Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024

(Δια) Φωτίστε μας!

Επανερχόμαστε στο θέμα της οδικής ασφάλειας. Καθήκον όλων μας είναι να το κάνουμε καθημερινά-αν γίνεται. Μέχρι να μάθουμε πώς θα επιλυθεί, πότε και από ποιον. Κεράκια οι επισημάνσεις στη μνήμη όσων άφησαν την τελευταία τους πνοή, τραυματίστηκαν ή έχουν μείνει ανάπηροι λόγω επικινδυνότητας του υπάρχοντος Β.Ο.Α.Κ. αλλά και του πλέον επικίνδυνου επαρχιακού οδικού δικτύου. Αυτό του νομού Χανίων.

• Αδήριτη ανάγκη επίσης η οδική ασφάλεια για τον τουρισμό, λόγω της εικόνας των υποδομών των μεταφορών του νομού μας αλλά και της επικινδυνότητας που απειλεί και τους επισκέπτες μας.

Περιφερειακό Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας
• Τελευταία αφορμή για να επανέλθουμε είναι η επίκαιρη ερώτηση – αίτημα που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Βασίλης Κεγκέρογλου με θέμα «Προτεραιότητα στην οδική ασφάλεια και δημιουργία Παρατηρητηρίου Οδικής ασφάλειας Κρήτης». Κατατέθηκε μετά από σύσκεψη φορέων στο Ηράκλειο που αποφάσισαν να ζητήσουν να προωθηθεί άμεσα η ίδρυση του σύμφωνα με την πρόταση που επεξεργάζεται το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο πού έχει έδρα το Ηράκλειο. Συζητήθηκε και απαντήθηκε από τον υφυπουργό υποδομών κ. Γ. Κεφαλογιάννη στις 18-10-19.
• Ο κ. Κεγκέρογλου επικαλέστηκε βεβαίως τις στατιστικές για τα πολλά θανατηφόρα και σοβαρά τροχαία στο νησί, γεγονός που θα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω όπως προβλέπει η πρόταση του Πανεπιστημίου για την προώθηση μιας κουλτούρας οδικής ασφάλειας.
• Βλέπουμε, λοιπόν, ότι στο Ηράκλειο γίνεται σύσκεψη φορέων ώστε να στηριχθεί η σωστή πρόταση του εν Ηρακλείω εδρεύοντος Μεσογειακού πανεπιστημίου αφ’  ενός. Και αφ’ ετέρου για να προωθηθεί η οδική ασφάλεια περιφερειακά.
• Μα και στα Χανιά υπάρχουν ανάλογα ιδρύματα που έχουν ήδη κάνει και κάνουν ετησίως ανάλογες έρευνες, όπως το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Μ.Α.Ι.Χ. Δεν είδαμε όμως καμιά πρωτοβουλία από κάποιο αυτοδιοικητικό ή άλλο φορέα για σύγκληση σύσκεψης ώστε να τεθεί διεκδικητικά το θέμα της ιδιαιτερότητας της οδικής ασφάλειας στον νομό Χανίων. Τόσο στον ΒΟΑΚ  όσο και στο οδικό μας δίκτυο.
• Στα Χανιά, λοιπόν έχουμε ένα πρώτο κρατούμενο: Την έλλειψη τοπικών συσκέψεων για την οδική ασφάλεια στην Κρήτη και ειδικότερα στα Χανιά.

