Το Δ.Σ του συλλόγου μελισσοκόμων του Νομού Χανιών συναντήθηκε με τους βουλευτές των Χανιών ,για να εκφράσει την δυσαρέσκεια του από την αντιμετώπιση του ΕΛΓΑ προς τους πληγέντες μελισσοκόμους του Νομού από της πλημμύρες του Φεβρουαρίου, ο σύλλογος απαιτεί να αποζημιωθούν οι παραγωγοί κανονικά χωρίς μειώσεις στο κεφάλαιο.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «οι μελισσοκόμοι του Νομού βρίσκονται σε απόγνωση…
Βιώσαμε ένα ξηρό έτος 2018, με αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένη παραγωγή μελιού κατά 50%.
Αποτέλεσμα της ξηρασίας ήταν επίσης η εξασθένηση των μελισσοσμηνών και απώλεια 20%-30% ζωικού κεφαλαίου, συνεχεία αυτού είναι το έτος 2019, με τα ακραία συνεχόμενα καιρικά φαινόμενα, που πλήττουν τον Νόμο μας, και έχουν ως αποτέλεσμα να κηρυχτεί ο Νομός σε κατάσταση έκτατης ανάγκης.
Ζητάμε την εκτατή οικονομική ενίσχυση της τάξεως των 10 ευρώ ανά κυψέλη.
Το ποσό που ζητάμε δεν θα καλύψει της απώλειες του εισοδήματος μας, αλλά θα είναι μια μικρή ανάσα για εμάς.
Επίσης ενημέρωσαν τους βουλευτές ότι η Μελισσοκομία είναι από τους σημαντικότερους κλάδους του πρωτογενούς τομέα ,με ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια λόγο και των οικονομικών δυσκολιών.
Η μέση παράγωγη, μελιού στο Ν.Χανιών ανέρχεται σε 1000 τόνους θυμαριού μελί και 800 τόνους πευκοθυμαρίσιου ,από την δραστηριότητα 1050 επαγγελματιών και ερασιτεχνών μελισσοκόμων, με πόλους εξ’αυτών να είναι και ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ.
Βεβαία παρά την σημαντική ποσότητα και ποιότητα παραγωγής μελιού,λόγο της απίστευτης βιοποικιλότητας και του ξηροθερμικού κλίματος,ο κλάδος αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα που τον εμποδίζουν να γίνει βιώσιμος.
Παρακάτω θα προσπαθήσουμε όσον το δυνατόν συντομότερα να καταγράψουμε τα κυριότερα εξ αυτών:
1.Η ανεξέλεγκτη ποιότητα ,αμφιβόλου ποιότητας ,ενδοκοινοτικού μελιού (Βουλγαρίας-Ισπανίαα- Βιετνάμ ,κα) εισαγωγή (Κινάς ),καθώς και οι Ελληνοποιήσεις των.
2.Ελλιπεις έλεγχοι στην αγορά ,αποτέλεσμα των οποίων είναι τα αμφιβόλου ποιότητας μέλια να κατακλύζουν καταστήματα, λαϊκές αγορές, με αποτέλεσμα να καθιστούν αδύνατο τον ανταγωνισμό.
3. Πιο εύκολη πρόσβαση των μελισσοκόμων στα Σχεδία Βελτίωσης.
4. Εφαρμογή του Νομού για την χρήση εντομοκτόνων στην πλήρη ανθοφορία πχ εσπεριδοειδή.
5.Ενισχυση των παραγωγών με ζάχαρη, σε περιόδους παρατεταμένης ξηρασίας ,όπως γίνεται στην Θάσο ,και τα αλλά Νησιά της Ελλάδος.
6.Επανασχεδιασμος της διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων ενόψει και του διπλασιασμού τους, την επομένη τριετία.
7.Σε ότι επέμβασης γίνονται όπως νέοι αυτοκινητόδρομοι οριοθέτηση ποταμών, διαμόρφωση πλατειών και χώρων πράσινου ,να νομοθετηθεί δημιουργία μελισσοκομικών πάρκων και δενδροφυτεύσεις με τοπικού μελισσοκομικού ενδιαφέροντος φυτά.
Οι βουλευτές από την μεριά τους δεσμεύτηκαν ότι θα μεταβιβάσουν τα θέματα στον Υπουργό και ότι θα ορίσουν ραντεβού στα Χάνια στης αρχές Μαΐου με την αναπληρώτρια Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και αρμόδια στα θέματα μελισσοκομίας με τους συλλόγους του νησιού»