Την επέτειο των 116 χρόνων από την επανάσταση του Θερίσου που έφερε την Κρήτη πιο κοντά στην Ένωση με την Ελλάδα, αλλά και αποτέλεσε καίριο χτύπημα απέναντι στην απολυταρχική διακυβέρνηση του πρίγκιπα Γεωργίου, τίμησαν εκπρόσωποι θεσμικών φορέων σε εκδήλωση -χωρίς την παρουσία κοινού φέτος, λόγω των περιοριστικών μέτρων- που πραγματοποιήθηκε μπροστά από τον ανδριάντα του Ελευθερίου Βενιζέλου στον Θέρισο.
«Στα 200 χρόνια του ελεύθερου εθνικού βίου, κορυφαίος σταθμός υπήρξε η διακυβέρνηση της χώρας από τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Ηταν ο ηγέτης ο οποίος καθόρισε τη σύγχρονη πορεία του ελληνισμού, έδωσε το φιλελεύθερο μήνυμα της απελευθέρωσης και της κοινωνικής δικαιοσύνης και διπλασίασε τη χώρα», ανέφερε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” Νίκος Παπαδάκης και πρόσθεσε ότι ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς στην πορεία του Ελευθερίου Βενιζέλου προς τη διακυβέρνηση της χώρας ήταν το Θέρισο.
«Το Θέρισο πυροδότησε την επανάσταση του 1909, όπως και την επανάσταση του 1916 της Θεσσαλονίκης, η οποία είχε ως αφετηρία τα μηνύματα του Θερίσου. Επομένως, η διαχρονική σημασία της επετείου του Θερίσου είναι επιβεβλημένο να διατηρηθεί στην ιστορική μας μνήμη. Και παράλληλα να αποτελέσει πηγή φρονηματισμού για τις οποιεσδήποτε ενέργειες που αφαιρούν το μεγάλο νόημα της επανάστασης στην οποία συμμετείχαν οι Κρήτες και οδήγησε στην κατάλυση του αυταρχικού καθεστώτος του πρίγκιπα Γεωργίου», συμπλήρωσε ο κ. Παπαδάκης.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση την οποία τέλεσε ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από τους διοργανωτές της εκδήλωσης και πιο συγκεκριμένα το Ιδρυμα “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και τον Δήμο Χανίων, όπως και από εκπρόσωπο του Πολιτιστικού Συλλόγου Θερίσου.
«Τιμάμε τη μνήμη των ανθρώπων που κήρυξαν την τελευταία επανάσταση στη μακρά πορεία των κρητικών επαναστάσεων για την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό και την ένωση με την Ελλάδα», επεσήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής και πρόσθεσε ότι η επανάσταση του Θερίσου αποτέλεσε τον θετικό επίλογο των μακραίωνων αγώνων των Κρητών για την αποτίναξη της σκλαβιάς αλλά και τον προπομπό για την πολυπόθητη ένωση του νησιού με την ηπειρωτική χώρα.
Ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης τόνισε ότι ο Θέρισος αποτέλεσε μια αποφασιστική στιγμή σε μια αγωνιστική πορεία αιώνων των Κρήτων, ενώ παράλληλα ανέδειξε το πολιτικό ταλέντο και τη διορατικότητα του Ελευθερίου Βενιζέλου που συνέβαλαν στην Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. «Οφείλουμε να διδασκόμαστε από το πως ο Ελευθέριος Βενιζέλος ένωσε όλους τους Κρήτες για τη διεκδίκηση ικανοποίησης του πόθου για την ένωση με τη μητέρα Ελλάδα, μακριά από λαϊκισμούς και με μια πολιτική μακρόπνοη που στοχεύει και πετυχαίνει αποτελέσματα», δήλωσε ο κ. Σημανδηράκης.
Την ευχή του χρόνου να εορταστεί η εκδήλωση με τη λαμπρότητα και τη συμμετοχή του κόσμου, όπως της αξίζει, διατύπωσε η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Θερίσου Σοφία Φυτουράκη.