Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

Δεύτερη πατρίδα στα Χανιά για Ιρανή πρόσφυγα

 

Μέσα σε λίγους μήνες η πρόσφυγας Selva Deris Fayeh έλαβε πιστοποίηση στον προγραμματισμό, μαθαίνει ελληνικά και βλέπει διαφορετικά τη ζωή της στα Χανιά.

Το πάθος για να ζήσει, να αγκαλιάσει μια νέα πατρίδα και τους ανθρώπους της, να μάθει τη γλώσσα, να επιμορφωθεί η ίδια και η οικογένειά της χαρακτηρίζει την 33χρονη Selva Deris Fayeh από το Ιράν.

Η πρόσφυγας, που είχε σπουδάσει λογιστικά και εργάζονταν στη χώρα καταγωγή της, βρίσκεται εδώ και ένα χρόνο στα Χανιά και χάρις στο πρόγραμμα “ESTIA” κατάφερε σε διάστημα λίγων μηνών να ολοκληρώσει το πρόγραμμα της Sistech το οποίο της δίνει τη δυνατότητα να εργαστεί ως προγραμματίστρια (έλαβε πιστοποίηση), ενώ στο ίδιο πρόγραμμα έκανε και μαθήματα ελληνικής και αγγλικής γλώσσας!
Η πρόοδος της γυναίκας έχει εντυπωσιάσει τους ανθρώπους του “ΕSTIA” στα Χανιά που βλέπουν τους κόπους τους για την ένταξη των ανθρώπων αυτών να πιάνουν τόπο στο πρόσωπο της Selva.
Άνθρωπος σεμνός η ίδια, χαμογελαστή και με καλή διάθεση λέει στα “Χανιώτικα νέα” πως έφυγε από την πατρίδα της για πολιτικούς λόγους με σκοπό να φτάσει στην Αγγλία. Πλέον όμως θέλει να μείνει μόνιμα εδώ. «Θέλουμε να μείνουμε στα Χανιά, αγαπάμε τα Χανιά! Έχουν εξαιρετικούς φανταστικούς ανθρώπους. Θα θέλαμε να είναι το σπίτι μας για πάντα!» αναφέρει. Σημειωτέον ότι ο σύζυγος της εργάζεται και το παιδί της πηγαίνει στο νηπιαγωγείο και στο κολυμβητήριο, ενώ και η ίδια πλέον αναζητεί εργασία.
Προσπαθούμε να βρούμε αν υπάρχει κάτι που να της φαίνεται “γκρίζο” στον νέο τόπο κατοικίας της. Δεν το σκέφτεται καν…«Δεν υπάρχει τίποτα ενοχλητικό, δεν έπεσα ποτέ θύμα ρατσισμού. Οι άνθρωποι εδώ μου μιλάνε ωραία, έχουν θετική ενέργεια και από την πρώτη στιγμή είναι δίπλα μας» απαντάει.
Όσο για τη δυσκολία της ελληνικής γλώσσας σχολιάζει πως «σίγουρα δεν είναι πιο δύσκολη
από τα “φαρσί” (γλώσσα που μιλιέται στο Ιράν)», ενώ η πιο δύσκολη ελληνική λέξη είναι το “ Ωτορινολαρυγγολόγος”.
Πλέον η κ. Selva θέλει να προχωρήσει στη ζωή της, να δουλέψει, να μάθει περισσότερα για τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου όπου αποφάσισε να παραμείνει.

Η ΓΛΩΣΣΑ

Aπό αριστερά Χ. Γιάνναρη (εθελόντρια), Μ. Κιττάκη (κοιν. λειτουργός), Selva Deris Fayeh, Β. Ιωαννίδου (συντονίστρια ΕSTIA), Φ. Γκαφάρι (μεταφραστής).

