ΣΥΜΦΩΝΑ µε πρόσφατες έρευνες (https://www.naftemporiki.gr/society/1946417/), η νεολαία εν γένει φαίνεται να αποµακρύνεται από τη θρησκεία λόγω διαφόρων παραγόντων.
Σηµαντική παράµετρος του φαινοµένου είναι η εκκοσµίκευση, δηλαδή η αποµάκρυνση από παραδοσιακές θρησκευτικές πρακτικές (συνήθειες, τελετουργίες, παραδοσιακοί χοροί, ατµόσφαιρα χωριού, τελετές κ.λπ.) και η στροφή τους προς γήινες, πιο “ρεαλιστικές” αξίες! Σήµερα (2025) µόνο το 57% των νέων παραδέχεται ότι είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, ενώ το 24% δηλώνει άγνωστικιστικό προσανατολισµό ή αδιαφορία.
ΕΞΙΣΟΥ σοβαρό θέµα είναι ότι οι νέοι υποστηρίζουν την προαιρετικότητα του µαθήµατος των θρησκευτικών στα σχολεία (45%) καθώς και την κατάργηση του αγιασµού (41%). Έτσι, έµµεσα, δείχνουν να είναι υπέρ του διαχωρισµού Εκκλησίας και Πολιτείας. Βέβαια, η κοσµοσυρροή στις εκκλησίες αυτές τις µέρες, όπως και η αναβίωση πολλών σε λήθαργο παραδόσεων ανά την Ελλάδα, µάλλον αποδεικνύουν πως η πλειονότητα των Ελλήνων (έστω, µεγάλων ηλικιών), είναι αφιερωµένη στη θρησκεία και τις ορθόδοξες παραδόσεις (53%) τις οποίες θεωρεί ταυτόσηµες µε την εθνική ταυτότητα…
ΕΞΑΛΛΟΥ, οι νέοι δείχνουν µεγαλύτερη ανοχή, ίσως και αδιαφορία σε κοινωνικά ζητήµατα, όπως το δικαίωµα σεξουαλικού προσανατολισµού (76%), ο θρησκευτικός γάµος, η απέχθεια προς την πολιτική και τα κόµµατα, η αποστασιοποίηση από τις πάλαι ποτέ “ένδοξες ιδεολογίες” που καθοδηγούσαν τα πλήθη.
ΤΕΤΟΙΕΣ αλλαγές αντικατοπτρίζουν µια γενικότερη κοινωνική µεταβολή των νέων γενεών οι οποίες µεγαλώνουν τελείως διαφορετικά από τις προηγούµενες. Σήµερα τα πάντα ρυθµίζονται µέσω της τεχνολογίας, της ΑΙ, του fb, των massmedia, των κινητών… Η ζωή των νέων έγινε ψηφιακή, µε την καθηµερινή “ψηφιακή κόπωση”, το άγχος και την αγωνία της επιβιωσης, τις νέες ασθένειες να χτυπούν ολοένα και µικρότερες ηλικίες… Πού καιρός για θρησκευτικότητες!