Πολλές φορές οι κυβερνώντες καταφεύγουν σε ειδικούς του επιστημονικού κλάδου που πρέπει να ενεργούν βάσει των υποδείξεων τους, αλλά έκτοτε ακολουθώντας πολιτικές ιδεοληψίες κάνουν κουμάντο από μόνοι τους και οι επιλογές τους προκαλούν βλάβες. Όταν δε «στραβώνει το κλίμα» και «ο κόμπος φτάνει στο χτένι», τρέχουν και δεν φτάνουν να διορθώσουν τα ημαρτημένα.
Οι επιστημονικοί φορείς της υγείας, που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή και εξασφάλιζαν μια ανακούφιση στον πληττόμενο πληθυσμό, παραμερίστηκαν.
Στην αρχική μελέτη για την πανδημία των καθηγητών Δημόσιας Υγείας Τσιόδρα – Λύτρα εντοπιζόταν το πρόβλημα του Ε.Σ.Υ. και απεκαλύπτετο η αδικαιολόγητη αύξηση των θανάτων στους διασωληνωμένους από covid-19 εντός Μ.Ε.Θ. αλλά και εκτός τούτων, στις οποίες πέθαιναν οι εννέα στους δέκα. Εγένετο δε μνεία ότι στις Μ.Ε.Θ. της περιφέρειας δεν υπήρχαν οι ίδιες δυνατότητες επιβίωσης των ασθενών εν συγκρίσει με αυτούς των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης. Η έκθεση είχε δοθεί στους κυβερνητικούς αρμόδιους από τον Μάιο 2021, αλλά όσα έπρεπε να ληφθούν, απ’ όσα περιγράφονταν στην έκθεση, ώστε να αντιστραφεί η κατάσταση, δεν έγιναν.
Η «μαύρη σελίδα» των απωλειών από την πανδημία ήταν τον Δεκέμβριο 2021, που αν ελαμβάνετο υπ’ όψιν η έκθεση Τσιόδρα – Λύτρα, για την οποία αδιαφόρησαν επί επτά μήνες, δεν θα είχαμε τόσες απώλειες. Οι υπεύθυνοι δεν της έδωσαν τη δέουσα σημασία με αποτέλεσμα χιλιάδες ζωές να χαθούν, ενώ παραδέχονταν ότι υπήρχαν διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός Μ.Ε.Θ. σε κρεβάτια με φροντίδα κοινών ασθενών, αλλά δεν είχαν ενδείξεις για μεγαλύτερη θνησιμότητα απ’ αυτούς που ήσαν σε κανονικές Μ.Ε.Θ. Όφειλαν να γνωρίζουν αυτό που ξέρει και ο τελευταίος πολίτης, ότι οι Μ.Ε.Θ. σώζουν ζωές, όταν στους θαλάμους κοινής νόσησης δεν μπορεί να γίνει τούτο.
Την πρώτη φάση της μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα ακολούθησε δεύτερη του κ. Λύτρα, επίκουρου καθηγητή Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, τελευταίως, στην οποία δεν συμμετέχει ο κ. Τσιόδρας, όπου εξετάζεται η θνησιμότητα στην Ελλάδα από covid-19 στο διάστημα Σεπτέμβριος 2021 – Απρίλιος 2022 σε σχέση με την πρώτη μελέτη της περιόδου από την έναρξη της πανδημίας έως τον Μάιο 2021. Επιβεβαιώνονται οι φόβοι της πρώτης μελέτης για αύξηση πάνω από 100% των διασωληνωμένων (14.000 έναντι 6.300) η θνησιμότητα των οποίων κλιμακώθηκε και ξεπέρασε το 20% της προηγούμενης περιόδου με τις απώλειες εκτός των αστικών κέντρων να φθάνει το 64%. το τραγικότερο όλων είναι ότι εξ όσων δεν κατάφεραν να μπουν στις κανονικές Μ.Ε.Θ., το 98% περίπου κατέληξε.
Τι απάντηση θα δοθεί στη νέα έκθεση Λύτρα; Ίσως ότι οι υπάρχουσες Μ.Ε.Θ. είναι αρκετές και δεν χρειάζονται πλέον άλλες προς ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. που έχει απογυμνωθεί από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Ίσως να μεθοδεύεται η παραχώρηση και της Υγείας στην ιδιωτική πρωτοβουλία, να στέλνονται ασθενείς στα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα.
Τι να συμβαίνει, άραγε, όταν 3000 παιδιά είναι εν αναμονή στο νοσοκομείο Παίδων για ένα χειρουργείο ελλείψει αναισθησιολόγων;
Η ανάγκη ενίσχυσης των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης είναι επείγουσα, για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των πολιτών για νοσοκομειακή περίθαλψη.