Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση, με τίτλο: «Όταν το παιδικό βιβλίο συναντά τα συναισθήματα», που διοργάνωσαν η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) και η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος «Το Φως», την Πέμπτη 1 Απριλίου 2021, στο πλαίσιο των νέων διαδικτυακών δράσεων του Ιδρύματος και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, όπως έχει οριστεί η 2η ημέρα του Απρίλη και έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (IBBY) το 1966.
Όπως αναφέρει η σχετική ενημέρωση «χαιρετισμό απηύθυνε ο Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, ο οποίος καλωσόρισε τους ομιλητές, ευχαριστώντας τους για τη συμμετοχή και υπογράμμισε πως άνθρωποι από διαφορετική καταγωγή και προέλευση κουβαλούν μέσα τους τη δική τους κιβωτό μνήμης και ελπίδας και πως το βιβλίο έχει πολλά να προσφέρει προς αυτήν την κατεύθυνση.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης η κα Μάρω Θεοδωράκη, Συγγραφέας – Μουσικός, εξέφρασε τη χαρά της για τη συμμετοχή της στην εκδήλωση και έκανε λόγο για την προβολή των συναισθημάτων στο παιδικό βιβλίο μέσα από τη ματιά του συγγραφέα. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά η κα Θεοδωράκη, είναι επιτακτικό να καλλιεργηθεί η ενσυναίσθηση και κατ’ επέκταση η συναισθηματική νοημοσύνη και η κριτική ικανότητα των παιδιών μέσα από τις Τέχνες και τις αναγνώσεις βιβλίων, αλλά κυρίως η αγάπη που αποτελεί το πιο σπουδαίο και κυρίαρχο συναίσθημα.
Ακολούθως, η Δρ Αγγελική Μαστρομιχαλάκη, Συγγραφέας – Εκπαιδευτικός, ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο η ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων μετατρέπεται σε οδηγό για την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης των παιδιών, αναφέροντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ενός λογοτεχνικού έργου της παιδικής ηλικίας, αλλά και πώς η παιδική βιβλιογραφία καλλιεργεί την παιδική δημιουργικότητα.
Τέλος, ο κ. Χρήστος Γουσίδης, Εικονογράφος Παιδικών Βιβλίων, μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο η εικονογράφηση των παιδικών βιβλίων γίνεται πομπός συναισθημάτων. Κατά τον κ. Γουσίδη, εντός του ανθρώπου, εντοπίζεται η ικανότητα της αποκωδικοποίησης των μηνυμάτων που εκπέμπουν τα χρώματα, κάνοντας παράλληλα λόγο για τη σημασία του χρώματος στο συναίσθημα, αλλά και πως το παιδικό βιβλίο δίδει τη δυνατότητα και τη βοήθεια στους γονείς να εργαστούν πάνω στην καλλιέργεια των συναισθημάτων των παιδιών τους.
Τον συντονισμό της Εκδήλωσης είχε ο Ιωάννης Μουντογιαννάκης, Επιστημονικός Συνεργάτης και Βιβλιοθηκονόμος της ΟΑΚ, ο οποίος έκανε αναφορά στην Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου και τη σημασία της, διαβάζοντας το Μήνυμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (IBBY), που για τη φετινή χρονιά έχει τον τίτλο: «Η μουσική των λέξεων». Εν συνεχεία, ο κ. Μουντογιαννάκης υπογράμμισε ότι τα συναισθήματα αποτελούν σημαντικό θέμα προς συζήτηση, αφού το ενδιαφέρον μετατοπίζεται σιγά σιγά από την απόκτηση γνώσεων, στη διαμόρφωση ενός υγιέστερου συναισθηματικού κόσμου καθώς επίσης και ότι τα συναισθήματα, μας συνδέουν με τις βαθύτερες ανάγκες μας και όταν είμαστε σε θέση να τα αντιληφθούμε, μπορούμε να αντιδράσουμε αναλόγως και να λάβουμε ενίοτε τις ορθές αποφάσεις.
Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των ομιλητών, ενώ η παραπάνω διαδικτυακή συνάντηση μεταδόθηκε από το κανάλι του Ιδρύματος στο YouTube και όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν ελεύθερα, αλλά και να συμμετάσχουν με τα δικά τους ερωτήματα σε αυτή.
Ολόκληρη η Ημερίδα βρίσκεται αναρτημένη, για όσους επιθυμούν να την παρακολουθήσουν, στο διαδικτυακό κανάλι του Ιδρύματος στο Youtube και στον σύνδεσμο: https://bit.ly/2J7COjq»