«Δεν έχουμε δικαίωμα στην αμετροέπεια και τις αντιπαραθέσεις. Που ακόμη και τώρα, σήμερα, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ορισμένοι σύντροφοι δεν αποφεύγουν. Και που το μόνο που δείχνουν είναι πως δεν έχουμε καταλάβει τίποτε από το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας».
(Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ).
Ι.-ΕΠΙΜΕΝΕΙ, λοιπόν, να ρίχνει στους ψηφοφόρους το φταίξιμο, για την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21/5/23, ο πρώην βουλευτής του κόμματος και δημοσιογράφος Νίκος Ξυδάκης. Ο οποίος, παρά την κατακραυγή της δήλωσής του να χρεώνει την ήττα του κόμματος στην… παραπληροφόρηση και τη συσκότιση (“ομίχλη στα μυαλά”) όσων ψήφισαν ΝΔ, εμμένει στην άποψή του κάνοντας λόγο και για Σύνδρομο της Στοκχόλμης! Ειδικότερα, επιτέθηκε στους νέους που προτίμησαν να μη ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «είτε δεν έχουν καταλάβει οι ίδιοι, είτε δεν έχουν καταλάβει οι γονείς τους»!
ΤΙ δεν έχουν καταλάβει, δεν μας εξηγεί.
ΜΗΠΩΣ ο ίδιος αγνοεί ηθελημένα ότι ένα κόμμα που ζητά την ψήφο του λαού οφείλει να έχει συνοχή στα επιχειρήματά του προς τα έξω; Και ότι οι διαφορετικές ή αλλοπρόσαλλες προσεγγίσεις επί ενός θέματος (π.χ. αιτιολογία ήττας) στοίχισαν -και στοιχίζουν- στο ΣΥΡΙΖΑ;
ΣΤΟ ΚΑΤΩ-ΚΑΤΩ, την ευθύνη επιτυχίας ή αποτυχίας ενός προεκλογικού αγώνα, την έχουν τα όργανα του κόμματος, ο τρόπος οργάνωσης του αγώνα αλλά και τα μηνύματα. Όχι όμως οι ψηφοφόροι!
ΙΙ.- ΕΙΝΑΙ δυνατόν να πιστεύει ένας πολιτικός ενταγμένος σε ένα κόμμα του λεγόμενου “δημοκρατικού τόξου” πως οι ψηφοφόροι είναι αγέλες χωρίς κριτική σκέψη και μνήμη; Και πως άρα οφείλουν να άγονται και να φέρονται κατά το δοκούν-όπως συμβαίνει αλλού; Κι ακόμη πως η έννοια της δημοκρατίας δεν αποτελεί πεμπτουσία της λαϊκής κυριαρχίας, αλλά ένα εργαλείο υφαρπαγής της εξουσίας;
ΑΔΥΝΑΤΕΙ άραγε, ο κ. Ξυδάκης, να αντιληφθεί ότι ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα στην οποία η δημοκρατία κερδήθηκε με πολύ αίμα και πως το αυτεξούσιο είναι στοιχειώδες συστατικό ενός ελεύθερου ατόμου (πολίτη); Αλλά κι ο σεβασμός των απόψεων των άλλων είναι εκ των ων ουκ άνευ; Σε μια δημοκρατία, οι ψηφοφόροι ακολουθούν τα όποια κόμματα. Τα κόμματα δεν επιβάλλουν με πειθαναγκασμό το τι θα ψηφίσουν οι ψηφοφόροι. Τους πείθουν με επιχειρήματα. Μας αρέσει ή δεν μας αρέσει, μας συμφέρει ή όχι, δεν μπορούμε να προσβάλλουμε εκ των υστέρων μια δημοκρατική διαδικασία που και το ίδιο το κόμμα του κ. Ξυδάκη παραδέχθηκε ως σωστή.
ΑΛΛΑ, οι δημοκρατικές εκλογές γίνονται για να καταρρίπτονται μύθοι, να γλυτώνουμε από επίδοξους δικτάτορες, να ακυρώνονται επικίνδυνες ιδεοληψίες.