Μαζί με τον Ραν ταν πλαν και τα ζωάκια της στήλης διαβάζω στα τοπικά έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ και ακούω και ανά τους καφενέδες της πόλης, διάφορες λογικές και όχι αναλύσεις για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής.
• Ζωηρό το ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στον κεντρικό δήμο Χανίων του νομού και όχι μόνο. Αντίθετα με τις Περιφερειακές που το ενδιαφέρον είναι σχεδόν στο ναδίρ στους χανιωπολίτες.
Τότε γιατί;
• Για τον δήμο Χανίων, λοιπόν, με τους οκτώ διαφορετικούς υποψηφίους, άλλους με κομματικά χρίσματα – στηρίξεις (από Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) κι άλλους με “αυτόνομη” κάθοδο εντός ή εκτός εισαγωγικών, υπάρχει ενδιαφέρον. Ποικιλώνυμο.
• Εν τω μεταξύ, ακούμε σε ραδιόφωνα, τηλεοπτικά και ψηφιακά debates όλων μαζί και καθενός προσωπικά, ότι όλοι μα όλοι ομνύουν στην μετεκλογική συνέργεια – υποχρεωτική, όπως παραδέχονται. Πώς θα βγάλουμε άκρη για το τι περιμένει τον δήμο Χανίων την επόμενη μέρα;
• Ολοι, όπως λένε, μπορούν να συνεργαστούν με όλους; Αν είναι έτσι, στην πενταετία που πέρασε γιατί ο νυν δήμαρχος, δεν συνεργάστηκε με όλους αλλά ούτε καν κατάφερε να κρατήσει συμπαγή μέχρι τέλους τη δική του δημοτική ομάδα η οποία διαλύθηκε; Γιατί η μείζων αντιπολίτευση (και ο ίδιος ο κ. Σκουλάκης όταν ήταν παρών στην αρχή αλλά και η κυρία Νάνσυ Αγγελάκη που ουσιαστικά κράτησε το βάρος της παράταξης με τεκμηριωμένο πάντα λόγο), κατέθεσε σφοδρές αντιδράσεις; Γιατί υπήρχε επίσης σφοδρή αντίδραση από την παράταξη Παπαδογιάννη σε όλα -σχεδόν- τα θέματα, με επιχειρήματα αλλά και σκληρό λόγο; Γιατί και αυτή ακόμα η παράταξη Σαρρή που πολλές φορές ψήφιζε θέματα που κινδύνευαν να απορριφθούν έκανε άλλες φορές πολύ σκληρή αντιπολίτευση σε βασικά θέματα ημερήσιας διάταξης και όχι μόνο;
• Γιατί το ΚΚΕ με τον εξαιρετικά έμπειρο και θα λέγαμε μετριοπαθή στο λόγο του αλλά σταθερό στις απόψεις του, Νίκο Παπαντωνάκη, τόνιζε διαρκώς τη μοναχική και λανθασμένη λογική των δημοτικών προτάσεων; Γιατί ο κ. Σεραφείμ Ρίζος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ασκούσε επίσης σκληρή κριτική;
• Τη συνηθισμένη εικόνα – μπάχαλο του δημοτικού συμβουλίου επί πέντε χρόνια μεταφέρουμε. Για να αποδείξουμε πόσο εύκολο είναι να ομνύουν όλοι στις συναινέσεις πριν τις εκλογές. Αλλά πόσο δύσκολο είναι να γίνει αυτό στο δημοτικό συμβούλιο όταν δεν υπάρχει σωστή τεκμηρίωση των προτάσεων της δημοτικής αρχής και προηγούμενη συνεννόηση με τις δημοτικές παρατάξεις και τους δημοτικούς συμβούλους. Και όπως παρακολουθήσαμε, όχι μόνο δεν υπήρχε συνεννόηση αλλά πάρα πολλές φορές δεν υπήρχαν καν οι εισηγήσεις των θεμάτων ημερήσιας διάταξης!!
Το διακύβευμα
• Με «Κλεισθένη» και την απλή αναλογική, λοιπόν, υπάρχει πειθαναγκαστική ανάγκη για συναινέσεις – συνέργειες – συνεργασίες ή όπως αλλιώς θα τις πουν.
Καταστροφικό για την διοίκηση των δήμων λένε πολλοί.
• Καταστροφικότερο επομένως θα είναι αν εκλεγούν υποψήφιοι που ισχυρίζονται ότι θα φέρουν ηλικιακή ανανέωση καθώς θεωρούν -και το γράφουν στα τοπικά ΜΜΕ- ότι μπορεί να μην έχουν αυτοδιοικητική εμπειρία αλλά επαρκεί(!!) η επαγγελματική πετυχημένη καριέρα κάποιων υποψηφίων για να διοικήσουν το δήμο. Μέγα λάθος.
• Το οποίο ήδη πληρώσαμε με μια χαμένη πενταετία του νυν δημάρχου. Ενός πετυχημένου επιχειρηματία και ευγενούς ανθρώπου που όμως δεν είχε αυτοδιοικητική ούτε άλλη εμπειρία στη δημόσια διοίκηση. Και βρέθηκε σε ένα χαοτικό περιβάλλον όπου προσπάθησε να… μάθει. Στου κασίδη δήμου Χανίων το κεφάλι όμως.
