Ηταν βαρύ το κλίμα στη Ρίγα της Λετονίας. Οι συζητήσεις με τους “θεσμικούς” βραδυπορούν. Κάνουν τα παιχνίδια τους και αναγκάζουν την κυβέρνηση να προετοιμάζεται για τα χειρότερα. Πρωταγωνιστής ο Ντάισελμπλουμ, που απαιτεί μείωση μισθών και συντάξεων για να σωθεί το ασφαλιστικό και αυτό το λέει μεταρρυθμίσεις! Ποιος, ο άσχετος, ο οποίος ως υπουργός Οικ/κών της Ολλανδίας αύξησε τις αποδοχές του Δ.Σ. της Τράπεζας ΑΒΝ ΑΜΠΡΟ με επιπλέον 100.000 € το 2014 και καλείται τώρα να δώσει λόγο στη δικαιοσύνη γι’ αυτές τις “ανόητες” αμοιβές. Τα ίδια πρότεινε και η υψηλή κυρία του Δ.Ν.Τ. “Λαγκάρντ” που αμείβεται με 500.000 $ τον χρόνο. Να κατεβάσουμε κι άλλο τις συντάξεις σε επίπεδο Βουλγαρίας, να τις μηδενίσουμε, ει δυνατόν!
Μας συμβουλεύουν ν’ απολύσουμε προσωπικό απ’ τον δημόσιο τομέα. Και τότε ποιος θα ελέγχει και θα κυνηγάει τους φοροκλέφτες, ποιος θα διδάσκει στην παιδεία, ποιος θα γιατρεύει τους ασθενείς, ποιος θα αστυνομεύει; Δεν νοιάζονται γι’ αυτά. Τους ενδιαφέρει η φτωχοποίησή μας. Να πουλήσουμε για ν’ αγοράσουν τα δικά τους τραστ τα φιλέτα της ελληνικής γης, τα περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια και ό,τι εισπράξουμε να τους ξοφλήσουμε τα δάνεια.
Στη Λετονία τήρησαν σκληρή στάση στον Βαρουφάκη. Υποβιβάζουν κάθε κίνησή του. Τι τους έχει πειράξει; Μήπως τηρεί άλλη γραμμή εκτός της κυβερνητικής; Δεν ανέχονται τις αντιρρήσεις του, μαθημένοι απ’ την υποχωρητικότητα των προηγούμενων. Και τον διασύρουν μέσω των διαπλεκομένων διεθνών Μ.Μ.Ε. Απαιτούν σκληρές μεταρρυθμίσεις. Θα μας χρηματοδοτήσουν, όταν αναλάβουμε τις υποχρεώσεις μας. Τους κακοφάνηκε επειδή θέλουμε να συνομιλούμε με τους θεσμικούς και δεν αποφασίζουν αν δεν έχουν τα συμπεράσματα του Brussel Group.
Δεν μας πιστεύουν. Το δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος. Λέει: «Μας μιλάνε ότι πρέπει να δημιουργήσουμε εμπιστοσύνη. Αλλά αυτή πάει κι από τις δύο πλευρές. Ούτε εμείς έχουμε εμπιστοσύνη. Λένε αυτοί. Εμείς βάζουμε τα δικά μας, βάλτε κι εσείς τα δικά σας». Οσο, λοιπόν, κατεβαίνουμε στις απαιτήσεις, τόσο σκληρότεροι γίνονται, υποστηρίζοντας τα μνημόνια σαν πνευματικά τους παιδιά. Τους αποδεικνύουμε ότι τα μνημόνια ήταν αποτυχία και τους ενοχλεί να το παραδεχθούν. Οσο όμως ανεβαίνουμε προς ισχυρότερες εξουσίες, Μέρκελ κ.ά., βλέπουν ότι επιδιώκουμε λύση με πολιτικές παραμέτρους. Αυτό δεν μπορούν να το ξεπεράσουν, λόγω ύπαρξης κενού εξουσίας, που επηρεάζει τις διαπραγματεύσεις.
Στο ευρωϊερατείο διίστανται οι γνώμες για το ελληνικό. Ο Μοσκοβισί λέει ότι «έχει επιτευχθεί πρόοδος, αλλά οι προσπάθειες πρέπει να επιταχυνθούν». Ο Ντάισελμπλουμ αναφέρει ότι «υπάρχουν ουσιώδεις αντιδικίες για να γεφυρωθούν οι διαφορές Ελλάδος – πιστωτών». Ο ισχυρός της Ε.Κ.Τ. Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι «θα ενισχύσει τις τράπεζες μέσω του ELA, εφ’ όσον διαθέτουν ενέχυρα» (;) και ο αμφιλεγόμενος Σουλτς εκμυστηρεύεται σε οικονομολόγους ότι «οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και δανειστών είναι επιεικώς άσχημες, αλλά να σταματήσουμε να χτυπάμε διαρκώς την ελληνική κυβέρνηση».
Την Τετάρτη τα δύσκολα. Μέχρι τον Ιούνιο οι πιέσεις θα σκληραίνουν. Εντονα τα ερωτήματα. Πού το πάνε οι εταίροι; Γιατί συνεχώς ανεβάζουν τον πήχη και υπονομεύουν τις προσπάθειες της ελληνικής αντιπροσωπίας στις συναντήσεις κορυφής; Σαστίζει ο πολίτης, απογοητεύεται η κοινή γνώμη. Η ισορροπία γίνεται όλο και πιο εύθραστη ότι είμαστε καταδικασμένοι να δεχθούμε κάποια ψυχρολουσία κι ας δείχνουν στην Ε.Ε ότι “τσακώνονται” για μας!
Το επισιτιστικό πρόβλημα εξελίσσεται ταχύτατα και είναι η αιτία για όλα. Θα αλλάξουν τα κράτη γεωπολιτικώς. Θ’ αντιμετωπίσουν προβλήματα πείνας και κοινωνικών αναταράξεων. Γι’ αυτό τα υπερχρεώνουν, τα φτωχοποιούν και κατόπιν τους λένε: «Πουλήστε»!