Νέο σχέδιο
• Η απάντηση από τον υφυπουργό Υποδομών κ. Κεφαλογιάννη ήταν ότι το Υπουργείο προχωρά στην κατάρτιση ενός νέου Εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την οδική ασφάλεια που θα αφορά στην περίοδο 2021- 2030 στο πλαίσιο της επίτευξης του στόχου της ΕΕ να μειωθούν κατά 50% τα ατυχήματα.
• Επίσης είπε ότι «αυτή τη στιγμή τυπικά δεν υπάρχει κάποιο κενό, από τη στιγμή που υπάρχει το στρατηγικό σχέδιο που αφορά τα έτη 2011-2020». Διαβεβαίωσε επίσης ότι είναι στις προθέσεις του υπουργείου να «εμπλακεί» στις όποιες διαδικασίες γίνουν και το Μεσογειακό πανεπιστήμιο. Για το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Μ.Α.Ι.Χ., τίποτα.
• Ωραία, βεβαίως, τα εθνικά στρατηγικά σχέδια που ετοιμάζονται. Για την προώθηση της οδικής «κουλτούρας» μας κυρίως. Για το μέλλον όμως. Αλλωστε το ήδη υπάρχον εθνικό στρατηγικό σχέδιο που λήγει το 2020, σε τι μας ωφέλησε εδώ στην Κρήτη και στα Χανιά; Η άμεση ανάγκη είναι οι παρεμβάσεις στις  ελλειμματικές οδικές υποδομές. Ειδικά στα Χανιά.
• Δύο τα κρατούμενα.

Μελέτες
• Στις 11 Ιανουαρίου 2018 είχαμε διαβάσει ότι ο Οργανισμός Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης (Ο.Α.Κ.) υπέγραψε στο Ηράκλειο την ανάθεση ΜΕΛΕΤΗΣ σε ανάδοχο εταιρεία για την οδική ασφάλεια του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (Β.Ο.Α.Κ.). Η συμβατική ημερομηνία παράδοσης της μελέτης ήταν 12 μήνες.
• Σύμφωνα με την ανακοίνωση που είχε εκδώσει ο ΟΑΚ, τα μέτρα για βελτίωση της οδικής ασφάλειας είναι: α) διορθώσεις – συμπληρώσεις σήμανσης – ασφάλισης, αντιολισθηρά οδοστρώματα κυκλοφορίας, κλαδοκοπές, κ.ά. β) αναθεωρήσεις ορίων ταχύτητας κατά τμήματα, γ) διορθώσεις επικλίσεων οδοστρωμάτων, δ) απορροές ομβρίων νερών, ε) αποκαταστάσεις ευστάθειας πρανών κ.α.
• Δεν γνωρίζουμε βέβαια αν στο «κ.α.» της ανακοίνωσης, η μελέτη προέβλεπε την συντήρηση και λειτουργία των υπαρχόντων πυλώνων φωτισμού και κυρίως την εγκατάσταση νέων ειδικά στο τμήμα ΒΟΑΚ του νομού Χανίων που είναι -όχι τυχαία- το πλέον ελλειμματικό σε φωτισμό. Επίσης δεν ξέρουμε αν στο «κ.α» προβλεπόταν η τοποθέτηση ανακλαστικών σε λωρίδες  κλπ. Οι πληροφορίες μας έλεγαν μάλλον όχι.
• Αισίως βρισκόμαστε στο τέλος του 2019. Που σημαίνει ότι η μελέτη για την οδική ασφάλεια που είχε ανατεθεί σε ανάδοχο εταιρεία από τον ΟΑΚ, πρέπει να έχει παραδοθεί. Αν όχι γιατί δεν έχει παραδοθεί; Αν ναι, ποιές παρεμβάσεις προβλέπει για την οδική ασφάλεια στον υπάρχοντα ΒΟΑΚ;
• Επίσης ποιος θα υλοποιήσει την μελέτη του ΟΑΚ; Η περιφέρεια Κρήτης; Το υπουργείο Υποδομών; Η ΕΥΔΕ- ΒΟΑΚ η οποία αποκολλήθηκε από τον ΟΑΚ και επανιδρύθηκε με έδρα το Ηράκλειο; Ή ο ΟΑΚ όπως θα’ πρεπε. Εναν σημαντικό οργανισμό είχαμε στα Χανιά αλλά τον… αφυδάτωσε ο ΣΥΡΙΖΑ από την κύρια καταστατική του αρμοδιότητα που είναι ο ΒΟΑΚ. Θα μας πει και θα κάνει κάτι η κυβέρνηση για αυτά; Τί και πότε;
• Τρία τα κρατούμενα για τον ΒΟΑΚ και ειδικά για τα Χανιά.
• Ελλειμματικό σε φωτισμό όμως είναι και όλο το επαρχιακό δίκτυο του νομού Χανίων. Και είδαμε προχθές τις καταγγελίες των κατοίκων των Μεσκλών στα Χανιώτικα νέα για την πλήρη συσκότιση που έχουν.
• Τέσσερα, λοιπόν, τα κρατούμενα για την οδική ασφάλεια στα Χανιά.

