Η γαλλική τηλεόραση δημιουργεί κωλύματα σχετικά με την ευρωπαϊκή εκλογική συζήτηση. Είκοσι ευρωπαϊκά κανάλια θα μεταδίδουν τις συζητήσεις μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία της Επιτροπής. Στη Γαλλία, η τηλεόραση αρνείται να μεταδώσει τη συζήτηση.
Οι τηλεοπτικές συζητήσεις μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν βρίσκουν σύμφωνα τα γαλλικά κανάλια. Ενώ οι ευρωπαϊκές εκλογές προ των πυλών, έχουν προγραμματίσει να εκπέμψουν στη λεγόμενη «prime time» ώρα, μεγάλη συζήτηση της 15ης Μαΐου, μεταξύ των κύριων υποψήφιων για την προεδρία της Επιτροπής, θεωρείται περίεργο ότι η γαλλική τηλεόραση δε συμμετέχει ή συμμετέχει με «μειωμένη σύνθεση»!
Οι πέντε υποψήφιοι, ο Γερμανός υποψήφιος κ. Σουλτζ για τους Σοσιαλιστές, ο κ. Γιούνκερ για την ευρωπαϊκή δεξιά, ο κ. Φέρχοφστατ για τους Φιλελεύθερους, ο κ. Τσίπρας για τη ριζοσπαστική αριστερά και το γαλλο-γερμανικό δίδυμο Ζοζέ Μποβέ και Σκα Κέλλερ, για τους πράσινους, έχουν κληθεί να συμμετέχουν στις 15 Μαΐου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες σε μια συζήτηση που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Τηλεμετάδοσης (EBU), μια συμμαχία των δημόσιων μέσων ενημέρωσης στην Ευρώπη.
Παρά το ότι η γαλλική τηλεόραση είναι ενεργό μέλος της EBU, αποφάσισε, ωστόσο, να μεταδώσει την ευρωπαϊκή συζήτηση μόνο στην ιστοσελίδα της.
Τα πολιτικά κόμματα είναι ενοχλημένα! Αλλά γενικότερα, αυτή η έλλειψη της κάλυψης των μέσων ενημέρωσης της ευρωπαϊκής συζήτησης ενοχλεί.
Ορισμένες λεπτομέρειες για τις τελευταίες ευρωπαϊκές συζητήσεις του ελληνικού χρέους
Σε χθεσινή έκθεση της Επιτροπής σχετική με την αξιολόγησή της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μέχρι σήμερα η Ελλάδα υπολογίζεται ότι θα εμφανίσει μέχρι τον Μάιο του 2015 μια τρύπα στις ανάγκες χρηματοδότησής της, της τάξης των 7,5 δισ. ευρώ. Αυτό είναι το μόνο αρνητικό σημείο με θετικό πρόσημο (sic), αφού αυτές οι χρηματοδοτικές ανάγκες είχαν, αρχικά, υπολογισθεί γύρω στα 10 – 11 δισ. ευρώ, αλλά σημειώνει η Επιτροπή, η επιτυχής πρόσφατη έκδοση του ομολογιακού δανείου της ύψους 3 δισ. ευρώ επιτρέπει τη μείωση του αρχικά υπολογισθέντος ποσού.
Εκτός των χρηματοδοτήσεων από τους πιστωτές της (Ε. Ενωση – Δ.Ν.Τ.) η Ελλάδα προβλέπει στην ίδια πάντα έκθεση της η Επιτροπή έχει μέχρι τα τέλη Αυγούστου, ανάγκη 2 δισ. ευρώ και ακόμη 5,5 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του Μαΐου του 2015. Για την κάλυψη αυτής της τρύπας η Επιτροπή προτείνει την επαναγορά από τις ελληνικές τράπεζες των προτιμησιακών (προνομιούχων) μετοχών που είχαν αυτές εκδώσει στην αρχή της κρίσης σε μια προσπάθεια επανακεφαλαιοποίησής τους. Θα μπορούσε επίσης, λέει η Κομισιόν, να προχωρήσει η κυβέρνηση στην ακύρωση ομολόγων που είχε εκδώσει στο παρελθόν για να στηρίξει τις Μμ επιχειρήσεις, πόροι, όμως, που δεν διατέθηκαν τελικά σ’ αυτές. Η Ελλάδα θα μπορούσε, ακόμη, να αντλήσει πόρους από χρήματα που έχει διαθέσει στη δημόσια διοίκηση της χώρας τα οποία αυτή δεν έχει χρησιμοποιήσει. Οι προτάσεις – ιδέες αυτές της Κομισιόν είναι τόσο γενικόλογες και τόσο δύσκολο να υλοποιηθούν, έλεγαν χθες στις Βρυξέλλες κοινοτικές πηγές, ώστε η Ελλάδα να βρίσκεται ήδη μπροστά σε ένα νέο σχέδιο δανειοδότησής της που θα γίνει γνωστό στα μέσα ή στα τέλη του επόμενου καλοκαιριού.
Αξιοσημείωτη είναι η νέα πρόβλεψη της Κομισιόν περί επιδείνωσης του δημοσίου χρέους της χώρας που θα φθάσει στο ανώτατο όριο του 177% του Α.Ε.Π. το 2014 για να υποχωρήσει στη συνέχεια και να «καθίσει» το 2020 στο 125%.