«Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ της τελευταίας τετραετίας ηττήθηκε με εκκωφαντικό τρόπο».
Κώστας Τσουκαλάς,
δικηγόρος, “Το Βήμα”, 2-7-23).
Η ΧΩΡΑ στους δύσκολους καιρούς που περνάμε χρειάζεται ισχυρές κυβερνήσεις, αλλά και δυναμικές αντιπολιτεύσεις ώστε να έχουμε και αποτελεσματικές εναλλαγές στην εξουσία. Αυτό που βλάπτει το πολιτικό σύστημα είναι ο κατακερματισμός του που καταλήγει στην αλήστου μνήμης “ιταλοποίηση” της πολιτικής, που είναι προς αποφυγή.
ΤΗΝ ΗΤΤΑ του ΣΥΡΙΖΑ, ο παλιός και έμπειρος πολιτικός Ευάγγελος Βενιζέλος (και δημιουργός του όρου “πολακισμός”) είχε ήδη προβλέψει σε συνέντευξή του (14-6-23). Αλλά, ένα κόμμα που δημιουργείται από αίτια αντισυστημικά, διογκώνεται από αντιμνημονιακή πολιτική και καρπώνεται τη δυσαρέσκεια του κόσμου, δεν πρέπει να επαναπαύεται σε προσωρινές νίκες. Συγκροτείται έτσι ώστε, με ένα σοβαρό και σταθερό πρόγραμμα, με δημοκρατικές διαδικασίες εκλογής αρχηγού και κυρίως με τακτική νίκης να προχωρήσει στην πραγμάτωση του σχεδίου του. Δεν μπορεί να συνέχεται μόνο από το όνομα ενός γοητευτικού πολιτικού του (Αλ. Τσίπρας) χωρίς άλλη συνεκτική “ύλη”, χωρίς στοιχειώδη τακτική νίκης.
Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ, λοιπόν, Ευ. Βενιζέλος είχε προείπει: «Το 2019 θα με είχατε ίσως ακούσει και εσείς να μιλάω για την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι αυτή η ήττα, την οποία τότε δεν συνειδητοποίησαν -γιατί το 32% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2019, λίγο συσκότισε την εικόνα- ήταν μια πραγματικότητα. Αυτή η στρατηγική ήττα νομίζω ότι τώρα αποτυπώθηκε και αριθμητικά. Δεν υπάρχει αφήγημα το οποίο να μπορεί να αντιταχθεί στο αφήγημα το ρεαλιστικό της διαχείρισης των καταστάσεων που προέβαλε η Νέα Δημοκρατία. (…) Στην πραγματικότητα δεν έχουμε κομματικό σύστημα, έχουμε ένα κομματικό σύστημα ενάμιση κόμματος και μάλιστα αυτό το κόμμα -το μισό, μικρό πια ΣΥΡΙΖΑ του 20% (σ.σ. με τις εκλογές της 25/6 είναι του 17,84%) το αμφισβητεί το ΠΑΣΟΚ το οποίο λέει “γιατί όχι εγώ σε αυτή τη θέση ώστε ως αξιωματική πια αντιπολίτευση (…) να ξαναπαίξω ένα ρόλο ο οποίος είναι στρατηγικού χαρακτήρα;”
ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα θα ξαναβρεί το βηματισμό του ως υπολογίσιμη δύναμη με κυβερνητικές αξιώσεις, αν δεν αλλάξει κι αν δεν κατανοήσει ξεκάθαρα αυτό που τόνισε το σημαίνον στέλεχός του, ο Διονύσης Τεμπονέρας, κατά την ομιλία του στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. «Αν θέλουμε να γίνουμε μέρος της λύσης, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπήρξαμε μέρος του προβλήματος».
Η αυτοκριτική στα κόμματα “αριστερού τύπου” (αρχηγοκεντρικά) είναι ομολογουμένως δύσκολη, ή και πολλές φορές “δυσανάγνωστη”. Αν όμως, ο “νέος” ΣΥΡΙΖΑ (ή όποιο άλλο όνομα φέρει) δεν αλλάξει ριζικά την υφή του (“αριστερά ή κέντρο”;), δεν εξισορροπήσει τις φυγόκεντρες εσωκομματικές τάσεις του και δεν σκύψει σοβαρά στα προβλήματα της κοινωνίας, τότε θα επιτρέψει άνετα στο ΠΑΣΟΚ να καταλάβει τη δεύτερη θέση στο Κοινοβούλιο (αξιωματική αντιπολίτευση). Εξάλλου θα έχει ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει και την “επιθετική” διείσδηση της ΝΔ στο μεσαίο χώρο (τον λεγόμενο και “Κέντρο”) τον οποίο όποιος κατέχει σήμερα, κυβερνά.