Η Διαδικτυακή Σκακιστική Ολυμπιάδα διεξάγεται από 25 Ιουλίου έως 30 Αυγούστου με συμμετοχή 163 εθνικών ομάδων. Πρώτες σε μέσο όρο διεθνούς αξιολόγησης είναι η Ρωσία (2599), η Κίνα (2595) και οι ΗΠΑ (2535). Η σύνθεση της Εθνικής Ελλάδας (2345): Μπανίκας, Δ. Μαστροβασίλης, Τσολακίδου, Μπότσαρη, Θεοδώρου, Αβραμίδου. Περισσότερα στοιχεία για τη διοργάνωση στον ιστότοπο: https://www.fide.com/news/646.
Ξαφνική απώλεια
Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή σε ηλικία 66 ετών ο Ομοσπονδιακός Μαιτρ Τάκης Γαβρίλογλου. Ήταν για πολλά χρόνια σκακιστής του Πανελληνίου ΓΣ και στη συνέχεια του ΟΠΑ Φιλοθέης.
Ιδιοκτήτης του καταστήματος The Chinese Emporium, το οποίο, η αγάπη του για το σκάκι, μετέτρεψε σε σκακιστικό στέκι στο τέλος της δεκαετίας του 1980, όπου διεξάγονταν πολύωρες σκακιστές δράσεις , όπως το «200 ώρες blitz».
Η κηδεία του έγινε το Σάββατο 1/8 στις 11:30 στο κοιμητήριο του Π. Φαλήρου.
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
Πρωταθλήτρια Γεωργίας η Μπατσιασβίλι
Πρωταθλήτρια της χώρας της για τρίτη φορά έγινε η Νίνο Μπατσιασβίλι (2457) κερδίζοντας τον φετινό τίτλο με 7β. σε 9 αγώνες.
Δεύτερη αναδείχθηκε η Μέρι Αραμπίτζε (2428) με 6,5β. όσους και η τρίτη Μπέλα Γκολετιάνι (2458).
Συλλογή από σκακιστικές συμβουλές
-Αν έχεις το ζεύγος των αξιωματικών και ο αντίπαλός σου δεν το έχει, υπερέχεις κατά μισό πιόνι.
-Όταν παίζετε άνοιγμα με δ4, μην βγάζετε τον ίππο σας μπροστά από το πιόνι στο γ2.
-Μην παίζετε την κίνηση ζ4 με το πιόνι σας αν δεν έχετε κάνει ροκέ, εκτός και αν δεν έχει Βασίλισσα ο αντίπαλός σας.
-Μην καρφώνετε τον ίππο του αντιπάλου σας (που είναι στην ίδια διαγώνιο με την Βασίλισσα) στη πλευρά του Βασιλιά του, αν δεν έχει κάνει ροκέ.
-Αναπτύξτε πρώτα τον αξιωματικό στην πλευρά που θέλετε να κάνετε ροκέ.
-Όταν κοιτάτε για τακτικά κτυπήματα ελέγχετε τα σαχ, τα κομμάτια που απειλούνται και τι απειλές μπορείτε να δημιουργήσετε. Το ίδιο όμως να κάνετε και για τα κομμάτια του αντιπάλου σας.
-Να είστε ευέλικτοι. Πάντα να είστε έτοιμοι να αλλάξετε ένα τύπο πλεονεκτήματος με ένα άλλο, ή να αλλάξετε ένα παιχνίδι με τακτικά κτυπήματα σε παιχνίδι στρατηγικό.
-Να είστε πολύ προσεκτικοί αν δείτε ότι παίξατε μία λάθος κίνηση. Το ένα λάθος μας οδηγεί στο άλλο. Συχνά συμβαίνει όταν συνειδητοποιήσουμε ότι κάτι πάει λάθος, να αποσπάται η προσοχή μας και να χάνουμε την συγκέντρωσή μας με αποτέλεσμα να κάνουμε και δεύτερο.
-Να μην υποθέσετε ποτέ ότι ο αντίπαλός σας δεν έχει καμία απειλή, ακόμη και στις ποιο κερδισμένες θέσεις.
-Σύντομες λύσεις σε μεγάλα προβλήματα, συμβαίνουν σπάνια στη σκακιέρα.
-Το να δημιουργείτε στον αντίπαλο σας πρακτικές δυσκολίες είναι εξ ίσου σημαντικό με το πλεονέκτημα θέσης.
-Συγκεντρωθείτε! Να έχετε πάντα την προσοχή σας στη σκακιέρα. Μην αφήνετε το μυαλό σας να σκέφτεται άλλα πράγματα. Μην αφήνετε την σκακιέρα σας εκτός και αν είναι απαραίτητο.
-Χρησιμοποιείστε τον χρόνο σας για να βρείτε την καλύτερη κίνηση. Χρησιμοποιείστε τον χρόνο του αντιπάλου σας για να εκτιμήσετε την θέση. Μην αφήνετε ποτέ τον χρόνο του αντιπάλου σας να πάει χαμένος για σας.
-Προσπαθήστε να κερδίσετε χωρίς να σπαταλάτε κινήσεις. Μην κυνηγάτε τα πιόνια του αντιπάλου σας όταν έχετε αποφασιστικό πλεονέκτημα.
-Αν κάνετε σοβαρό λάθος, μην εγκαταλείψετε. Καθίστε πίσω και σκεφθείτε πως μπορείτε να δημιουργήσετε προβλήματα στον αντίπαλο σας. Να πέσετε μαχόμενος.
