόλοιπα κοινωνικά στρώματα θα οδηγήσουν στην ανατροπή αυτής της πολιτικής».