• Η 8η Μαρτίου κάθε χρόνο είναι συμβολική μέρα μνήμης των εν γένει θυμάτων -γυναικών, αλλά και της τιμής που οφείλομε στο γυναικείο φύλο.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ να αγωνίζονται οι γυναίκες για την ισότητα των δυο φύλων (φωτ.). Τα στεγανά και τα στερεότυπα όμως, δύσκολα καταρρίπτονται.
ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ, όχι πια σιωπηλά (Ιράν, Τουρκία, Αφγανιστάν κ.λπ.), ούτε μόνο με διαμαρτυρίες (Ελλάδα). Οι γυναίκες, σήμερα δεν ειναι μόνες στους αγώνες τους: έχουν πολλούς υποστηρικτικούς, τοπικούς και διεθνείς φορείς στους οποίους καταφεύγουν και μάλιστα, με παροχή από αυτούς νομικής κάλυψης. Για κάθε περίπτωση.
Η ΘΕΣΗ της γυναίκας του 2023 στην Ελλάδα, δεν έχει καμιά σχέσε με αυτήν πριν 30, 40 ή 50 χρόνια.
ΕΙΔΙΚΑ, το Κίνημα #MeToo, πρώτα στην Αμερική, έπειτα σε όλο τον κόσμο και την Ελλάδα -με πρωτοπόρα εδώ την αθλήτρια Μπεκατώρου- βοήθησε πάρα πολλές γυναίκες όλων των κοινωνικών στρωμάτων να εκφραστούν. Τις όπλισε με το θάρρος που απαιτείται να δημοσιοποιήσουν και να καταγγείλουν τη βία (λεκτική ή άλλη) που ασκήθηκε πάνω τους στην εργασία ή στο σπίτι τους (ενδοοικογενειακή βία).
ΑΝ μη τι άλλο, το κίνημα αποκάλυψε σωρεία περιπτώσεσων, αναγκάζοντας έτσι την ελληνική κοινωνία να συνειδητοποιήσει επιτέλους ότι υπάρχουν πολύ σκοτεινές πτυχές στις σχέσεις των δυο φύλων σε πολλούς χώρους. Σχέσεις που δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας και που όχι σπάνια καταλήγουν σε γυναικοκτονίες.
Η ΓΥΝΑΙΚΑ του 2023, αγωνίζεται περισσότερο από παλιά, κι ας έχει φαινομενικά (στατιστικά εννοούμε) βελτιώσει σημαντικά τη θέση της σε ό,τι αφορά τη νομοθεσία, την πολιτική και την εργασία της.
ΑΛΛΑ, για να βελτιωθεί περαιτέρω η κατάσταση, δεν αρκεί μόνον η αυστηροποίηση των σχετικών νόμων προστασίας της. Χρειάζεται να αλλάξει πρωτίστως η οπτική με την οποία βλέπουν τη γυναίκα οι άντρες. Κι αυτό ξεκινάει τόσο από την οικογένεια, όσο κι απ΄τα στερεότυπα που διδάσκονται πρώτα στο σχολείο, έπειτα στην ίδια την κοινωνία.