-Να σέβεστε όλους του αντιπάλους σας. Να μην φοβάστε κανένα
-Η διαφορά ανάμεσα στους καλούς και στους αρχάριους σκακιστές είναι ότι οι πρώτοι μπορούν να σκεφτούν ποιο αποτελεσματικά από τους δεύτερους.
-Είναι πολύ ποιο σημαντικό το να μην κάνουμε λάθος, από το να μπορούμε να παίζουμε εντυπωσιακές κινήσεις. Ο περιορισμός των λαθών μας θα μας προσφέρει πολύ περισσότερες νίκες. Μην ξεχνάτε ότι ένα λάθος ίσως δεν μπορεί να διορθωθεί ακόμη και στην συνέχεια παίξουμε μία ντουζίνα από καταπληκτικές κινήσεις.
Ανέκδοτες ιστορίες …από το παρελθόν
Σε μία συνάντηση Νάϊντορφ-Μπολεσλάβσκι, ο Αργεντινός ρωτάει μετά την 8η κίνηση τον ρώσο:
-Παίζετε για να κερδίσετε;
Ο Μπολεσλάβσκι που ήξερε τη συνήθεια του Νάϊντορφ να αρχίζει με πρόταση ισοπαλίας στις παρτίδες του με τους ρώσους, νομίζει ότι ο Νάϊντορφ του προτείνει νούλα και απαντά θυμωμένα με ένα «νιέτ»
-Α! ώστε δέχεστε ισοπαλία, λέει ο Νάιντορφ με ικανοποίηση. Σύμφωνοι.
Η απάντηση όμως του Μπολεσλάβσκι ήταν ένα ακόμη ένα θυμωμένο «νιέτ»
-Τι θέλετε τότε; Ούτε να κερδίσετε, ούτε ισοπαλία;
Ο Μπολεσλάβσκι απαντά αυτή τη φορά με δύο θυμωμένα «νιέτ» και εξακολουθεί να σκύβει πάνω στη σκακιέρα, προς μεγάλη αμηχανία του Νάϊντορφ.
Διάρκεια
-Αναρωτιέστε πόσο μπορεί να διαρκέσει μία σκακιστική παρτίδα; Φαίνεται ότι οι θεωρητικοί του σκακιού (έχει πολλούς τέτοιους ο χώρος) βρήκαν την απάντηση και στο ερώτημα αυτό. Σύμφωνα λοιπόν με τις αναλύσεις τους η μεγαλύτερη σε αριθμό κινήσεων σκακιστική παρτίδα μπορεί να φτάσει τις 5.949 κινήσεις!
-Οι θεωρητικοί βέβαια του σκακιστικού χώρου έχουν να μας πουν και άλλα ενδιαφέροντα. Όπως ότι η μεγαλύτερη παρτίδα που έχει παιχθεί ποτέ έφτασε τις 269 κινήσεις ενώ η μικρότερη έχει τελειώσει μόλις σε 3 κινήσεις. Αυτή παίχθηκε το 1984 μεταξύ των Τζόρτζεβιτς- Κοβάσεβιτς στη Μπέλα Κρκβα και ακριβώς οι ίδιες κινήσεις έγιναν και στην παρτίδα Βασάλο-Γκαμούντι στην Ισπανία το 1998. Ιδού πως παίχτηκε η πατρίδα στις δύο προαναφερόμενες συναντήσεις 1.δ4 Ιζ6 2.Αη5 γ6 3.ε3 Βα5+ και ο μαύρος εγκατέλειψε και στις δύο περιπτώσεις μια και χάνεται ο αξιωματικός.
-Υπάρχουν και άλλα παράξενα στοιχεία από παρτίδες που έχουν παιχθεί. Ο μεγαλύτερος αριθμός διαδοχικών κινήσεων με το ίδιο κομμάτι φτάνει τις 73! Αυτό έγινε στην παρτίδα Μακένζι-Μέισον που παίχθηκε στο Λονδίνο το 1882. Ο μαύρος κίνησε από την 72η μέχρι την 144η μόνο την βασίλισσα του 73 φορές!
– Ποιος είναι μεγαλύτερος αριθμός κινήσεων που χρειάστηκε σε επίσημη παρτίδα για να αποφασίσει ο σκακιστής να κάνει το ροκέ; Στον αγώνα Νέσχενατ-Γκάρισον, που έγινε στο Ντιτρόιτ το 1994 ο μαύρος έκανε το μικρό ροκέ στην 48η κίνηση! Αυτοί οι αμερικάνοι πάντα στην κατάλληλη στιγμή κινούνται!
-Στα παράδοξα των παρτίδων βέβαια βρίσκεται και μία στην οποία έγιναν τρία ροκέ κατά τη διάρκεια της. Στον αγώνα Χέιντενφελντ-Κέρις που έγινε στο Δουβλίνο το 1994 ο λευκός έκανε μικρό ροκέ στην 10η κίνηση και ο μαύρος μεγάλο ροκέ στην 16η. Στη συνέχεια του αγώνα ο λευκός Βασιλιάς βρέθηκε ξανά στο αρχικό του τετράγωνο, το ε1 και ο Χέιντεφελντ αποφάσισε ότι καλύτερα τον προτιμούσε στην άκρη της σκακιέρας. Έτσι στην 32η κίνηση έκανε μεγάλο ροκέ χωρίς να αντιδράσει ο αντίπαλός του. Ξέρω βέβαια ότι η Ιρλανδέζικη μπύρα κτυπά κατακούτελα, αλλά δεν γνώριζα ότι επιτρέπεται στους Ιρλανδούς να πίνουν κατά τη διάρκεια του αγώνα!