Κανείς Κρητικός βουλευτής
• Εν τω μεταξύ, στις 6-9-19 το παράρτημα της Κρήτης του Πανελλαδικού Συλλόγου «SOS Τροχαία Εγκλήματα», καταγγέλλει ότι η όποια λήψη μέτρων αναφορικά με τα τροχαία στην Κρήτη, δεν είναι παρά «δήλωση εντυπωσιασμού», μιας και κανένας βουλευτής του νησιού δε συμμετέχει στην αρμόδια Επιτροπή για την Οδική ασφάλεια στη Βουλή!
• Πέντε τα κρατούμενα, λοιπόν.

Παρίας τα Χανιά;
• Τα Χανιά, η δεύτερη μεγάλη πόλη της Κρήτης, έχει πολύ μεγάλο έλλειμμα μελετών και υποδομών  στις μεταφορές και όχι μόνο. Συγκριτικά δε με το Ηράκλειο είμαστε πολλά χρόνια πίσω. Είναι προφανές ότι αυτό συμβαίνει επειδή η Περιφέρεια Κρήτης εδώ και χρόνια χρηματοδοτεί με «αν-ισόρροπα» κριτήρια τις υποδομές του νησιού. Το λέμε και το γράφουμε χρόνια. Στα κοινωνικά δίκτυα είναι κοινός τόπος η διαπίστωση αυτή όσων κατάγονται και ζουν στον νομό Χανίων. Και τις προάλλες το επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς και ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απ. Βουλγαράκης μιλώντας σε τοπικό ΜΜΕ. Μάλιστα, χαρακτήρισε «έγκλημα» «την κατάργηση των Νομαρχιών» από τον Καλλικράτη. Από τότε, είπε, δεν υπάρχουν Αντιπεριφέρειες. «Υπάρχει Περιφέρεια. Tελεία. Αρχή ενός ανδρός».
• Έξι τα κρατούμενα.

(Δια) Φωτίστε μας!
• Πού καταλήγουμε; Οτι στα Χανιά πρέπει να αποφασίσουν οι πολιτικο-αυτοδιοικητικοί μας και οι τοπικοί φορείς να συναντηθούν και να απαιτήσουν την άμεση δρομολόγηση υλοποίησης όλων των παραπάνω ζητημάτων για την οδική ασφάλεια και του νομού μας.
• Παλιότερα με πρωτοβουλία και πρόσκληση του εκάστοτε νομάρχη Χανίων, συγκαλούνταν ένα άτυπο όργανο από όλους τους πιο πάνω εκπροσώπους μας. Με συγκεκριμένη θεματολογία.
• Φυσικά το ίδιο μπορεί να κάνει σήμερα ακόμα και ένας βουλευτής της κυβέρνησης ή ένα από τα επιμελητήριά μας όπως το ΤΕΕτδΚ. Το θέμα των παρεμβάσεων στο ασφαλτικό δίκτυο του ΒΟΑΚ και του επαρχιακού δικτύου αλλά και της τοποθέτησης πυλώνων φωτισμού παντού είναι φαεινότερο του ηλίου ότι επείγει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Για όλα αυτά, επιτέλους,

(Διά) φωτίστε μας!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα