7.4 C
Chania
Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025

Η διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος στον Δήμο Χανίων

Η διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος στον Δήμο Χανίων  Η ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού, η οποία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τα μεγάλα αστικά κέντρα, έκανε την εμφάνισή της και στα Χανιά, διαμορφώνοντας ένα εκλογικό αποτέλεσμα το οποίο επιδέχεται πολύπλευρης ανάλυσης.

Σαφέστατα η αποχή είναι ο νικητής των εκλογών, καταγράφοντας ποσοστό 37,3%, η οποία κινήθηκε σε επίπεδα δημοτικών εκλογών του 2010. Βέβαια καλό είναι να σημειωθεί ότι η πραγματική αποχή είναι μικρότερη και διαμορφώνεται από την αδυναμία του Υπουργείου να καθαρίσει τους εκλογικούς καταλόγους, την απουσία χιλιάδων ετεροδημοτών που δεν ψήφισαν και τη συνειδητοποιημένη αποχή από τις κάλπες.

Οσον αφορά στο εκλογικό αποτέλεσμα, είναι απαραίτητη η παρουσίαση μιας χρονοσειράς δημοσκοπικών ευρημάτων για να στοιχειοθετήσουμε τη συμπεριφορά των πολιτών. Είναι χρήσιμο να δούμε ποιον επέλεξαν οι ψηφοφόροι των κομμάτων, ποια η χωροταξική κατανομή της ψήφου, τι προτίμησαν οι ηλικιακές ομάδες και ποιες ήταν οι μετακινήσεις που συντελέστηκαν τρεις (3) μέρες πριν τις εκλογές και που εν τέλει καταγράφηκαν και στην κάλπη. Από τον Φεβρουάριο έως και τον Μάιο υπήρξε ξεκάθαρα το δίπολο μεταξύ του κ. Βάμβουκα και του κ. Σκουλάκη, τάση η οποία δεν άλλαξε μέχρι την ημέρα των εκλογών.

Οι αυξητικές τάσεις και των δύο εμφανίστηκαν μετά τις παρουσιάσεις των ψηφοδελτίων και την ανάπτυξη μιας πιο έντονης προεκλογικής δραστηριότητας. Μάλιστα τρεις (3) μέρες πριν τις εκλογές η διαφορά του κ. Βάμβουκα σε σχέση με τον κ. Σκουλάκη ήταν στις επτά (7) ποσοστιαίες μονάδες, η οποία τελικά κατέληξε περίπου στη μέση. Οσον αφορά στους κυρίους Σαρρή και Παπαδογιάννη, σε καμία από τις δημοσκοπήσεις δεν κατάφεραν να διεκδικήσουν θέση στον β’ γύρο με τον δεύτερο τελικά να λαμβάνει ένα 19% του εκλογικού σώματος και να τερματίζει καθαρά τρίτος.

Οι αυξητικές τάσεις που παρατηρήθηκαν και για τους δύο ξεκινάνε από τον Απρίλιο, χρονικό σημείο που είχαμε αφενός την άφιξη του κ. Τσίπρα στα Χανιά και αφετέρου την παρουσίαση των ψηφοδελτίων. Οι σταθμίσεις που πραγματοποιούνται σε κάθε έρευνα σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2012, μας δίνουν τη δυνατότητα να έχουμε εικόνα των επιλογών των ψηφοφόρων. Σαφέστατα οι δύο (2) πιο πολυσυλλεκτικοί συνδυασμοί ήταν του κ. Σκουλάκη και του κ. Βάμβουκα. Ο κ. Βάμβουκας εμφανίζει υψηλή διεισδυτικότητα σε όλους του κομματικούς χώρους κυρίως λόγω του ότι δεν πήρε το χρίσμα από κάποιο κομματικό μηχανισμό και ασφαλώς λόγω τις πολυσυλλεκτικότητας του ψηφοδελτίου του.

Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τον κ. Σκουλάκη, οι ψηφοφόροι του οποίου προέρχονται κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, άλλα και από άλλους κομματικούς χώρους, όπως τη Νέα Δημοκρατία, λόγω της σύνθεσης του ψηφοδελτίου του. Αντίθετα οι ψηφοφόροι του κ. Σαρρή ήταν στην πλειοψηφία τους ψηφοφόροι που επέλεξαν ΣΥΡΙΖΑ το 2012 και αντιστοίχως όσοι επέλεξαν τον κ. Παπαδογιάννη κυρίως ήταν ψηφοφόροι συντηρητικού μπλοκ, δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Χρυσής Αυγής και του ΠΑΣΟΚ. Ουσιαστικά περισσότερο για τον κ. Σαρρή υπήρξε, από τον ίδιο, μια οριοθέτηση του χώρου κίνησής του στο εκλογικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που απέδωσε μια διείσδυση περίπου στο 40%, ποσοστό ασφαλώς χαμηλό για τον επίσημο υποψήφιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα ο κ. Παπαδογιάννης καταγράφοντας αυτό το 19% κατάφερε να αυξήσει τη διείσδυσή του τις τελευταίες μέρες στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας περίπου στο 40%. Ουσιαστικά οι ψηφοφόροι των κομμάτων λειτούργησαν κυρίως με αυτοδιοικητικά κριτήρια και όχι αμιγώς κομματικά. Οσον αφορά στην κατανομή της ψήφου στις ηλικιακές ομάδες υπάρχουν σαφέστατες διαφοροποιήσεις αναλόγως το πρόσωπο.

Οι ηλικίες από πενήντα πέντε (55) ετών και άνω επέλεξαν τον κ. Σκουλάκη, ενώ υψηλά ποσοστά κατέγραψε ο κ. Βάμβουκας στις ηλικιακές ομάδες από είκοσι πέντε (25) έως και πενήντα τέσσερα (54). Ο κ. Σαρρής είχε μια σημαντική διείσδυση στους νέους από δεκαοκτώ (18) έως και είκοσι τέσσερα (24), άλλα και στις παραγωγικές ηλικίες, ενώ αντίθετα ο κ. Παπαδογιάννης εμφάνισε υψηλά ποσοστά σε ηλικίες από πενήντα πέντε (55) ετών και άνω. Χωροταξικά, αν μελετήσουμε την ψήφο των Χανιωτών, παρατηρείται μια διαφορά του κ. Βάμβουκα μέσα στον παλιό Δήμο Χανίων στο 3% σε σχέση με τον κ. Σκουλάκη, ενώ περιαστικά, παρότι ο κ. Βάμβουκας προηγείται στις τέσσερις (4) από τις έξι (6) Δημοτικές Κοινότητες, η διαφορά καλύπτεται λόγω της αυξημένης δυναμικής του κ. Σκουλάκη στον Δήμο Θερίσου και Δήμο Ν. Κυδωνίας.

Για τον κ. Σαρρή όσο και για τον κ. Παπαδογιάννη οι πορείες μοιάζουν παρόμοιες μιας και εμφανίζουν υψηλά ποσοστά σε περιοχές με έντονα αστικά χαρακτηριστικά, όπως τον παλιό Δήμο Χανίων, τη Ν. Κυδωνία από όπου πολύ πιθανόν να εκλέξουν σύμβουλο, άλλα και το Ακρωτήρι. Καλό είναι να σημειώσουμε ότι η αποχή στους περιαστικούς Δήμους κατέγραψε χαμηλότερα ποσοστά σε σχέση με την πόλη, κάτι που είχε γίνει και το 2010, εκτός από την περιοχή της Νέας Κυδωνίας όπου η αποχή ήταν στο 43% ακριβώς λόγω της αστοχίας του Υπουργείου να υπολογίσει τους ψηφίσαντες βάσει του de facto και όχι του μόνιμου πληθυσμού.