Δίπλα στη νεαρή γυναίκα στην προσπάθεια της να μάθει τα ελληνικά είναι η κ. Χριστίνα Γιάνναρη. Άνθρωπος που ασχολείται εδώ και 15 χρόνια με το μεταναστευτικό, πιο ενεργά την τελευταία 5ετία μιλάει με θερμά λόγια για την μαθήτρια της.
«Είμαι ενθουσιασμένη μαζί της! Όποτε έχουμε μάθημα όσο κουρασμένη και να είμαι πάω με μεγάλη χαρά γιατί ξέρω ότι θα κάνω μάθημα με έναν άνθρωπο που ενδιαφέρεται, έχει διαβάσει, καταλαβαίνει ότι της πω αμέσως! Ακόμα στη γραμματική που είναι δύσκολο να την κατανοήσει ο οποιοσδήποτε, η Σέλβα την αντιλαμβάνεται σε δευτερόλεπτα. Εκτός του οτι είναι πανέξυπνη ενδιαφέρεται και αφιερώνει πολύ χρόνο όχι μόνο στο να μάθει τη γλώσσα καθώς ήδη τη μιλάει αλλά γίνει κομμάτι της κουλτούρας της χώρας μας» αναφέρει η κ. Γιάνναρη.
Η κοινωνική λειτουργός του “ESTIA” κ. Μαριέττα Κιττάκη συγκινείται καθώς έρχεται στο νου της η 11η Ιουνίου του 2021. «Ήταν τότε που τους είδα να με περιμένουν στο λιμάνι της Σούδας και χαίρομαι πραγματικά γιατί βλέπω την αλλαγή των ανθρώπων αυτών. Από την πρώτη στιγμή δεν υπήρχε μέσα τους καθόλου η διαφορετικότητα και το “στίγμα” ότι εμείς είμαστε άλλοι και ότι ερχόμαστε εδώ απαιτώντας! Ήλθαν ταπεινά και ανθρώπινα και με απόφαση ότι “θέλω να ενσωματωθώ”» μας επισημαίνει.
Η ίδια έχοντας εργαστεί πολλά χρόνια με πρόσφυγες και μετανάστες τους καλεί να πάρουν τα θετικά και τα αρνητικά από τη νέας τους χώρα και να τα αξιοποιήσουν όπως θέλουν. «Κάποιοι είναι αρνητικοί . Μένουν στο ότι είναι διαφορετικοί , έχουν άλλη γλώσσα, άλλη θρησκεία, άλλο πολιτισμό, δεν θέλουν να ενταχθούν. Είναι αυτοί που συνήθως δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα. Έχουμε όμως και τους άλλους ανθρώπους που λένε “θέλω να το ζήσω αυτό, θέλω να το δω προς όφελος μου”, “θέλω να πιάσω την ευκαιρία”. Έτσι και η Σέλβα και οι οικογένεια της από την πρώτη στιγμή ήθελε να ενσωματωθεί, να σπουδάσει, ενδιαφέρονταν πως θα μάθει τη γλώσσα, πως θα γίνει τμήμα της κοινωνίας μας» υπογραμμίζει η κ. Κιττάκη.

ΕSTIA, το πρόγραμμα που αγκάλιασε τους ανθρώπους

Για το πρόγραμμα “ESTIA” που ξεκίνησε να υλοποιείται στα Χανιά από τον Μάιο του 2017 με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μας μιλάει η συντονίστρια κ. Βούλα Ιωαννίδου. «Το πρόγραμμα ξεκίνησε από τη “Σύμπραξη με την Αναπτυξιακή Ηρακλείου” και στη συνέχεια πέρασε στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Έχει φιλοξενήσει 500 άτομα στα Χανιά που βρίσκονταν στη διαδικασία εξέτασης του αιτήματος τους για άσυλο. Είχαμε 32 επιλέξιμες κατοικίες με 192 θέσεις και σήμερα 10 σπίτια με 50 θέσεις καθώς έχουμε υποστεί μεγάλη μείωση . Δυστυχώς στην Κρήτη υποστήκαμε τη μεγαλύτερη μείωση στην Ελλάδα, καθώς είχαμε περιόδους που δεν έστελναν κόσμο γιατί είχαν ξεχάσει από το Υπουργείο να κάνουν σύμβαση για τη μετακίνηση από τον Πειραιά στην Κρήτη με αποτέλεσμα να έχουμε άδεια σπίτια και να μην έχουμε κόσμο να μείνει σε αυτά!» τονίζει η κ. Ιωαννίδη.
Δυστυχώς το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Δεκέμβρη του 2022 και οι εργαζόμενοι το έμαθαν μέσα από ένα…δελτίο τύπου του Υπουργείου! «Μπορεί οι προσφυγικές ροές να μειώθηκαν αλλά υφίστανται. Είτε υπάρχουν 10, 20, 100 πρόσφυγες το ότι θα φιλοξενηθούν σε αξιοπρεπή σπίτια και όχι σε υπόγεια ή σε εγκαταλειμμένα σπίτια για μας είναι πολύ σημαντικό. Το ΕSTIA θα έπρεπε να παραμείνει έστω σε κάποιες πόλεις , ειδικά σε πόλεις όπως τα Χανιά που έχουν ανάγκη από κόσμο που θέλει να εργαστεί. Το πρόγραμμα τελειώνει το 2022 και δεν θα στεγάσουμε νέο κόσμο, θα αδειάζουν τα σπίτια θα τα επισκευάζουμε και θα τα επιστρέφουμε στους ιδιοκτήτες. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή ενώ θα μπορούσαμε να στεγάσουμε ανθρώπους δεν μπορούμε να το κάνουμε και τους πρέπει να τους στείλουμε σε camp (καταυλισμούς)» αναφέρει η συντονίστρια.
Στα χρόνια που λειτουργεί το πρόγραμμα δεν αναφέρθηκε κανένα πρόβλημα από τους πρόσφυγες που διέμεναν στα σπίτια, ενώ τα οφέλη για την τοπική κοινωνία από τη παραμονή τους ήταν πολλαπλά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα