Ενα ψηφιακό ταξίδι στην Κρήτη -μέσα από το περιβάλλον, τα μνημεία, τη διατροφή, τον πολιτισμό- θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν λίγο μετά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο Χανίων οι επισκέπτες.
Το διαδραστικό σύστημα “Creative Crete” παρουσιάστηκε χθες επίσημα στην αίθουσα αφίξεων του αεροδρομίου “Δασκαλογιάννης”. Οπως τόνισαν οι επιστήμονες του Ι.Τ.Ε. που το δημιούργησαν, είναι μοναδικό στο είδος του με τέσσερις διαφορετικούς πίνακες.
Οσοι το δοκίμασαν στη χθεσινή πρώτη παρουσίαση εντυπωσιάστηκαν από το πόσο εύχρηστο είναι και πόσο εύκολα μπορεί να σου δώσει ξεχωριστές εικόνες από την Κρήτη.
ΤΙ ΘΑ ΒΛΕΠΟΥΝ
• Το πρώτο σύστημα είναι ένα εντυπωσιακό μεταλλικό διαδραστικό γλυπτό μεγάλου μεγέθους το οποίο είναι τοποθετημένο πάνω από τον ιμάντα αποσκευών. Το γλυπτό περιλαμβάνει επίσης δύο μεγάλες οθόνες στις οποίες παρουσιάζεται ένα “χαλί” από εικόνες και βίντεο με τοπία του νησιού. Οι ταξιδιώτες μπορούν να αλληλεπιδράσουν με το σύστημα από απόσταση κινώντας το χέρι τους στον αέρα προκειμένου να πλοηγηθούν και να δουν περισσότερες λεπτομέρειες. Ταυτόχρονα, αλλάζουν τον φωτισμό του γλυπτού και θέτουν σε λειτουργία διάφορους μηχανισμούς που περιλαμβάνει.
• Το δεύτερο σύστημα είναι μια παραδοσιακή πέτρινη πρέσα λαδιού, η οποία συνοδεύεται από δύο διαδραστικές οθόνες που παρουσιάζουν παραδοσιακά κρητικά προϊόντα και συνταγές. Οι επισκέπτες μπορούν να φυλλομετρήσουν το ψηφιακό υλικό περιστρέφοντας τη μεταλλική λαβή της πρέσας, ενώ ταυτόχρονα κυλάει πραγματικό λάδι από τη μια άκρη του συστήματος. Επίσης μπορούν να στείλουν τις πληροφορίες που βλέπουν σε μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το έκθεμα πλαισιώνεται από φωτιζόμενες γυάλινες προθήκες με μουσειακά αντίγραφα πήλινων αντικειμένων.
• Το επόμενο σύστημα περιλαμβάνει μια μεγάλη οθόνη αφής όπου παρουσιάζεται ένα μωσαϊκό από λέξεις – κλειδιά που σχηματίζουν την Κρήτη, τις οποίες οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν προκειμένου να δουν σχετικές φωτογραφίες και πληροφορίες. Το σύστημα προσφέρει πληροφορίες για μια ποικιλία θεμάτων σχετικών με την Κρήτη για έξι θεματικές ενότητες: μυθολογία, ιστορία, αρχαιότητα, πολιτισμό, φύση, προορισμούς.
• Το τελευταίο σύστημα προβάλλει σε μία μεγάλη επιφάνεια χαρακτηριστικές φωτογραφίες από διάφορες τοποθεσίες της Κρήτης μαζί με μια πληροφοριακή λεζάντα. Αν ένας επισκέπτης περάσει κοντά από την προβολή, βλέπει ζωντανά την εικόνα του σώματός του μέσα στο ψηφιακό τοπίο, το οποίο μάλιστα μπορεί να αλλάξει περιστρέφοντας έναν μεταλλικό κύβο. Επίσης, αγγίζοντας μια εικονική φωτογραφική μηχανή μπορεί να αποθηκεύσει μια ψηφιακή φωτογραφία και να την αποστείλει σε μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Tη λειτουργία του συστήματος, εξήγησε στους παριστάμενους ο κ. Γιώργος Μαργέτης, τεχνικός υπεύθυνος του έργου από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας. «Σκοπός του έργου είναι η πληροφόρηση των επισκεπτών που έρχονται στο νησί. Γι’ αυτό και έχουμε εγκαταστήσει διαδραστικά εκθέματα σε όλες τις μεγάλες πύλες εισόδου της Κρήτης. Τα εκθέματα είναι μοναδικά γιατί συνδυάζουν την αισθητική με την ευχρηστία. Ο επισκέπτης μπορεί να μάθει από την πολιτιστική κληρονομιά, τα τοπία, ακόμα και την κρητική κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα». Διαδραστικά συστήματα τοποθετήθηκαν πρόσφατα επίσης στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, τα λιμάνια Σούδας και Ηρακλείου.
Την εικαστική επιμέλεια του συστήματος είχε ο κ. Μανώλης Αποστολάκης. Εχοντας ως έμπνευση τον μηχανισμό των Αντικυθήρων δημιούργησε κάτι πραγματικά ξεχωριστό. «Ηταν μια εξαιρετική ευκαιρία για μένα να φτιάξω ένα έργο που να έχει μια διαδραστικότητα, που ανοίγει νέους ορίζοντες μπροστά μας», ανέφερε ο κ. Αποστολάκης. «Είναι μια σημαντική προσπάθεια της Περιφέρειας και του Ι.Τ.Ε. Ο συνδυασμός αυτός μας δίνει ένα αποτέλεσμα για την προβολή της Κρήτης, την ιστορία, τον πολιτισμό, το περιβάλλον, την κρητική διατροφή τα αξιοθέατα του νησιού μας. Φιλοδοξούμε να μεταφέρουμε τις δράσεις αυτές και στην Αθήνα και στον υπόλοιπο κόσμο», επεσήμανε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης που ξεναγήθηκε στους χώρους. Ο κ. Αρναουτάκης χαρακτήρισε την παρέμβαση αυτή ως «σημαντική ποιοτική αναβάθμιση στο τουριστικό προϊόν της Κρήτης» με την παράλληλα ανάδειξη του ερευνητικού έργου του Ι.Τ.Ε. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι μόλις 90.000 ευρώ.
Από τη μεριά του ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κ. Απ. Βουλγαράκης, είπε στους δημοσιογράφους πως «η αύξηση των τουριστών δεν ήρθε από μόνη της. Δεν υπάρχει αυτόματος πιλότος. Ολες οι δράσεις που κάνει η Περιφέρεια είναι σημαντικές και γι’ αυτό έχουμε αυτά τα αποτελέσματα. Ο περιφερειάρχης έχει βάλει ένα πρόγραμμα και τα αποτελέσματα θα τα δούμε έμπρακτα το επόμενο διάστημα».
Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Ν. Καλογερής, οι περιφερειακοί σύμβουλοι, ο αερολιμενάρχης, στελέχη της Υ.Π.Α. κ.ά.