» Παρουσίασαν πρωτοποριακές εφαρμογές για μέσα μεταφοράς και ποδηλάτες
Χανιώτες μαθητές ανακάλυψαν, έμαθαν, πειραματίστηκαν στον κόσμο της τεχνολογίας και της ρομποτικής και κέρδισαν την τρίτη θέση στον 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Generation Next (STEM).
Πρόκειται για μαθητές της Β’ τάξης του 6ου Γυμνασίου Χανίων Γιώργο Δασκαλάκη, Αλεξάνδρα Φουντουλάκη και Ρομπέρτο Στέρλινγκ Ζακυνθινάκη που αποτελούν την ομάδα “STEM Freaks” και Καθηγητή τον Τίτο Σμυρνάκη. Τα παιδιά με αφορμή την πανδημία εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν μια πρωτότυπη εφαρμογή, ένα μετρητή επιβατών που εισέρχονται σε μέσα μαζικής μεταφοράς προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός και η διασπορά του κορωνοιού, το “Bus Passenger Counter”. Αναλυτικότερα:
“Έξυπνος” μετρητής επιβατών
«Η πανδημία έχει επιφέρει δυσκολίες και καθυστερήσεις στον τρόπο που μετακινούμαστε και για αυτό η δημιουργία του Bus Passenger Counter δίνει στους πολίτες χρήσιμες πληροφορίες για μια ασφαλή και λιγότερο χρονοβόρα μετακίνηση», αναφέρουν οι Χανιώτες μαθητές, μέλη της STEM freaks.
Και εξηγούν: το “Bus Passenger Counter” είναι μία συσκευή η οποία με τη βοήθεια της τεχνολογίας Arduino, μετράει τον αριθμό των επιβατών που εισέρχονται και εξέρχονται από ένα λεωφορείο δείχνοντάς μας αν υπάρχει συνωστισμός ώστε να αποφευχθεί η διασπορά του ιού Covid-19. Έτσι, καθώς, ένας επιβάτης περνά μπροστά από τους αισθητήρες, ανάλογα με τη φορά της κίνησής του, η συσκευή προσθέτει ή αφαιρεί αριθμό επιβατών. Τα δεδομένα εμφανίζονται σε μια οθόνη LCD στο ταμπλό του οδηγού και παράλληλα είναι διαθέσιμα και στο επιβατικό κοινό μέσω μιας εφαρμογής που δημιουργήσαμε, με τη βοήθεια της πλατφόρμας του ΜΙΤ, App Inventor. Με τον τρόπο αυτό, έχουμε ενημέρωση ανά πάσα ώρα και στιγμή για τον αριθμό των επιβατών μέσα στο λεωφορείο.
Δείτε την εφαρμογή
Να σημειωθεί ότι το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Δεξιοτήτων STEM λειτουργεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο 6ο Γυμνάσιο Χανίων υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Φυσικής Τίτου Σμυρνάκη. « Εξαιτίας αλλά και χάριν της πανδημίας, η ομάδα “STEM Freaks” στράφηκε προς αναζήτηση ιδεών που αφορούσαν στην ασφάλεια της υγείας του κοινωνικού συνόλου. Έτσι, δημιούργησαν το “Bus Passenger Counter” ως συμμετοχή τους στον 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Generation Next. Η διάκριση στην τρίτη θέση ήρθε ως επιβεβαίωση της σκληρής δουλειάς και της αποτελεσματικής συνεργασίας της ομάδας και είναι ιδιαίτερα τιμητική» επισημαίνει ο καθηγητής.
Εφαρμογή προστασίας για ποδηλάτες
Στον ίδιο διαγωνισμό, την 8η θέση έλαβε την ομάδα “Tech Dreamers” με τις μαθήτριες της Γ τάξης: Μαρία Δρακάκη του Ηρακλή και Αναστασία Κοκολαντωνάκη με την κατασκευή τους “Bicycle Direction Indicator”.
Η ομάδα “Tech Dreamers” επικεντρώθηκε σε θέματα ασφαλείας και κυκλοφοριακής αγωγής δημιουργώντας το “Bicycle Direction Indicator” με το οποίο κατάφερε να μπει στην δεκάδα των καλύτερων κατασκευών, πανελλαδικά. Η συγκεκριμένη συσκευή προσαρμόζεται στο ποδήλατο και ενημερώνει μέσω φωτεινής ένδειξης τους υπολοίπους οδηγούς για την κατεύθυνση του ποδηλάτη.
Δείτε την εφαρμογή
«Πέραν της διάκρισης το πιο σημαντικό για τους μαθητές είναι οι γνώσεις που απέκτησαν, η ομαδικότητα που ανέπτυξαν και το γεγονός ότι μπόρεσαν να μυηθούν σε έναν επιστημονικό τρόπο σκέψης. Στόχος είναι μέσω της ομαδοσυνεργατικής προσέγγισης να εξελιχθούν ως μελλοντικοί επιστήμονες και οι ιδέες τους να συμβάλλουν στην δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους μας», επισημαίνουν οι εκπαιδευτικοί τους.
Οι καινοτόμες ιδέες που γεννήθηκαν από ομάδες εφήβων από σχολεία των Χανίων:
Να σημειωθεί ότι από τις 17 συμμετοχές από όλη την Κρήτη, οι 16 ήταν από τα Χανιά και από αυτές οι 11 ήταν από μαθητές του 6ου Γυμνασίου Χανίων, 2 από το 4ο ΓΕΛ Χανίων και 1 από το ΓΕΛ Νέας Κυδωνίας.
Αναλυτικότερα:
• η ομάδα Tech Boys του 6ου Γυμνασίου Χανίων που αποτελείται από τους Ιωάννη Μπολιώτη Β Γυμνασίου, Διονύση Σεΐκη Β Γυμνασίου και Πλάτων Μπαλωμενάκη Γ’ Γυμνασίου και καθηγητή τον Τίτο Σμυρνάκη δημιούργησε την συσκευή Smoke Detector, που ανιχνεύει την ύπαρξη βλαβερών αερίων όπως καπνός, υγραέριο, μεθάνιο και άλλα για την αποτροπή πυρκαγιάς στο σχολικό περιβάλλον.
Δείτε την συσκευή
• η ομάδα Simple Solution Club του 6ου Γυμνασίου Χανίων Μαρία Σταματία Τουτουδάκη Β’ Γυμνασίου, Μαρία Δάφνη Γιαννούλη Β’ Γυμνασίου, Νικόλαος Ζουριδάκης Β’ Γυμνασίου και Καθηγητή τον Τίτο Σμυρνάκη, δημιούργησε μια συσκευή για ΑμεΑ που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης και ακοής. Η συσκευή Deaf – Blind Communication μπορεί να μετατρέπει τα γραπτά μηνύματα που θα στέλνει ο κωφός σε ηχητικά, και τα ηχητικά μηνύματα ενός τυφλού σε γραπτά έτσι ώστε οι δύο άνθρωποι να μπορέσουν να επικοινωνήσουν.
Δείτε την εφαρμογή
• Η ομάδα Future Minds από το 6ο Γυμνάσιο Χανίων που αποτελείται από τους Σταύρο Αγγελάκη Γ’ Γυμνασίου, Ευαγγελία Κλιματσά Γ’ Γυμνασίου, Αθηνά Ξεπαπαδάκη Γ’ Γυμνασίου με Καθηγητή τον Τίτο Σμυρνάκη δημιούργησε την κατασκευή για ηλικιωμένους Health Band. Η συσκευή ροσαρμόζεται στο χέρι του ηλικιωμένου και καταγράφει κάποιες παραμέτρους από τις οποίες μπορούμε να καταλάβουμε αν ο ηλικιωμένος βρίσκεται σε κίνδυνο ή όχι. Η συσκευή συνδέεται μέσω bluetooth με το κινητό όπου προβάλονται οι μετρήσεις.
Δείτε την συσκευή
• Η ομάδα RoboGuys από το 6ο Γυμνάσιο Χανίων που αποτελείται από τους μαθητές Στ. Μιχελάκη Α΄Γυμνασίου, Αθαν. Ανθουλούδη Α΄Γυμνασίου, Φώτη Λιανόπουλο Α’ Γυμνασίου και Ευ. Μαραγκουδάκη με Καθηγητή τον Τίτο Σμυρνάκη δημιούργησε την συσκευή Smart Belt, για ανθρώπους με ολική απώλεια όρασης. Η συσκευή είναι μια ζώνη πάνω στην οποία έχουν προσαρμοστεί αισθητήρες απόστασης οι οποίοι μετρούν την απόσταση των αντικειμένων μπροστά τους. Όταν αυτή η απόσταση είναι μικρότερη από αυτό που έχουμε ορίσει ως επιθυμητό, τότε ηχούν τα buzzer που έχουμε προσαρμόσει στη ζώνη ειδοποιώντας τον χρήστη για το επερχόμενο εμπόδιο.
Δείτε την συσκευή
• Η ομάδα Little Scientists (LS) από το 6ο Γυμνάσιο Χανίων που αποτελείται από τους Αντώνη Παπαδημητράκη Α’ Γυμνασίου, Γιώργο Βατσάκη Α’ Γυμνασίου, Φίλιππο Ζαχαράκη Α’ Γυμνασίου, με Καθηγητή τον Τίτο Σμυρνάκη δημιούργησε την συσκευή Smart TH που μετράει την θερμοκρασία και την υγρασία σε ένα δωμάτιο ή μια σχολική αίθουσα.
Δείτε την συσκευή εδώ
• Η ομάδα The Errors από το 6ο Γυμνάσιο Χανίων που αποτελείται από τους Αλίκη Απλατίδου Α’ Γυμνασίου, Ερατώ Μέγα Α’ Γυμνασίου, Ρωξάνη Μαρκουλάκη Α’ Γυμνασίου, Αργυρώ Κλωστράκη Α’ Γυμνασίου και Καθηγητή τον Τίτο Σμυρνάκη κατασκεύασε την συσκευή Auto Watering System μια λύση για αυτόματα πότισμα στα φυτά μόλις μειωθεί η υγρασία στο χώμα τους.
Δείτε την συσκευή
• Η ομάδα RoboTigers από το 6ο Γυμνάσιο Χανίων που αποτελείται από τους: Δέσποινα Γερουλάκη Α’ Γυμνασίου, Μαρία Περάκη Α’ Γυμνασίου, Νικολέτα Παχή Α’ Γυμνασίου, Χαράλαμπος Πετρίδης Α’ Γυμνασίου και καθηγητή τον Τίτο Σμυρνά, δημιούργησε το “ALARM SYSTEM” μια συσκευή που ανιχνεύει την ύπαρξη ατόμου στο χώρο.
Δείτε την συσκευή
• Η ομάδα S-TEAM από το 6ο Γυμνάσιο Χανίων που αποτελείται από τους Ηλία Μπότσαρη Α’ Γυμνασίου, Στυλιανό Μυλωνάκη Α’ Γυμνασίου, Στυλιανό Σφηναρόλη Β’ Γυμνασίου, Ματθαίο Κοτρωνάκη Α’ Γυμνασίου και Καθηγητή τον Τίτος Σμυρνάκη, δημιούργησε την συσκευή Lie Detector, μια συσκευή ανίχνευσης ψεύδους…
Δείτε την εφαρμογή
• Η ομάδα The gardeners από το 4ο ΓΕΛ Χανίων που αποτελείται από τις Τζωρτζίνα Αργυροπούλου, Α’ Λυκείου, Αικατερίνα Γαλανάκη Α’ Λυκείου, Νεφέλη Φαντριδάκη Α’ Λυκείου, Παναγιώτα Στεφανίδη Α’ Λυκείου με καθηγήτρια την Ελένη Ευανθία Μενιουδάκη δημιούργησαν ένα Έξυπνο ποτιστήρι, δηλαδή σύστημα για πότισμα σε φυτά ώστε να ποτίζονται με την κατάλληλη ποσότητα νερού.
Δείτε την εγκατάσταση
• Η ομάδα The winners’ team! από το 4ο ΓΕΛ Χανίων που αποτελείται από τους Παναγιώτη Γιακουμάκη Α’ Λυκείου και Οδυσσέα Αντώνιο Καπαδουκάκη Β’ Λυκείου και καθηγήτρια την Ελένη Ευανθία Μενιουδάκη κατασκεύασαν εφαρμογές για την συγκοινωνία σε μια έξυπνη πόλη “SMART CITY”. Οι έξυπνες εφαρμογές προτείνονται για μεγαλύτερη ασφάλεια στους δρόμους, ρυθμίζοντας την κίνηση μέσω των έξυπνων φαναριών κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δικαιοχρησία στα Πάρκινγκ για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, έξυπνα φώτα που θα φωτιζουν αυτόματα όταν είναι νυχτα χωρίς να καταναλώνεται ενέργεια όταν δε χρειάζεται και αισθητήρες αερίων θα μπορούν να μετρήσουν την ποσοτητα καυσαερίων σε κάθε περιοχή, να ειδοποιούν τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να αντιμετωπίζεται έγκαιρα το πρόβλημα!
Δείτε τις εφαρμογές
• Η ομάδα Risitas από το ΓΕΛ Νέας Κυδωνίας που αποτελείται από τους Λεωνίδα Τσιάρα Α’ Λυκείου, Ιωάννη Τσαγκαράκη Α’ Λυκείου με καθηγητή Γεράσιμο Μπουζάκη δημιούργησε ένα Αυτόματο κλιματιστικό και συγκεκριμένα πρόγραμμα που θα ανοίγει ένα κλιματιστικό με βάση την θερμοκρασία που υπάρχει στο δωμάτιο.
Δείτε το πρόγραμμα