Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Δεύτερη Ανάγνωση: Ηλεκτρονική και έντυπη ενημέρωση

Ι.- ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ μας οι μεγαλύτερες ηλικίες συμπολιτών διαβάζουν κυρίως έντυπες εφημερίδες (φωτ. πάνω). Μη έχοντας εξοικειωθεί με την ηλεκτρονική τεχνολογία, αρκούνται στον παλιό και πιο έγκυρο τρόπο ενημέρωσης.
ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΕΣ γενιές έχουν άμεση πρόσβαση στις τρέχουσες “ειδήσεις” στο κινητό τους από το οποίο (φωτ. δεξιά) ενημερώνονται για τα πάντα και σε οποιοδήποτε σημείο της γης κι αν βρίσκονται! Το περίπτερο δεν τους λέει τίποτα!
ΟΧΙ μόνο δεν τους λείπει η υπερπληροφόρηση, έχουν και τη δυνατότητα άμεσης… παρέμβασης στην επικαιρότητα, με δικό τους, δωρεάν και δίχως έλεγχο σχόλιο. Τόσο απλά!
ΕΤΣΙ, πολλοί συμπεραίνουν πως το μέλλον της ηλεκτρονικής εφημερίδας θα είναι οι οθόνες των tablets και των smartphone ή των επιτραπέζιων Η/Υ. Πράγμα που σημαίνει μετακύληση σε ηλεκτρονική μορφή και της διαφήμισης! Ήδη αυτό συμβαίνει.
ΟΜΩΣ, η ανάγκη ελαχιστοποίησης του χρόνου που μεσολαβεί από την εκδήλωση ενός γεγονότος (#metoo, revenge porn, τρέχουσα πολιτική, βιασμοί ανηλίκων, γυναικοκτονίες κ.ά.) μέχρι τη δημοσιοποίησή του, εξωθεί αρκετούς “χρήστες” να παραβιάζουν τη βασική αρχή εγκυρότητας που είναι η διασταύρωση της πληροφορίας, πριν αυτή γίνει είδηση. Η αρνητική αυτή συμπεριφορά, ειδικά στο fb, πολλαπλασιάζεται και διαστρεβλώνεται ασύμμετρα προκειμένου να φθάσει στον παραλήπτη.
ΕΡΕΥΝΑ που έγινε στο παρελθόν από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια (ΗΠΑ) δείχνει ότι 6 στους 10 χρήστες του Διαδικτύου αναδημοσιεύουν μια ανάρτηση διαβάζοντας μόνο τον τίτλο, όχι το περιεχόμενο! Φαντάζεστε σήμερα τι γίνεται…

ΙΙ.- ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ, με δεδομένα τα παραπάνω, ότι οι έντυπες εκδόσεις των εφημερίδων θα συνεχίσουν να υπάρχουν για πολλά-πολλά ακόμη χρόνια, όσο φυσικά η επέκταση του διαδικτύου θα σκοντάφτει σε “ολοκληρωτικές” ή ψευδείς πολιτικές ειδήσεις, σε τεχνικά προβλήματα, σε δυσάρεστες και επιβλαβείς παρανοήσεις, σε dislikes, σε fake news και άλλες εξελίξεις στο διαδίκτυο. Που, για την ώρα, όντας ανέλεγκτο, γίνεται επικίνδυνο για την ψυχική υγεία των νεαρών “αναγνωστών” του, με τον κυκεώνα πληροφοριών.
ΟΣΟ θα υπάρχουν τμήματα της ελληνικής επαρχίας που δεν έχουν πρόσβαση σε γρήγορο -ή και απλό- Διαδίκτυο, τόσο η παλιά καλή έντυπη και έγκυρη εφημερίδα θα έχει ανταπόκριση! Κι όσο δεν θα υπάρχουν υποδομές “εγκυρότητας” για τη σύγχρονη τεχνολογία ενημέρωσης, τόσο το παλιό θα παραμένει ζητούμενο.
ΚΙ ΟΜΩΣ, αυτή την απλή πραγματικότητα σχετικά με την έντυπη ενημέρωση, η ελληνική κυβέρνηση -όχι μόνο η τωρινή- την αγνοεί επιδεικτικά, αρνούμενη να ενισχύει τα “φύλλα” της περιφέρειας.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα