Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Διαφωνίες για την ονομασία της τσικουδιάς μεταξύ παραγωγών

» Οικονομικοί λόγοι πίσω από τις σχεδιαζόμενες αλλαγές

Οικονομικοί λόγοι κρύβονται πίσω από τα σχέδια αλλαγής της ονομασίας της τσικουδιάς που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, διαφωνίες αλλά και αντιπαραθέσεις ακόμα και μέσα στους αποσταγματοποιούς. Αν προχωρήσει ο σχεδιασμός που αφορά την τσικουδιά, στα τιμολόγια και στους τιμοκαταλόγους των επιχειρήσεων αλλά και των καφενείων, το προϊόν δεν θα αναγράφεται ως τσικουδιά αλλά ως «παραδοσιακό απόσταγμα διήμερων».

Πάντως, ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Χανίων, Γιώργος Σταματάκης, μιλώντας στα “Χ.ν.” ανέφερε ότι ο ίδιος αλλά και οι 17 από τους 18 προέδρους ανά την Ελλάδα έχουν συμφωνήσει με την αλλαγή αυτή η οποία έχει ως αφετηρία το έτος 2017 όταν το Χημείο της Ελλάδας έστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τεχνικό φάκελο για τα αποστάγματα. Ακολούθησε το 2019 καταδίκη της Ελλάδας από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έκρινε ότι «η ελληνική νομοθεσία (Νόμος 3845/2010 και Νόμος 2969/2001) που προβλέπει την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά που παράγουν οι επιχειρήσεις απόσταξης και σημαντικά μειωμένου συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά που παράγουν οι μικροί αποσταγματοποιοί αντιβαίνει προς το δίκαιο της Ένωσης».
Ο κ. Σταματάκης είπε στα “Χ.ν.” ότι σε τηλεδιάσκεψη με τους 18 προέδρους των σωματείων της Ελλάδας και τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλο «έκλεισε το θέμα με την ονομασία και καταλήξαμε στο παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων. Είμαστε ακόμα σε διαβουλεύσεις με το υπουργείο και φρονούμε ότι υπάρχει ένα μεγάλο όφελος πάνω στο θέμα της τροποποίησης του νόμου μετά την καταδικαστική απόφαση της Ε.Ε. Με το όνομα τσικουδιά και τσίπουρο δεν μπορούμε να έχουμε απαλλαγή του φόρου. Εχουμε κερδίσει τώρα έκπτωση από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης 85% σαν παραδοσιακοί παραγωγοί».
Ο πρόεδρος των αποσταγματοποιών των Χανίων συμπλήρωσε ότι «από το 2017 ουσιαστικά δεν πωλείται τσικουδιά με το όνομα τσικουδιά. Τότε, από το Χημειο είχε υποβληθεί ο τεχνικός φακελος σχετικά με τα αποστάγματα και περιόριζε τα μικρά καζάνια μέχριο 130 λίτρα στο θέμα της ονομασίας, δηλαδή τα παραδοσιακά κανάλια» ενώ υποστήριξε ότι η τροποποίηση βγαίνει προς όφελος των παραγωγών.

ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ

Αντίθετη γνώμη έχει ο Σύλλογος Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Νομού Λασιθίου ο οποίος ζητά την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών με ψήφισμα που κατέθεσε την Τετάρτη στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διαβούλευσης που βρισκόταν σε εξέλιξη από τις 20 Δεκεμβρίου μέχρι και χθες.
Στην εφημερίδα του Λασιθίου: “Ανατολή”, ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Νομού Λασιθίου Γιάννης Καναβάκης, δήλωσε ότι «το υπουργείο παίρνει ουσιαστικά την ονομασία “τσικουδιά” από τους 380.000 περίπου μικρούς παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα και την κατοχυρώνει σε 50-60 μεγάλες επιχειρήσεις.
«Μας παίρνουν το όνομα και λαμβάνουμε αόριστα ανταλλάγματα, για ζητήματα και προβλήματα που η ίδια η Πολιτεία μας έχει δημιουργήσει και θα έπρεπε να έχει επιλύσει. Μιλάμε ουσιαστικά για ξεπούλημα, τα θυσιάζουν όλα στο βωμό του κέρδους. Το χρήμα είναι πολύ και τα συμφέροντα πολλά και οι λεγόμενοι “συστηματικοί αποσταγματοποιοί” θέλουν να βγάλουν εμάς τους μικρούς παραγωγούς έξω από το μοίρασμα της πίτας».
Ο ίδιος σημείωσε πως «ο όρος “τσικουδιά” και όλη η διαδικασία του καζανέματος, αποτελούν ουσιαστικά μια άυλη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας».
Στο ψήφισμα που απέστειλε ο Σύλλογος Αποσταγματοποιών του Λασιθίου ζητεί «η παραδοσιακή τσικουδιά να υπάρχει με το αρχέγονο όνομά της, “τσικουδιά”, καθώς “η όποια περίφραση (απόσταγμα διημέρου) αλλοιώνει την πραγματική αίσθηση του μοναδικού αυτού κρητικού προϊόντος”», «η ελληνική πολιτεία να στηρίξει την παραδοσιακή τσικουδιά και τους παραγωγούς της, αντί να την πολεμάει με παράλογα και εξοντωτικά μέτρα». Ζητά επίσης την «απόσυρση του ήδη κατατιθεμένου φακέλου ΠΓΕ τσικουδιά και υποβολή εκ νέου σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς (110/08 & 787/19) (…) εξασφαλίζοντας τη χρήση της ονομασίας αυτής στους διαχρονικά γνήσιους παραγωγούς της, τους διήμερους αποσταγματοποιούς/αμπελουργούς της Κρήτης».
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο κ. Καναβάκης υποστήριξε επίσης ότι τα προεδρεία των Συλλόγων Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Ηρακλείου και Χανίων, «συμφωνούν με την παράδοση της ονομασίας, κόντρα στις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεών τους».
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τους τομεάρχες Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, παρέμβαση των οποίων έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, «από κανένα νομικό κείμενο της ευρωπαϊκής ή της εθνικής νομοθεσίας δεν προκύπτει υποχρέωση αλλαγής της ορολογίας και της εγκατάλειψης των όρων “τσίπουρο” και “τσικουδιά”».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα