Μια σημαντική μουσική διάκριση πέτυχε η 12χρονη Χανιώτισσα Κατερίνα Καλαϊτζάκη, η οποία έλαβε το 1ο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό “Orpheus Soloist” στην κατηγορία βιολί και την ηλικιακή ομάδα 10-13 χρονών που διεξήχθη στις 13 Μαΐου στην Θεσσαλονίκη.
Η νεαρή μαθήτρια μίλησε στις “διαδρομές” για την εμπειρία της αυτή και τη σχέση της με το αγαπημένο της μουσικό όργανο.
Όπως μας είπε, η ενασχόλησή της με το βιολί ξεκίνησε όταν ήταν μόλις 5 χρονών. Μαγεύτηκε από τον ήχο του βιολιού κι από τον αγαπημένο της Ολλανδό μουσικό Αντρέ Ριό. Μάλιστα, παρότι το οικογενειακό της περιβάλλον δεν έχει σχέση με τη μουσική, εκείνη δείχνει αποφασισμένη να ασχοληθεί με το βιολί επαγγελματικά.
Κάθε Σαββατοκύριακο, η Κατερίνα μεταβαίνει στο Ηράκλειο όπου και παρακολουθεί μαθήματα βιολιού από τον βιολονίστα και δάσκαλο Γιάννη Πετράκη, ενώ συμμετέχει και στην Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης στον Δήμο Ηρακλείου.
Φοιτά στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων και τη ρωτήσαμε αν το Μουσικό Σχολείο είναι το επόμενο βήμα της, με την ίδια να μας απαντά αρνητικά, καθώς οι επιπλέον ώρες διδασκαλίας θα περιόριζαν τις άλλες δραστηριότητες που κάνει και τις οποίες θέλει να συνεχίσει: «Προσπαθώ να μελετάω πολύ, να κάνω τα μαθήματά μου και να έχω χρόνο και για τις δραστηριότητές μου, αλλά και για παιχνίδι με τους φίλους μου», σχολίασε η Κατερίνα. Το βιολί είναι πολύ σημαντικό στη ζωή της και όπως δήλωσε «πρώτα κάνω το βιολί και μετά όλα τα άλλα», ενώ, όπως φαίνεται, η ενασχόληση με τη μουσική από μικρή ηλικία την έχει προικίσει με δημιουργικότητα αλλά και πειθαρχία.
Τα όνειρά της για το μέλλον περιλαμβάνουν σπουδές στο εξωτερικό και συμμετοχή σε κάποια καλή ορχήστρα: «Θέλω να τα πηγαίνω καλά στο βιολί, να συνεχίσω τις σπουδές μου, να είμαι καλή σε αυτό που κάνω και να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο με μεγάλες και γνωστές ορχήστρες!».
Μιλώντας για τον διαγωνισμό μάς αφηγήθηκε την ξεχωριστή εμπειρία που βίωσε στη Θεσσαλονίκη, χωρίς άγχος, όπως είπε, και με τη μητέρα της κ. Λουτσιάνα αλλά και τον δάσκαλό της, να βρίσκονται στο πλάι της.
Σχολιάζοντας, τέλος, το μουσικό επίπεδο στο νησί και την πόλη, μας λέει πως είναι πολύ υψηλό και θαυμάζει αρκετούς βιολονίστες, με τη Χανιώτισσα Μαρία Μανουσάκη και τον δάσκαλό της Γιάννη Πετράκη να αποτελούν κάποια καλά μουσικά παραδείγματα για την ίδια.
Ο δάσκαλός της, μιλώντας στις “διαδρομές”, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διάκριση της μαθήτριάς του: «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση για έναν δάσκαλο κι αυτό φυσικά όχι για το βραβείο αυτό καθαυτό αλλά βλέποντας πως οι κόποι του μαθητή/μαθήτριας ανταμείβονται».
Τον ρωτήσαμε για τις μουσικές σπουδές στη χώρα αλλά και το έργο των μουσικών σχολείων, για να μας απαντήσει πως «δυστυχώς δεν λειτουργούν με τον δημιουργικό τρόπο και τις δυνατότητες που θα μπορούσαν ιδανικά για να εξελιχθούν τα παιδιά, αλλά σίγουρα είναι μια αξιοσημείωτη προσπάθεια». Κλείνοντας τη σύντομη κουβέντα μας, ο κ. Πετράκης, συμβούλεψε τα νέα παιδιά να διεκδικήσουν την ενασχόλησή τους με τη μουσική, όχι απαραίτητα για επαγγελματικούς λόγους καθώς «μόνο και μόνο η επαφή με τη μουσική φέρνει χαρά, δημιουργικότητα κι εξέλιξη».