Η εκτίμηση, λοιπόν, που δόθηκε, σύμφωνα με τη χρονοσειρά δεδομένων και τα ευρήματα της τελευταίας έρευνας, η οποία αποπερατώθηκε τρεις (3) μέρες πριν τις εκλογές, ήταν ένα εύρος +/-2,8% για τον κ. Βάμβουκα και ποσοστά από το 32,6% έως και το 38,2%, για τον κ. Σκουλάκη από το 25,1% έως και το 29,3%, για τον κ. Σαρρή και τον κ. Παπαδογιάννη από το 14,1% έως και το 19,1%, ενώ για τον κ. Παπαντωνάκη και τον κ. Ρίζο ήταν από 2,4% έως και το 3,4% για τον πρώτο και από το 1% έως και το 1,6% για τον δεύτερο. Ουσιαστικά αυτό που παρατηρήθηκε τις τρεις (3) τελευταίες μέρες ήταν, πρώτον ένα ρεύμα αποσυσπείρωσης του κ. Βάμβουκα κυρίως προς τον κ. Παπαδογιάννη και τον κ. Παπαντωνάκη.

Ουσιαστικά ψηφοφόροι αστικών περιοχών όπως του Ακρωτηρίου και της πόλης στράφηκαν την τελευταία στιγμή προς τον κ. Παπαδογιάννη με αποτέλεσμα να πιάσει τα υψηλό εύρος και τον κ. Παπαντωνάκη να καταγράφει μια άνοδο μίας (1) περίπου μονάδας. Αποτέλεσμα ήταν η πτώση σε ποσοστά του κ. Βάμβουκα, περίπου κατά 3% και η καταγραφή μίας μέσης διαφοράς από τον κ. Σκουλάκη περίπου 3,5 μονάδων, η οποία έδινε μια εκτίμηση από το 29,5% έως και το 35,5%. Αντίθετα τα ποσοστά του κ. Σκουλάκη εκτιμήθηκαν ήδη από την Τετάρτη στο 27,5%, ποσοστό που έλαβε εν τέλει και του κ. Σαρρή στο 16,5%, με τελικό ποσοστό το 16%.

*πολιτικός επιστήμονας, διευθύνων σύμβουλος Cretan Polls


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. “Ο κ. Βάμβουκας εμφανίζει υψηλή διεισδυτικότητα σε όλους του κομματικούς χώρους κυρίως λόγω του ότι δεν πήρε το χρίσμα από κάποιο κομματικό μηχανισμό και ασφαλώς λόγω τις πολυσυλλεκτικότητας του ψηφοδελτίου του”… Αυτή είναι η αξιοπιστία των αναλύσεων που φιλοξενείτε;;; Δεν ντρεπόμαστε; Η ΔΗΜΑΡ δεν ήταν αυτή που στήριξε Βάμβουκα από την πρώτη στιγμή; (http://www.agonaskritis.gr/%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B1-%CE%B2%CE%AC%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CE%B7-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%81-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%87%CE%B1%CE%BD/#)

    Επίσης παρουσιάζεται έρευνα με λειψά στοιχεία η οποία είναι τελείως αντιεπιστημονική..Που είναι άραγε η αποχή που – ο κ. *πολιτικός επιστήμονας, διευθύνων σύμβουλος Cretan Polls – την παρουσίαζε στην έρευνα του στο 10% και ήταν εν τέλει 40%!!! και αυτό το “κρούψατε”. Που είναι τα υπόλοιπα κόμματα στις μετακινήσεις των ψηφοφόρων; Τα εξαφανίσε και αυτά…Κομμέχη και ραμμένη στα μέτρα αυτών που τον πληρώνουν και εσείς τον αναπαράγετε; Δεν οφείλετε ως έγκριτη εφημερίδα να φιλτράρετε και να ελέγχετε την αξιοπιστία αυτώβ που δημοσιευετε;;; Εκτίθεστε και εσείς αν δεν το έχετε καταλάβει

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα