Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Δεύτερη σύσκεψη με θέμα την πορεία υλοποίησης του προγράμματος δακοκτονίας στην Περιφέρεια Κρήτης

Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε υπό την Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή Τομέα κα Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη και με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκου Συριγωνάκη, η δεύτερη διαδικτυακή σύσκεψη εργασίας, με αποκλειστικό αντικείμενο την πρόοδο του προγράμματος δακοκτονίας, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι το πρόγραμμα καταπολέμησης με δολωματικούς ψεκασμούς συνεχίζεται κανονικά στο σύνολο της Κρήτης, με τον τρίτο ψεκασμό να έχει ολοκληρωθεί σε αρκετές περιοχές.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι εκπρόσωποι της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής σε Θέματα Φυτοπροστασίας, καθώς και οι Υπεύθυνοι Δακοκτονίας των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση: «Κατά τη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι το πρόγραμμα καταπολέμησης με δολωματικούς ψεκασμούς συνεχίζεται κανονικά στο σύνολο της Κρήτης, με τον τρίτο ψεκασμό να έχει ολοκληρωθεί σε αρκετές περιοχές. Η διαχείριση της φυτοπροστασίας είναι η καλύτερη δυνατή, με βάση τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα για την Κρήτη και τα εντομοκτόνα σκευάσματα. Ωστόσο, λόγω καιρικών συνθηκών η καταπολέμηση του δάκου κατά τη φετινή περίοδο είναι δύσκολη. Συγκεκριμένα, οι συνθήκες (υγρασία, ήπιες θερμοκρασίες) ευνοούν πολύ τους δακοπληθυσμούς, ενώ οι πολύ ισχυροί ά-νεμοι δυσχεραίνουν και περιορίζουν την αποτελεσματικότητα των ψεκασμών.
Οι παραγωγοί θα πρέπει να επισκέπτονται τα ελαιόφυτά τους σε τακτική βάση για πιθανές δακοπροσβολές και να αναλαμβάνουν απαραίτητες για τη φετινή χρονιά συμπληρωματικές δράσεις, όπως είναι η τοποθέτηση πυκνού δικτύου μαζικής παγίδευσης, η εφαρμογή ορυκτών σκευασμάτων, η διενέργεια συμπληρωματικών δολωματικών ψεκασμών και η πραγματοποίηση ψεκασμών καλύψεως (όχι για παραγωγή ΠΟΠ ή ΠΓΕ ελαιόλαδου). Για τους ψεκασμούς, είναι σημαντικό να ακολουθούνται τα αναφερόμενα στην ετικέτα, ενώ συνιστάται τα χρησιμοποιούμενα σκευάσματα να περιέχουν εγκεκριμένες δραστικές ουσίες στις οποίες ο δάκος δεν έχει αναπτύξει υψηλά επίπεδα ανθεκτικότητας (όπως παρατηρείται σε ορισμένες πυρεθρίνες).

Παράλληλα, συστήνεται η αποφυγή περιττών και υπερβολικών αρδεύσεων των ε-λαιοδένδρων καθώς συντελούν σε περαιτέρω αύξηση των δακοπληθυσμών. Υπενθυμίζουμε ότι η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ εκδίδει σε εβδομαδιαία βάση Δελτία Άρδευσης στα οποία παρέχονται πληροφορίες για τις αρδευτικές ανάγκες της ελιάς σε αντιπροσωπευτικές περιοχές σε όλη την Κρήτη: https://www.crete.gov.gr/deltia-ardrevsis/
Πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης συγκεκριμένα στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
https://www.crete.gov.gr/category/enimerosi/grafeio-typoy/release/enimerosi-agroton/dakoktonia/».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα