Ι.-ΚΙ ΟΜΩΣ, οι πυρκαγιές στον Έβρο µπήκαν στην τρίτη εβδοµάδα! Όµως, η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως κάνει τα πάντα στην περιοχή, µε µηνύµατα, καναντέρ, στρατό, πολίτες, πυροσβέστες, το 112 και αποµακρύνσεις πληθυσµών. Όµως, η ειδική πλατφόρµα Copernicus µάς ενηµερώνει ψυχρά πως έχουν καεί στον Έβρο πάνω από 935.000 στρέµµατα γης: ένας τροµακτικός αριθµός για τα ελληνικά δεδοµένα· πιθανόν η µεγαλύτερη, όπως λέγεται, καταστροφή από πυρκαγιές σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Η ΕΝΤΥΠΩΣΗ που επικρατεί στην περιρρέουσα ατµόσφαιρα, είναι πως από τον Έβρο δεν σώθηκε ό,τι θα µπορούσε να σωθεί. Με τα δε επιδόµατα στους “πυρόπληκτους”, δεν διορθώνεται τίποτε. Η έγκαιρη πρόβλεψη και η επαγρύπνηση µετρούν, όχι η εκ των υστέρων “επιδοµατική” πολιτική. Ο Έβρος, η Εύβοια, το Μάτι, πιο παλιά η Πελοπόννησος, θα µείνουν στίγµατα ολιγωρίας ή ασυναρτησίας ενεργειών των ελληνικών κυβερνήσεων. Ιδιαίτερα της Ν∆ που κυβέρνησε (2007) και κυβερνά (2023). Το αν φταίει η µορφολογία του εδάφους στον Έβρο, η έντονη κλιµατική αλλαγή, ή η δηµιουργηθείσα αποπνικτική ατµόσφαιρα που “επικάθισε” στην περιοχή και δυσκολεύει τα πάντα, είναι θέµατα προς διερεύνηση. Όπου νά ναι όµως, ακολουθούν και οι πληµµύρες, η άλλη καταστροφική µάστιγα-αδυναµία των κυβερνήσεων.
ΙΙ.-Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ των πρώτων ηµερών ξαναφέρνει στο νου τη διαχρονική “µάστιγα”, τους Τούρκους, τους “συµµάχους” και γείτονές µας. Με ένα “πογκροµ” -και παρά τους όρους της συνθήκης της Λωζάννης- οι Τούρκοι της Κωνσταντινούπολης, µε προβοκάτσια δική τους στη Θεσσαλονίκη, κατάφεραν σε λίγες µέρες -Σεπτέµβρης του 1955 (φωτ.)- να εκδιώξουν Έλληνες και µη µουσουλµάνους από την Πόλη. Με την ανοχή φυσικά των συµµάχων µας στο ΝΑΤΟ, τους “ισαποστάκηδες” Αµερικανούς και τους “ουδέτερους” φίλους µας, τους Ευρωπαίους.
ΙΙΙ.-ΤΟΝ ίδιο µήνα, πριν 49 χρόνια (3/9/1974, ο Ανδρέας Παπανδρέου ιδρύει και επίσηµα το “Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνηµα” (ΠΑΣΟΚ) που, ως κόµµα εξουσίας, θα παίξει καταλυτικό ρόλο στη µεταπολιτευτική ιστορία του τόπου. Στην ιδρυτική πράξη του κόµµατος περιλαµβάνεται το ελκυστικό για κείνη την εποχή τρίπτυχο: Εθνική Ανεξαρτησία (“Η Ελλάδα στους Έλληνες”), Λαϊκή Κυριαρχία (“Το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ο λαός στην εξουσία”), Κοινωνική Απελευθέρωση (ίδρυση της µεσαίας τάξης). Επίσης, στις αρχικές θέσεις και στην ιδεολογία του κόµµατος υπήρχαν, η απεξάρτηση της χώρας ή η λιγότερη εξάρτηση από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ (“ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, το ίδιο συνδικάτο”). Σκοπός του ΠΑΣΟΚ ήταν η τιµωρία των ενόχων της ∆ικτατορίας των Συνταγµαταρχών, η αποχουντοποίηση, η “εθνική συµφιλίωση”, η επιβολή της δηµοτικής γλώσσας και του µονοτονικού και πολλών άλλων “ωραίων”. Και τα λίγα που έγιναν, πήγαν µπροστά την Ελλάδα.
ΚΑΘΕ κόµµα εξουσίας προσβλέπει στο Σεπτέµβρη, ως το µήνα της “ανακαίνισής” του, των υποσχέσεων για βελτίωση της ζωής των υπηκόων (∆ΕΘ) και του µελλοντικού σχεδιασµού για τη χώρα. Πλην της έντονης πολιτικής χροιάς του, ο µήνας αυτός είναι πολύ αγαπητός για τα πολλά καλά του.