Κύριε διευθυντά,
Ενέργεια: Για το ΑΕΠ και το κλίμα της, η Ελλάδα υπερ-καταναλίσκει ενέργεια. Όλες οι μορφές ενέργειας, ομολογουμένως λιγότερο των ΑΠΕ, βλάπτουν το περιβάλλον. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και ΕΝέργειας, ΥΠΕΝ, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ακολουθεί πολιτικές που διαχρονικά στοχεύουν (από λάθος διάγνωση(;), συμφέροντα(;), υποκρισία(;), τη διαχείριση της προσφοράς, όχι της ζήτησης! Θυμίζει «Πονάει κεφάλι, κόψει ποδάρι»…
Νερά (άρδευση, μεταποίηση, ύδρευση): Εδώ και 23 χρόνια, το Υπουργείο κάνει πως εφαρμόζει τη σοφή “Οδηγία Πλαίσιο για το Νερό”. Δυστυχώς, η Οδηγία είναι πρακτικά άγνωστη εκτός γραφείων της Γραμματείας Υδάτων!
Αστικά απορρίμματα: το ΥΠΕΝ ασχολείται πρακτικά μόνο με ανακύκλωση. Όμως, η πρόληψη (αποφυγή παραγωγής απορριμμάτων) είναι ασύγκριτα αποτελεσματικότερη! Ας πάρουμε για παράδειγμα τρόφιμα, ποτά, εμφιαλωμένα νερά. Ιδέες όπως, απαγόρευση μικρών (ατομικών) συσκευασιών, χύμα πώληση, ιδανικά σε περιέκτες (φαγητοδοχεία) πολλαπλών χρήσεων του καταναλωτή μπορεί να περιορίσουν δραστικά το απίστευτο πλαστικο-χαρτο-αλουμινιομάνι των απορριμμάτων!
Χωροταξία: «Αρπαχτές» του τουρισμού διαπλέκουν οικονομία και πολιτική, αποτρέποντας π.χ. τη χαλιναγώγηση της οικοδομής. Το ΥΠΕΝ αφήνει το θεσμοθετημένο Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο να αραχνιάζει στα ντουλάπια του. Επιτρέπει την «εκτός σχεδίου δόμηση» να συνεχίζει το καταστροφικό έργο της. Ανέχεται ανθρώπινη δραστηριότητα (σε Αττική, Κεντρική Μακεδονία, Κρήτη, υπόλοιπα τουριστικά νησιά) εξόφθαλμα μεγαλύτερη από τις αντοχές του τόπου. Χωροτάκτες και ΣτΕ του ζητούν να μην παραβιάζει τη «Φέρουσα ικανότητα» του τόπου.
Αρμενίζουμε στραβά. Καημένο περιβάλλον.
Σάκης Γαλιγάλης,
Μηχανολόγος
Ηλεκτρολόγος ΕΜΠ, Κέα