Στη θερινή κατοικία του ο Μακρόν, στον Πύργο της Μπεργκανσόν, κάλεσε τη Μέρκελ ως προεδρεύουσα της Ε.Ε. να συζητήσουν φλέγοντα θέματα. Κυριάρχησε η κουβέντα στην επιθυμία τους να γεφυρωθούν οι αντιρρήσεις τους, όσον αφορά την εξισορρόπηση των διαφωνιών και διαμόρφωση ειδικής σχέσεως μεταξύ δύο χωρών- μελών της Ε.Ε. και της Τουρκίας.
Διεπίστωσαν ότι το ενδεχόμενο, να υπάρξει θερμό επεισόδιο στην Αν. Μεσόγειο, δημιουργεί διπλωματικούς κινδύνους για την Ε.Ε., καθ’ όσον ο Τούρκος Πρόεδρος αξιοποιεί τις αντιπαραθέσεις Γαλλίας- Γερμανίας, αλλά και την απροθυμία Ιταλίας, Ισπανίας και Μάλτας να δεχθούν ως επικυρίαρχο στη Μεσόγειο τη Γαλλία.
Ο Τούρκος θέλει να πάρει, όσα μπορεί, χωρίς πόλεμο. Η Μέρκελ επιθυμεί να διευθετηθούν οι διαφορές διπλωματικά, ενώ ο Μακρόν δεν αποκλείει και στρατιωτική παρέμβαση. Πάντως η Γερμανίδα καγκελάριος έχει δηλώσει, ότι δεν θ’ αφήσει την Τουρκία να παίξει το παιχνίδι της εναντίον δύο κρατών της Ε.Ε. Η πρόθεση της κα Μέρκελ είναι να οδηγηθούμε με την Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πράγμα που όπως φαίνεται, δεν θα το αποφύγουμε. Παρασκηνιακώς συζητείται η 28/8/20 πέντε ημέρες μετά την ολοκλήρωση των ερευνών του Ορουτς Ρεις.
Το πρόβλημα συνίσταται, στο αν η Τουρκία συμφωνεί, να κουβεντιάσουμε καλοπροαίρετα βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Δεν το θέλει και τούτο αποδεικνύεται απ’ την προσπάθεια της Μέρκελ να πείσει τον Ερντογάν. Το εξωφρενικό είναι ότι η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα, ότι μπλοκάρει τον διάλογο. Ωστόσο διπλωματικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι και να γίνει συνάντηση, θα περιορισθεί σε “παράλληλους μονολόγους”. Η Ελλάδα θα ομιλεί περί του δικαίου της θαλάσσης και η Τουρκία θα προβάλλει ισχυρισμούς ότι στην Α. Μεσόγειο παρουσιάζονται ειδικές περιπτώσεις.
Γίνεται δε λόγος για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων.
Θεωρείται ότι τα ελληνοτουρκικά έχουν σφραγισθεί με ΗΠΑ, Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, να διευθετηθούν με διάλογο. Στον “Ριζοσπάστη” διαβάζουμε ότι “ο διάλογος, που μεθοδεύεται με ευρωατλαντική παρέμβαση, έχει βασικό στόχο να θεωρακίσει τη νατοϊκή συνοχή στην περιοχή…”. Εκτιμάται, ότι ένας τέτοιος διάλογος είναι εκ των προτέρων καταδικασμένος σε αποτυχία.
Θα μπορούσαν να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα, αν ο Ερντογάν δεν βιαζόταν, να αναθεωρήσει το Σύνταγμα μέχρι το 2023, χρονολογία ορόσημο, ν’ απαλλαγεί απ’ τον Κεμαλισμό, διατεινόμενος, ότι παρεδόθησαν τα νησιά του Αιγαίου στην Ελλάδα. Θέλει να αναδείξει στο εσωτερικό ότι μόνο η Τουρκία έχει το δίκιο με το μέρος της. Οι κινήσεις του στη Μαύρη Θάλασσα και στην Ανατολική Μεσόγειο συντείνουν στην εξασφάλιση εκμετάλλευσης των υποθαλάσσιων πόρων.
Να μη μας διαφεύγει ότι ο προγραμματιζόμενος διάλογος δεν πρόκειται να γίνει ανεπηρέαστα από τρίτους παράγοντες, που έχουν εκτός από γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. Το ερώτημα είναι, αν εμείς θα πάμε εν πλήρει σύμπνοια όλων των πολιτικών κομμάτων ή θ’ αναλάβει η κυβέρνηση μόνη της την ευθύνη της διευθέτησης των διαφορών. Υπ’ όψιν ότι οι τακτικές, που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις επί 10ετίας, δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.