Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Διαχείριση περιστατικών νεογνών με Covid στο Νοσοκομείο Χανίων

Οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν και η θετική εξέλιξη της νοσηλείας τριών νεογνών που είχαν ασθενήσει με covid 19 και νοσηλεύτηκαν στο Νοσοκομείο Χανίων, παρουσιάσθηκαν με την μορφή επιστημονικού poster στο 15o Πανελλήνιο Νοσηλευτικό Συνέδριο που ολοκληρώθηκε την Κυριακή στα Χανιά.

Τη δημοσίευση υπέγραψαν ο γιατρός Μανώλης Καραβιτάκης και οι νοσηλεύτριες Βασιλική Χαλιβελάκη, Ελένη Μαρινάκη, Παγώνα Τσιχλάκη, Μαρία Ντουντουλάκη (μαία), Αρετή Κόττα (προϊσταμένη ΜΕΝΝ Ν. Χανίων).
Στη δημοσίευση τονίζεται πως μελετήθηκε «αναδρομικά η έκβαση σε 3 περιπτώσεις νεογνών με επιβεβαιωμένη λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2.
• 1η περίπτωση: νεογνό 22 ημερών τελειόμηνο, με εμπύρετο και δυσχέρεια σίτισης.
• 2η περίπτωση: νεογνό 11 ημερών με ιστορικό όψιμης προωρότητας, εμπύρετο, ρινική συμφόρηση και δυσχέρεια σίτισης (συνυπάρχουσα πυοδερμία).
• 3η περίπτωση: νεογνό 16 ημερών τελειόμηνο, με εμπύρετο και επεισόδια εμέτου μετά τη σίτιση.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Σύμφωνα με το ανθρώπινο δυναμικό του Νοσοκομείου «τα νεογνά νοσηλεύτηκαν σε ειδικό χώρο απομόνωσης χωρίς αρνητική πίεση, σε θερμοκοιτίδα και ισοθερμικό περιβάλλον. Σύμφωνα με το ιστορικό, σε όλες τις περιπτώσεις η μετάδοση ήταν οριζόντια από ένα γονέα και η νόσος COVID-19 επιβεβαιώθηκε απομονώνοντας τον ιό SARS-CoV-2 σε ρινικό επίχρισμα με RT-PCR. Έγινε έλεγχος λοίμωξης με λήψη καλλιεργειών αίματος, ούρων και εγκεφαλονωτιαίου υγρού καθώς και χορήγηση ενδοφλεβίων υγρών, ηλεκτρολυτών και αντιβιοτικής αγωγής. Η νοσηλευτική φροντίδα περιλάμβανε συνεχή καταγραφή των ζωτικών σημείων, τηρώντας τα μέτρα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) για την αποφυγή διασποράς της νόσου:
• Το πρώτο νεογνό παρουσίασε σοβαρή ουδετεροπενία (απόλυτος αριθμός ουδετερόφιλων (<350/mm3) με σταδιακή αυτόματη αποκατάσταση.
•Το δεύτερο με την όψιμη προωρότητα παρουσίασε υποξυγοναιμία με φυσιολογικό ακτινολογικό έλεγχο πνευμόνων και τέθηκε σε διάχυτο οξυγόνο για πέντε ημέρες.
• Στο τρίτο μετά την τρίτη ημέρα νοσηλείας αποκαταστάθηκε πλήρως η σίτισή του. Ο μέσος όρος νοσηλείας ήταν δέκα ημέρες και η έκβαση ανεπίπλεκτη.»

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Τελειώνοντας η δημοσίευση εξηγεί πως « αντιμετώπιση των νεογνών με νόσο COVID-19 είναι κυρίως υποστηρικτική, τονίζει συμπεριλαμβάνοντας αναπνευστική υποστήριξη, οξυγονοθεραπεία, ενδοφλέβια υγρά, ηλεκτρολύτες και εμπειρική αντιβιοτική αγωγή σε υποψία μικροβιακής συν-λοίμωξης. Συνήθως η έκβαση είναι ομαλή ενώ σοβαρή νόσος περιγράφεται σε σπάνιες περιπτώσεις, ειδικά σε πρόωρα και σε νεογνά με υποκείμενα νοσήματα. Ρεμντεσιβίρη, υδροκορτιζόνη ή δεξαμεθαζόνη χορηγείται σε ειδικές περιπτώσεις και μετά από λοιμωξιολογική συμβουλευτική.»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα