Μία σημαντική διάκριση απέσπασαν οι καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης και Μίνως Γαροφαλάκης, καθώς συμπεριλαμβάνονται στους κορυφαίους επιστήμονες της επιστήμης των υπολογιστών και της ηλεκτρονικής, σύμφωνα με την κατάταξη που δημοσίευσε για το 2020 o οργανισμός Guide2Research.
Πρόκειται για την 6η ετήσια έκδοση της κατάταξης των κορυφαίων 1000 επιστημόνων στον συγκεκριμένο τομέα μεταξύ των οποίων είναι και 37 Ελληνες.
Για την έκδοση της κατάταξης μελετήθηκαν περισσότερα από 6.000 προφίλ επιστημόνων από όλο τον κόσμο, συνυπολογίζοντας αρκετούς παράγοντες και μετρήσεις σχετικά με το επιστημονικό τους έργο.
Τα κριτήρια για την κατάταξη των επιστημόνων αφορούσαν τον δείκτη επιστημονικής ποιότητας (h-index from Google Scholar), ο οποίος έπρεπε να είναι ίσος ή μεγαλύτερος από 40 για να συμπεριληφθούν στην αξιολόγηση, τις παραπομπές, τις βιβλιογραφικές αναφορές κάθε επιστήμονα στο διαδίκτυο και τις διακρίσεις που αυτός απέσπασε.
Στις πρώτες θέσεις των Ελλήνων διακριθέντων βρίσκονται οι καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης (Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης) και Μίνως Γαροφαλάκης (Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών).
Να σημειώσουμε σχετικά ότι οι περισσότεροι Έλληνες διακριθέντες προέρχονται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (6 επιστήμονες).
«Το δικό μου το έργο δεν είναι ακριβώς πάνω στο αντικείμενο της πληροφορικής αλλά συλλαμβάνουμε και χρησιμοποιούμε πληροφορικά συστήματα. Για παράδειγμα θέλεις να κάνεις ένα μοντέλο για να αξιολογήσεις τους πελάτες μιας τράπεζας ή ένα σύστημα αξιολόγησης επενδύσεων, τραπεζών, επιχειρήσεων ή ακόμα και ενεργειακών συστημάτων μιας χώρας. Ολα αυτά εντάσσονται μέσα σε αυτή την κατηγορία. Γι’ αυτό και προέκυψε αυτή η διάκριση», εξήγησε ο καθηγητής κ. Ζοπουνίδης μιλώντας στα “Χ.ν.” με αφορμή την ανακοίνωση της κατάταξης με τους κορυφαίους επιστήμονες της επιστήμης της πληροφορικής.
Ειδικότερα για τη διάκριση ο κ. Ζοπουνίδης επεσήμανε ότι αποτελεί μια προσωπική αναγνώριση αλλά και μια αναγνώριση του σημαντικού έργου που γίνεται στο Πολυτεχνείο Κρήτης.