Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Δεύτερη Ανάγνωση: Ρωσοουκρανικός πόλεμος: Ένας χρόνος μετά…

Ι.- ΣΤΙΣ 24 Φεβρουαρίου 2023 συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την έναρξη του απρόσμενου για όλους, ρωσοουκρανικού πολέμου. Και επειδή ακριβώς ήταν ένας μη αναμενόμενος πόλεμος, ξαναγέμισαν οι οθόνες μας από εικόνες ενός ανείπωτου, ανατριχιαστικού και αναίτιου πόνου. Η ολική καταστροφή μιας χώρας, η προφυγιά ενός λαού, η μοχθηρία ενός αδίστακτου τυράννου (Πούτιν) που θυμίζει Χίτλερ (φωτ.) ξαναβύθισαν την Ευρώπη στο μαύρο παρελθόν της… Ο πόλεμος δυστυχώς συνεχίζεται και για δεύτερο χρόνο, χωρίς να διαφαίνεται πουθενά κάποιο αισιόδοξο φως για τον τερματισμό του.
ΕΙΝΑΙ ένας πόλεμος “υπαρξιακός” για πολλούς λαούς (Ουκρανία, Σουηδία, Φινλανδία, χώρες Βαλτικής, Μολδαβία κ.ά.). Αλλά και για την ίδια τη Ρωσία που βρίσκεται τώρα σε αδιέξοδο. Οι δε ημερήσιες εκατόμβες θυμάτων των δυο αντιμαχομένων, δεν συγκινούν πια κανένα. Λέγεται πως η Ρωσία έχει απώλειες τέτοιες που δεν είχε ούτε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο!
ΙΙ. -ΓΙΑ τους Έλληνες φιλομαθείς αναγνώστες εκδόθηκαν πολλά βιβλία σχετικά με τους δυο εμπόλεμους, γράφτηκαν πολλές μελέτες και τόμοι αναλύσεων. Πρόκειται για μια προσπάθεια συγγραφέων, μελετητών και έγκυρων δημοσιογράφουν να βρούν απαντήσεις και ερμηνείες σε ένα πρωτοφανές για τα ευρωπαϊκά δεδομένα: ένα φαινόμενο που τείνει να αλλάξει ραγδαία όλο τον πλανήτη (ενεργειακό, ακρίβεια, προσφυγιά, νέες συμμαχίες, συσχετισμοί, νέα όπλα, νεες ανακατατάξεις).
ΙΙΙ. -ΑΝ υπάρχει μια χώρα που ωφελήθηκε τα μέγιστα και μια ήπειρος που υποφέρει καθημερινά, αυτές είναι οι ΗΠΑ (ενεργειακό) και η ΕΕ (ακρίβεια). Οι Ηνωμένες Πολιτείες υιοθέτησαν το ρόλο τού παγκόσμιου ηγέτη, έχοντας κομβικό ρόλο στη στήριξη των κυρώσεων, τους ελέγχους εξαγωγών, τους νομισματικούς περιορισμούς και τις παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας που στόχο είχαν να κάμψουν τη ρωσική οικονομία. Επιπλέον, οι ΗΠΑ χορήγησαν στρατιωτική βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία καθιστώντας τη διαμάχη ως σύγκρουση της δυτικής ελευθερίας κατά της ρωσικής τυραννίας.
Η παύση ροής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη δημιούργησε ασύμμετρες ανάγκες στις ευρωπαϊκές χώρες και ως εκ τούτου μεγάλη ζήτηση από τις ΗΠΑ. Έτσι, η Αμερική του Μπάιντεν κατέστη ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο! Η δε Ε.Ε. έγινε πλήρως ένα ενεργειακά οικονομικό υποχείριο των ΗΠΑ!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα