Eναν διάλογο μεταξύ σύγχρονης τέχνης και αρχαίων ευρημάτων με κοινό γνώμονα τη μνήμη -ατομική και συλλογική- ανοίγει η έκθεση “memento (a)mori” που εγκαινιάστηκε την περασμένη Παρασκευή στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, στο πλαίσιο εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Ελένη Βλαζάκη, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων Ελένη Παπαδοπούλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης και ο επιμελητής της έκθεσης Μανώλης Καρτεράκης.
Tο “παρών” έδωσαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων, εικαστικοί της πόλης μας, Χανιώτες και ξένοι επισκέπτες, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία στη συνέχεια να απολαύσουν ένα σύντομο πρόγραμμα από το μουσικό σύνολο Ex Silentio με μεσαιωνική και αναγεννησιακή μουσική και τραγούδια, μέσα στον Ενετικό Ναό του Αγίου Φραγκίσκου.
«Η έκθεση “memento (a)mori”, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς και του Ευρωπαϊκού Ετους Πολιτιστικής Κληρονομιάς, είναι μια ποιητική διαδρομή της μνήμης, από την προσωπική στη συλλογική, εστιασμένη στο αρχαιολογικό μουσείο Χανίων ως μνημείο, τοπόσημο της πόλης και κιβωτός της μνήμης και ταυτόχρονα ως συλλογή αρχαιοτήτων όλων των πόλεων της δυτικής Κρήτης» επεσήμανε ο επιμελητής της έκθεσης Μανώλης Καρτεράκης, τονίζοντας επίσης ότι «μέσα από ένα σχήμα λογοτεχνικό – ότι η ωδή και η μνημοσύνη, ως μητέρα των μουσών, του ναού των μουσών που είναι το μουσείο – καλείται ο θεατής να έχει μια προσωπική συνείδηση σε σχέση με το τι είναι αυτή η μνήμη που τον απασχολεί, εμπνευσμένη από τον διάλογο των σύγχρονων εικαστικών έργων της Λαμπρινής Μποβιάτσου, της Μιράντας Σκυλουράκη και της Αλίκης Χιωτάκη σε σχέση με τον υπάρχοντα χώρο και τα αρχαία ευρήματα».
Για τη συμμετοχή της στην έκθεση, η Αλίκη Χιωτάκη τόνισε ότι «Η συνάντησή μας με τον κ. Καρτεράκη δεν ήταν καθόλου τυχαία, διότι και οι τρεις μας ασχολούμαστε με ένα κοινό κομμάτι, αυτό της μνήμης, και τα έργα μας έχουν κάποια κοινά στοιχεία. Από τα τρία έργα μου που παρουσιάζονται στην έκθεση τα δύο είναι video art και έχουν να κάνουν με την προσωπική μνήμη και το ένα με τη συλλογική, καθώς είναι εμπνευσμένο από το ποίημα του Καβάφη “Η Πόλις”».
Από την πλευρά της, η Λαμπρινή Μποβιάτσου σημείωσε ότι: «Γενικότερα η δουλειά μου αναφέρεται στη σχέση με το παρελθόν, με το τι απομένει από την κίνηση ενός ανθρώπου σε αυτή τη ζωή, σε αυτόν τον κόσμο. Εδώ ειδικά έχω τη χαρά να συνομιλώ και με τα αρχαία ευρήματα, που είναι κάτι καταπληκτικό, και με το ίδιο το κτίσμα, το οποίο έχει τη δική του ιστορία και γοητεία και με την ίδια την πόλη μας, τα Χανιά. Αρα η σχέση θεατή και έργου τέχνης, που πάντοτε κυριαρχεί στη δουλειά μου, παίρνει μια ακόμα πιο κυρίαρχη σημασία στη συγκεκριμένη έκθεση».
Στο υπαρξιακό κομμάτι εστιάζει η δουλειά της Μιράντας Σκυλουράκη, η οποία χαρακτηριστικά ανέφερε: «με ενδιαφέρει το πόσο άρρηκτα δεμένη είναι η ζωή μας με τον θάνατο και μια υπενθύμιση συνεχής υπάρχει πάντα γύρω μας από τους ανθρώπους που χάνουμε. Τα δύο έργα, με τη γιαγιά μου, έχουν να κάνουν με το προσωπικό κομμάτι της μνήμης, όμως μπορεί να υπάρξει ταύτιση του θεατή με το ατομικό μου βίωμα ανακαλώντας τις δικές του μνήμες. Παρουσιάζεται επίσης ένα έργο που έχει να κάνει με τη συλλογική μνήμη και το πως οι προηγούμενες γενιές αφήνουν το σημάδι τους στην ιστορία μιας πόλης».
Η έκθεση σύγχρονης τέχνης “Memento (a)mori: ενθυμού & μη λησμόνει” θα παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων έως τις 31 Οκτωβρίου.