Μια πολύ σημαντική διάκριση εξασφάλισε η ελληνική ομάδα, iCry2Talk, στο πλαίσιο του φοιτητικού διαγωνισμού, Microsoft Imagine Cup 2018, με την καινοτόμα εφαρμογή που αποκρυπτογραφεί το κλάμα του μωρού, δίνοντας για πρώτη φορά απάντηση σε βασικά ερωτήματα των γονιών.
Η ομάδα, μαζί με 20 ακόμα ομάδες από όλο τον κόσμο, θα ταξιδέψει τον Ιούλιο, στο Σιάτλ (Seattle) των ΗΠΑ, όπου θα διαγωνιστεί στους παγκόσμιους τελικούς του διαγωνισμού, βιώνοντας μια μοναδική εμπειρία. Θέλοντας να αναδείξει την καινοτομία περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, η Microsoft θα προσφέρει φέτος χρηματικά έπαθλα αξίας μέχρι και 100.000 δολ. και ένα μοναδικό mentoring session με τον Satya Nadella, Microsoft CEO, στους νικητές.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κάθε χρόνο, το Microsoft Imagine Cup ενθαρρύνει χιλιάδες φοιτητές από όλο τον κόσμο να συνεργαστούν και να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους, με σκοπό να δημιουργήσουν τις δικές τους καινοτομίες και φέτος δεν είναι η πρώτη φορά που μία ελληνική ομάδα προκρίνεται.
Η ομάδα iCry2Talk του Εργαστηρίου Επεξεργασίας Σήματος και Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΤΗΜΜΥ) του ΑΠΘ δημιούργησε μια καινοτόμα εφαρμογή που χρησιμοποιεί τεχνικές βαθιάς μηχανικής μάθησης, Deep Machine Learning, για να μεταφράσει το κλάμα του μωρού σε λόγο και έκλεψε τις εντυπώσεις.
Μέσω της εφαρμογής, οι τεταρτοετείς φοιτητές του ΤΗΜΜΥ, Ανδρέας Λουτζίδης, Αναστασία Ντράχα και Ιάσονας Χατζηκώστας, υπό την επίβλεψη του καθηγητή τους, Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη, αποκρυπτογραφούν το κλάμα του μωρού, το οποίο μετατρέπεται σε γραπτό λόγο ή εικόνα, με σκοπό να παρέχουν στους γονείς και τους φροντιστές πολύτιμες πληροφορίες για τον λόγο που κλαίει το παιδί.
Η εφαρμογή iCry2Talk βασίζεται στην υπόθεση ότι ο αποτελεσματικός συνδυασμός και η ανάλυση διαφορετικών πηγών πληροφορίας, μέσω προηγμένων τεχνικών επεξεργασίας σήματος και αλγορίθμων βαθιάς μάθησης, μπορούν τελικά να γεφυρώσουν το κενό που υπάρχει στην επικοινωνία μεταξύ των γονέων και του μωρού τους, ενώ επιδιώκει να στηρίξει κάθε νέο ή άπειρο γονιό, παρέχοντάς τους ένα αντικειμενικό εργαλείο για την αναγνώριση της αιτίας του κλάματος και την άμεση και κατάλληλη φροντίδα του μωρού.