• Γι’ αυτό -κατά την άποψή μας- θα ήταν προτιμότερες οι προεκλογικές προγραμματικές συμφωνίες. Ειδικά στο χώρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ επιχειρήθηκε να γίνει. Απέτυχε. Φαίνεται ότι ένας λόγος ήταν και η κομματική στήριξη ενός υποψηφίου δημάρχου του χώρου του ΚΙΝΑΛ από τον Ηρακλειώτη ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη (“Χ.Ν.” 23-5-19 άρθρο Παρασκευά Περάκη: «Θα επιβάλει το “Ηράκλειο” δήμαρχο στα Χανιά;)
• Πέτυχε αντίθετα η προεκλογική προγραμματική συνεργασία του Γρηγόρη Αρχοντάκη και της Νάνσυ Αγγελάκη που έχει υποψηφίους από διάφορους κομματικούς χώρους. Οπως βέβαια έχουν και άλλες παρατάξεις.
• Η παράταξη Παπαδογιάννη, στηρίζεται από τον κ. Μητσοτάκη (αν και απέφυγε να το πει τις προάλλες στο λιμάνι), έχει επίσης εκτός από νεοδημοκράτες και κάποιους υποψηφίους από άλλους κομματικούς χώρους. Ομως είναι φανερό και λόγω των ξεχωριστών ψηφοδελτίων που κατεβάζει στις δημοτικές κοινότητες ότι έχει μια κομματική στόχευση. Επομένως ήταν… ανάδελφη σε προεκλογικές προγραμματικές συνεργασίες. Σε μετεκλογικές μήπως αυτό θα είναι ακόμα χειρότερο;
• Ανάλογες κομματικές αδυναμίες υπάρχουν και για την παράταξη Σαρρή, και βέβαια ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ κλπ.
• Για κάποιο λόγο οι περισσότεροι έχουμε επικεντρωθεί στο μέτρημα των δημοτικών συμβούλων που θα εκλέξει κάθε ένας από τους 8 υποψηφίους δημάρχους του δήμου Χανίων. Π.χ. (εντελώς τυχαία) αν ο πρώτος σε ποσοστά ψήφων εκλέξει 13-14 (maximum λένε) δημοτικούς συμβούλους και ο δεύτερος 7-8, το σύνολο των συμβούλων των δύο υποψήφιων που θα πάνε στη δεύτερη Κυριακή θα είναι 20-22 δημοτικοί σύμβουλοι. Και φυσικά, μπορεί ο πρώτος του πρώτου γύρου να εκλεγεί και τη δεύτερη Κυριακή. Μπορεί όμως και ο δεύτερος του πρώτου γύρου να κάνει την ανατροπή.
• Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και εάν συμφωνήσουν να συνεργαστούν μόνιμα αυτοί οι δυο, θα χρειάζεται και τρίτος για να υπάρχει πλειοψηφία 25 δημοτικών συμβούλων επί συνόλου 49. Σε ένα λίγο πιο τραβηγμένο σενάριο, ίσως και ένας τέταρτος!!
• Προφανώς μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής μπορεί να “παιχτούν” -ερήμην των ψηφοφόρων- συμφωνίες. Εύκολο ή δύσκολο ας το αφήσουμε προσωρινά εκτός ανάλυσης.
• Με βάση, λοιπόν, την κοινή λογική και το συμφέρον του δήμου μας (που κι αν έχει προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν) τα πρόσωπα των υποψηφίων δημάρχων
-και ΟΧΙ ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων που θα εκλεγούν- είναι ο καθοριστικός παράγων για την πορεία του δήμου Χανίων την επόμενη μέρα των εκλογών.
• Πώς να κρίνουμε τους δημάρχους; Με την κοινή λογική του αυτονόητου. Με βάση τα χαρακτηριστικά του καθένα. Αποκλείοντας κάποιους και εκτιμώντας τους υπόλοιπους. Την εμπειρία του καθένα σε ΔΙΟΙΚΗΣΗ – ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ – την αποτελεσματικότητά του, τα πεπραγμένα του στο χώρο που υπηρέτησε (έχει δείγματα γραφής ή δεν έχει;) την αποδοχή που έχει ή δεν έχει σε όλους τους διαπαραταξιακούς χώρους, τις αποδεδειγμένες στο παρελθόν συναινέσεις που είχε με αντίθετες παρατάξεις και βέβαια, τον χαρακτήρα του.
• Αρα, άποψή μας, είναι ότι ο “Κλεισθένης” μας “υποχρεώνει”, εμάς τους ψηφοφόρους εν όψει της κάλπης, να σκεφτούμε διαφορετικά. Δηλαδή, να επιλέξουμε από την ΠΡΩΤΗ Κυριακή, πρώτα τον δήμαρχο που θεωρούμε ότι μπορεί να διοικήσει τον δήμο Χανίων χωρίς κραδασμούς και πισωγυρίσματα λόγω των συνθηκών που θα δημιουργηθούν.
• Και μετά να επιλέξουμε υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους στο ψηφοδέλτιό του.
Ευτυχώς, νέοι, παλιότεροι, έμπειροι, συγγενείς, φίλοι και γνωστοί, άξιοι υπάρχουν σε όλα ανεξαιρέτως τα ψηφοδέλτια.
• Προφανώς το ίδιο πρέπει να κάνουμε και τη δεύτερη Κυριακή. Μόνο που τότε οι επιλογές μας θα είναι μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων δημάρχων.
Το διακύβευμα είναι ποιος θα βρεθεί στο “τιμόνι” του δήμου Χανίων