ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Υπάρχουν εναλλακτικές, µε τις ανά 4ετία βουλευτικές ή ανά πενταετία προεδρικές εκλογές, αλλά και τις συγκυβερνήσεις. Όµως, πάντα καραδοκεί και κάποια ανορθόδοξη ανατροπή των πάντων. Στη χώρα µας γνωρίσαµε αρκετές δικτατορίες, ακριβώς επειδή υπήρχαν “αδιέξοδες λύσεις” άνωθεν ή έξωθεν επιβαλλόµενες…
Η ΓΑΛΛΙΑ έχει γνωρίσει, µετά τη “Γαλλική Επανάσταση” (1879) πολλά συστήµατα διακυβέρνησης, µέχρι να καταλήξει στη λεγόµενη “δυτικού τύπου” δηµοκρατία: σήµερα βρίσκεται στην Ε’ Γαλλική ∆ηµοκρατία της! Συνεπώς, οι Γάλλοι ξέρουν τι ψηφίζουν· κι αν “αστοχήσουν” καµιά φορά, όπως πρόσφατα µε τις Ευρωεκλογές και την αιφνίδια προκήρυξη των βουλευτικών από τον Γάλλο πρόεδρο Macron, λόγω της πρωτοφανούς υπερίσχυσης της ακροδεξιάς (Le Pen), συνέρχονται και ανατρέπουν, δηµοκρατικώ τω τρόπω, την κατάσταση…
Η ΧΩΡΑ του ∆ιαφωτισµού και εργαστήρι της σύγχρονης σκέψης, των πολλών Επαναστάσεων και των περισσότερων πολέµων στην ευρωπαϊκή ήπειρο, γνωρίζει πολύ καλά τί σηµαίνει ένας φασισµός, µάλιστα “εκλεγµένος” από το λαό! Η εµπειρία σε αίµα και καταστροφές έφερε τη Γαλλία (Ντε Γκολ), µετά τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο, στο να συσκεφτεί µε την αιώνια αντίπαλό της, τη Γερµανία (Αντενάουερ), να βρουν από κοινού και να ιδρύσουν το µεγαλούργηµα της “Ευρωπαϊκής Ένωσης”: µια συνένωση κρατών µε ίδιο πολιτισµό, ίδια πολιτικά συστήµατα, ίδιες αξίες ζωής, δηµοκρατίας και ελευθερίας. ∆εν είναι εύκολο για µια Γαλλία, να απεµπολήσει µια ιστορική παράδοση “µπροστάρη” της Ευρώπης.
ΒΕΒΑΙΑ, η φετινή “εκλογική” χρονιά είναι κρίσιµη για όλο τον πλανήτη. Η Ευρώπη έχει ανάγκη από ισχυρές δηµοκρατικές κυβερνήσεις. Με δεδοµένο δε ότι έχουµε έναν Πούτιν που συνεχίζει τον ευρωπαϊκό του πόλεµο (Ουκρανία) µε φιλοδοξίες Χίτλερ, αλλά και έναν Ντόναλντ Τραµπ -γνωστό για τις ακραίες θέσεις του- να είναι πάλι υποψήφιος πρόεδρος των Ηνωµένων Πολιτειών, αντιλαµβάνεται κανείς τη θέση της ΕΕ!
ΜΑΘΗΤΕΣ, στο µάθηµα της Ευρωπαϊκής Ιστορίας, ο καθηγητής µας µάς έλεγε το παραδοξολόγηµα που εξέφραζε την επιρροή των εκάστοτε τεκταινοµένων στην Γαλλία για την υπόλοιπη Ευρώπη: «Όταν η Γαλλία είναι συναχωµένη, όλη η Ευρώπη φταρνίζεται!». Έτσι, δεν είναι περίεργο που όλες οι Κεντροαριστερές δυνάµεις της ΕΕ (εδώ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ) αναµένουν µε αγωνία τις εξελίξεις στη Γαλλία. Εξάλλου, µια συγκατοίκηση (cohabitation) ανάµεσα σε ετερόκλητα από κοµµατικής άποψης πρόσωπα -πρόεδρος και [ρωθυπουργός- δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο στη χώρα.
Γι’ αυτό, οψόµεθα…
(Στ.Γ.Κ., stcloris@gmail.com και efimeros logos)