Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) στο πλαίσιο των νέων διαδικτυακών δράσεων του Ιδρύματος, με γενική θεματική: «Εκδηλώσεις την εποχή της πανδημίας του Covid-19», διοργανώνει μία σειρά Διαδικτυακών Ημερίδων από 15 Νοεμβρίου έως 15 Δεκεμβρίου, με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών για τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε και καλεσμένους ειδικούς επιστήμονες, συγγραφείς και προσωπικότητες από τον χώρο των Γραμμάτων και του Πολιτισμού.
• Ημερίδα με ομιλήτρια την κα Μάρω Θεοδωράκη, Μουσικό και Συγγραφέα παιδικών βιβλίων, η οποία θα μιλήσει με θέμα: «Η φιλαναγνωσία την εποχή του Κορωνοϊού, μέσα από τις νέες τεχνολογίες», τονίζοντας την αξία της φιλαναγνωσίας, προτείνοντας δημιουργικές ιδέες για αναγνωστικές δράσεις για παιδιά κατά την περίοδο της καραντίνας και αναλύοντας τη σπουδαιότητα του βιβλίου ως εργαλείου κατανόησης του εαυτού μας και της καθημερινότητάς μας.
• Ημερίδα με ομιλήτρια την κα Μαρία Ρουσοχατζάκη, Λογοπαθολόγο M.S., C.C.C., Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας και Επικοινωνίας και Συγγραφέα Παιδικών Βιβλίων, η οποία θα μιλήσει με θέμα: «Η καραντίνα, οι σχέσεις του ζευγαριού, οι ισορροπίες της οικογένειας, το ‘μετά’», αναφέροντας προβληματισμούς και προτάσεις για τη ζωή μέσα στο σπίτι κατά τη δύσκολη –κοινωνικά και ιστορικά– περίοδο που διανύουμε.
• Ημερίδα για την αξία του Πολιτισμού με ομιλητές από τον χώρο του Πολιτισμού, με θέμα: «Ο Πολιτισμός κατά την περίοδο της καραντίνας». Στην Ημερίδα θα παρουσιασθεί ως «καλό παράδειγμα» (good practices) αντιμετώπισης κοινωνικών προβλημάτων, η ίδρυση του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κρήτης (ΔΗΠΕΘΕΚ) και η καινοτόμος λειτουργία του, στην Κρήτη.
• Ημερίδα με ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με θέμα: «Ακραία Καιρικά φαινόμενα και Ευρώπη», με στόχο την καταγραφή των νέων προβλημάτων που ανακύπτουν από την καταστροφή του Φυσικού Περιβάλλοντος στον πλανήτη. Πώς μπορούμε να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση των καιρικών προβλημάτων στην Κρήτη, την Ελλάδα και τον κόσμο;
• Ημερίδα με ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με θέμα: «Θρησκείες και ακραίες ιδεολογίες», με στόχο την κατανόηση και την αντιμετώπιση καταστάσεων που προέρχονται από τρομοκρατικές επιθέσεις. Ποια είναι τα αποτελέσματα των διαθρησκειακών διαλόγων σήμερα; Τί μας διδάσκουν τα κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας; Ποια η σημερινή κατάσταση στην ελληνική πραγματικότητα;
• Ημερίδα με θέμα «Όψεις και προσεγγίσεις των Χριστουγέννων κατά την ύστερη αρχαιότητα και πρώιμη βυζαντινή περίοδο». Η εν λόγω δράση υλοποιείται με τη συνεργασία του επιστημονικού περιοδικού “After Constantine” και την Ορθόδοξo Ακαδημία Κρήτης και αφορά ιστορικές, θεολογικές και κοινωνικές πτυχές του εορτασμού των Χριστουγέννων και της χριστιανικής λατρείας κατά την ύστερη αρχαιότητα και την πρώιμη βυζαντινή περίοδο.
• Ημερίδες με σχολικές κοινότητες όπως αυτές περιγράφονται στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Ιδρύματος.
Όλες οι παραπάνω δράσεις του Ιδρύματος θα μεταδοθούν μέσω της εφαρμογής “ZOOM” και θα υπάρχει αναλυτική ενημέρωση πριν από κάθε εκδήλωση. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 2824022245/22500 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση oac@otenet.gr