«Μάχες» δίνονται και σε διπλωματικό επίπεδο, ενώ συνεχίζονται οι ανελέητοι βομβαρδισμοί σε στρατηγικής σημασίας πόλεις, με το μεγαλύτερο βάρος σήμερα, όγδοη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, να έχει πέσει στην Μαριούπολη.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε νέο διάγγελμα επιχείρησε να ανυψώσει το ηθικό των Ρώσων, καθώς και να διαβεβαιώσει ότι η επιχείρηση εκτυλίσσεται όπως έχει σχεδιαστεί. Λίγο νωρίτερα είχε επικοινωνία με τον Εμανουέλ Μακρόν, κατά την οποία επέμεινε ότι ο στόχος θα επιτευχθεί «ό,τι και να συμβεί» και το Μέγαρο των Ηλυσίων να σχολιάζει ότι «τα χειρότερα είναι μπροστά μας».
Οι αντιπροσωπείες Ρωσίας και Ουκρανίας συναντήθηκαν για τον δεύτερο γύρο συνομιλιών και σύμφωνα με πληροφορίες κατέληξαν ότι υπάρχει συναντίληψη για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για τη διαφυγή αμάχων. Συμφώνησαν επίσης να υπάρξει νέος γύρος συνομιλιών.
Συγκεκριμένα, ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ είπε ότι οι δύο πλευρές εξέτασαν την πιθανότητα μιας προσωρινής κατάπαυσης του πυρός ώστε να καταστεί εφικτή η απομάκρυνση αμάχων. «Αυτό σημαίνει, όχι παντού, αλλά μόνο σε εκείνα τα μέρη όπου θα βρίσκονται οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι, θα είναι δυνατή η κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσης αμάχων», είπε. Συμπλήρωσε πως υπήρξε μια συνεννοήση για την παράδοση φαρμάκων και τροφίμων στα μέρη όπου μαίνονται οι πιο σκληρές μάχες.
Είναι η πρώτη φορά που οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε οποιαδήποτε μορφή προόδου σε οποιοδήποτε θέμα από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από μια εβδομάδα.
Ωστόσο, ο Ποντολιάκ είπε ότι το αποτέλεσμα δεν δικαίωσε τις ελπίδες του Κιέβου. «Προς μεγάλη μας λύπη, δεν πήραμε τα αποτελέσματα τα οποία υπολογίζαμε», τόνισε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. «Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι συζητήσαμε την ανθρωπιστική πτυχή με αρκετή λεπτομέρεια, επειδή πολλές πόλεις είναι πλέον περικυκλωμένες. Υπάρχει μια δραματική κατάσταση με ανάγκες για φάρμακα, τρόφιμα και απομάκρυνση ανθρώπων», συμπλήρωσε.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε νωρίτερα κατά τη συνάντηση του με δημοσιογράφους ότι οι συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας πρέπει να βρουν συμβιβασμούς, σε κάποια θέματα, αλλά όχι σε κάθε τι.
Είπε επίσης ότι όλα τα θέματα μπορούν να επιλυθούν αν οι συνομιλίες που κάνει η Ρωσία με την Ουκρανία γίνονται σε ισότιμη βάση. Οι Ρώσοι διαπραγματευτές που συμμετείχαν στις σημερινές συνομιλίες με τους Ουκρανούς ομολόγους τους επιβεβαίωσαν ότι συμφώνησαν να «στηρίξουν» τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους αμάχους που θέλουν να φύγουν από την Ουκρανία.
Σύμφωνα με έναν Ρώσο διαπραγματευτή, τις δηλώσεις του οποίου μετέφερε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το πρακτορείο Interfax, συμφωνήθηκε επίσης μια «πιθανή» κατάπαυση του πυρός γύρω από αυτούς τους διαδρόμους. Ο ίδιος είπε ότι θεωρεί ότι αυτή είναι «ουσιαστική πρόοδος» στις συνομιλίες, κατά τις οποίες συζητήθηκαν «στρατιωτικά και ανθρωπιστικά ζητήματα» αλλά και η μελλοντική πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης.
Την ίδια ώρα, το ελληνικό κονβόι που ξεκίνησε από τη Μαριούπολη χθες και διανυκτέρευσε στη Ζαπορίζια συνεχίζει χωρίς προβλήματα την πορεία του για την Μολδαβία, όπου αναμένεται να φθάσει αύριο, Παρασκευή.
Ρωσικά άρματα μπήκαν στην Ενεργκοντάρ, δίπλα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
Οι ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ στην Ενεργκοντάρ, δίπλα στον μεγαλύτερο σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη, αφού μπήκαν με άρματα στην πόλη αυτήν, ανέφερε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας Αντόν Γερασένκο.
Νωρίτερα, ο ίδιος είχε δηλώσει ότι οι Ρώσοι στρατιώτες εντείνουν τις προσπάθειές για να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία.
Οι εργαζόμενοι στον σταθμό κατοικούν στη διπλανή πόλη, την Ενεργκοντάρ.
Η Ρωσία έχει ήδη καταλάβει τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, που απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από το Κίεβο