Επιθυμούμε καλές σχέσεις με την Αλβανία. Δεν θα ‘χαμε αντιρρήσεις για την ενταξιακή της πορεία στην Ε.Ε. αρκεί η ίδια να μην την υπονομεύει με δική της ευθύνη. Τελευταία η τυχοδιοκτική συμπεριφορά της που αναπτύσσει με τις μειονότητες των γειτονικών χωρών σε θέματα ιδιοκτησιών, δεν συνάδει προς τις δημοκρατικές αρχές και τους κανόνες της Ε.Ε., ούτε στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Παρά ταύτα οι υπ. Εξωτερικών των δύο χωρών κ. Κοτζιάς και κ. Μπουσάτι έχουν προχωρήσει στη συζήτηση για μια προκαταρκτική συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, για την οποία ο Σαλί Μπερίσα κατηγορεί τον Ράμα για “εθνική προδοσία”.
Τέτοιες ζώνες ως γνωστόν είναι η αιγιαλίτιδα ζώνη, η υφαλοκρηπίδα και η Α.Ο.Ζ. Και οι τρεις είναι αλληλένδετες μεταξύ τους. Ολα ξεκινούν απ’ την αιγιαλίτιδα ζώνη (τα χωρικά ύδατα) για να προσδιορισθεί η υφαλοκριπίδα και εν συνεχεία η ανακήρυξη της Α.Ο.Ζ. Κατά το Διεθνές Δίκαιο της Θαλάσσης κάθε επέκταση των χωρικών υδάτων από 6 σε 12 ν.μ. σημαίνει αύξηση της κυριαρχίας της χώρας, εν αντιθέσει με την ΑΟΖ που κατοχυρώνει μόνο δικαιώματα και όχι κυριαρχία.
Με την Αλβανία οι επαφές για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν.μ. κατά τον κ. Κοτζιά εξελίσσονται ικανοποιητικά. Ελπίζεται ότι σύντομα θα κλείσει η συμφωνία, που για τον αλβανικό Τύπο είναι ετεροβαρής για την Αλβανία. Ο κ. Κοτζιάς δήλωσε, ότι «είμαστε στη φάση, όπου ο πρόεδρος της Αλβανίας πρέπει να εξουσιοδοτήσει διαπραγματευτική ομάδα, να συνδιαλλαγεί μαζί μας». Η Ελλάδα παίρνει τα 3/4 της θαλάσσιας περιοχής και η Αλβανία μεγαλώνει την ΑΟΖ της στα Δυτικά σε τμήματα, που με τη συμφωνία του 2009 είχε πάρει η Ελλάδα.
Ο πρώην πρόεδρος της Αλβανίας Μπουγιάρ Νισάνι, θεωρεί «σκάνδαλο τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με την ελληνική πλευρά…». Κατηγορεί τον Ράμα, ότι «με τη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες χαρίζει στην Ελλάδα 306 τ.χλμ. αλβανικού θαλάσσιου χώρου». Μην ξεχνάμε ότι ο Ράμα ακύρωσε προσφεύγοντας στο Συνταγματικό Δικαστήριο την υπογραφείσα συμφωνία του 2009 για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
Επειδή, όμως, και στην Αλβανία υπάρχουν αντιπαραθέσεις με την αντιπολίτευση ας κρατάμε μικρό καλάθι μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και οριστικοποιηθεί η τελική συμφωνία. Διότι πέφτουν στο τραπέζι πολλά θέματα. Αποδέχονται σε γενικές γραμμές την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με ανταλλάγματα να πούμε ναι στην ένταξή τους στην Ε.Ε. και να προβούμε στην ολοκλήρωση άρσης του εμπολέμου, να κυρωθεί δηλαδή το Π.Δ. με νόμο απ’ τη Βουλή, για να έχει πολιτικές και νομικές συνέπειες σε θέματα δικαιωμάτων ιδιοκτησίας.
Εν τω μεταξύ υπεγράφη σύμβαση μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και της Κοινοπραξίας ΕΛΠΕ – Edisson – Total για γεωτρήσεις στο οικόπεδο 2 Β/Δ της Κέρκυρας και σε χερσαίες περιοχές της Δ. Ελλάδας σε Πρέβεζα, Αρτα και Αιτωολοακαρνανία, πήγε στη Βουλή προς έγκριση, που καταψήφισαν δυο βουλευτές Οικολόγοι - Πράσινοι εκλεγμένοι με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ισχυρίστηκαν ότι «δεν πιστεύουν στα τελικά οικ/κα οφέλη από τις εξορύξεις», ότι «υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στις οικονομικές δραστηριότητες» και ότι «δεν θα λυθεί το πρόβλημα το οικ/κο της χώρας».
Η διαφοροποίηση των δυο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε “εξ’ απαλών ονύχων”. Το θέμα αυτό, τη συμφωνία με τους Αλβανούς και άλλα γεγονότα τα επεσκίασε η προκαταρκτική της “Novartis”. Αν γινόντουσαν υπό άλλες συνθήκες θα ‘καναν ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ.
Αξιότιμε κ. Πλέσσα, η πολυπλοκότητα των Ελληνοαλβανικών σχέσεων σε ότι αφορά στην μορφή που έχουν πάρει τα τελευταί 15 χρόνια είναι εύκολα εξηγήσιμη.Μέσα στις χαρές και τα πανηγύρια μας για την άνοδο του “καλού”Ερντογάν στην ηγεσία της Τουρκίας,ξεχάσαμε να ρίξουμε μια ματιά στα βιβλία του πολιτικού του μέντορα Αχμέτ Νταβούτογλου “Εναλλακτικές Κοσμοθεωρίες” ,”Το στρατηγικό βάθος της Τουρκίας” κλπ,τα οποία εξηγούν την στρατηγική της γείτονος και ως εκ τούτου το τι συμβαίνει γύρω μας.Η στάση της Αλβανίας είναι απόλυτα αντιληπτή καθώς και ποιός κινεί τα νήματα στα γεωπολιτικά θέματα.Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει ναυτική βάση στο Δυρράχιο , η οποία ενισχύθηκε και με βάση υποβρυχίων !!!!!!!!Η πατρίδα μας είχε την ευκαιρία να προλάβει τις εξελίξεις και να διευθετήσει συνολικά τα Ελληνοαλβανικά ζητήματα με λύση ικανοποιητική, σταθερή και βιώσιμη την στιγμή μάλιστα που εκατοντάδες χιλιάδες Αλαβανοί πολίτες εργάζονται στην χώρα μας; Η απάντηση προφανής .Επ΄αυτού ο Θουκυδίδης έχει αποφανθεί χιλιάδες χρόνια πρίν:”Περισσότερο φοβάμαι τα δικά μας λάθη,παρά τα σχέδια των εχθρών”(Α΄,144) .Θα μου πείτε ποιός ασχολείται τώρα,έλα μωρέ…..Με εκτίμηση.