• “Η ίδρυση Κοινωφελούς Ιδρύματος με την επωνυμία “Κάρολος Καμπελόπουλος”, με έδρα τα Χανιά, επικυρώθηκε επίσημα με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος (13-6-23). Σκοπός του ιδρύματος είναι η προαγωγή και προώθηση των Καλών Τεχνών και ειδικότερα του ευρωπαϊκού πολιτισμού.”
ΕΙΧΑΜΕ την τύχη να ξεναγηθούμε ανεπίσημα, προ πολλού καιρού, μαζί με το φιλoκρητικό ζεύγος Bernard Larrieu, στους χώρους του νέου Μουσείου -που ελπίζουμε να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό λίαν συντόμως.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ του “Ελληνογαλλικού Συλλόγου” και ήδη μέλος του συμβουλίου του νέου μουσείου, κα Στέλλα Κουτσουπάκη καθώς και η αντιπρόεδρος του Ελληνογαλλικού κα Τζίνα Παυλάκη, μας έμπασαν στον “θαυμαστό κόσμο” του Καμπελόπουλου, γνωστού ανθρώπου για την προσφορά του στα Χανιά.
ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ έχει την ιδιαιτερότητα μιας ανεκτίμητης και ποικίλης συλλογής καλλιτεχνημάτων πολλών περιόδων Τέχνης, ελληνικής και ευρωπαϊκής. Θα φέρει δε το όνομα του δημιουργού του: “Κάρολος Καμπελόπουλος”.
“ΚΡΥΦΟ” πολιτιστικό και πολύτιμο πετράδι γνώσης στην καρδιά της παλιάς πόλης (“Μοναστήρι του Καρόλου”), στο οποίο ήδη έχει τοποθετηθεί, με πολλή φροντίδα και αγάπη σχεδόν το σύνολο της συλλογής του. Υπάρχουν σπάνια συλλεκτικά κομμάτια, γλυπτά, πίνακες και κυρίως πολλά καλλιτεχνήματα του ίδιου του Καρόλου (φωτ.).
ΜΕ το “Μουσείο Τυπογραφίας” των Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη (ΒΙΟΠΑΧ), το Ίδρυμα Ελ. Βενιζέλος (Χαλέπα), το νέο “Αρχαιολογικό Μουσείο”, τώρα το “Κάρολος Καμπελόπουλος” κ.ά., η πόλη των Χανίων αποκτά μια νέα “μουσειακή διαδρομή”. Και δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.
ΑΝ μάλιστα σκεφτεί κανείς ότι, τα περισσότερα από τα παραπάνω μουσεία είναι ιδιωτικές πρωτοβουλίες, αντιλαμβάνεται αμέσως το μεράκι και την αγάπη ορισμένων σπανίων ανθρώπων για τον τόπο. Ευτυχώς που υπάρχουν κι αυτοί και “εμπλουτίζουν” τα Χανιά με το “κάτι άλλο”, εκτός του τουρισμού: μια πανάκριβη και βαθιά γνώση ελληνικής και παγκοσμίας της Τέχνης.