Διαψεύστηκε η θεωρία συνωμοσίας που ήθελε έναν από τους στενότερους συνεργάτες του Αδόλφου Χίτλερ να έχει γλιτώσει την φυλακή χρησιμοποιώντας σωσία.
Γενετικός έλεγχος που διενεργήθηκε από αυστριακούς επιστήμονες επιβεβαίωσε πως ο άνδρας που κρατούνταν επί δεκαετίες στην φυλακή Σπαντάου, στο Βερολίνο, ήταν πράγματι ο Ρούντολφ Ες, που ήταν το 16ο μέλος του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος και βοήθησε τον Χίτλερ να συντάξει το «Ο Αγών Μου».
Ο Ες αιχμαλωτίστηκε από τους Βρετανούς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1941, όταν αιφνιδιαστικά μετέβη αεροπορικώς έως την Σκωτία, σε μία προσπάθεια να πείσει το Λονδίνο να συμμαχήσει με το Βερολίνο. Η απόπειρά φαίνεται πως έγινε ερήμην του Χίτλερ, ο οποίος την καταδίκασε.
Ο Ες καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη στην δίκη της Νυρεμβέργης και βρέθηκε νεκρός – απαγχονισμένος κατά πάσα πιθανότητα λόγω αυτοκτονίας – στο Σπαντάου το 1987. Όμως επί δεκαετίες υπήρχε η θεωρία πως είχε αντικατασταθεί από σωσία, ενδεχομένως με την βοήθεια των Συμμάχων.
Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό FSI Genetics, αυστριακοί επιστήμονες συνέκριναν δείγμα αίματος που είχε ληφθεί από τον περίφημο «κρατούμενο #7» στο Σπαντάου με γενετικό υλικό που έδωσε μακρινός απόγονος του Ες, και επιβεβαίωσαν συγγένεια.
Τα καταδεικνύουν με σχεδόν απόλυτη βεβαιότητα πως ο κρατούμενος ήταν ο Ες.
Η θεωρία για τον Ες «ζει» επί πολλά χρόνια.
Ανάμεσα στα κύρια επιχειρήματα υπέρ της ιδέας περί σωσία είναι η απουσία ουλής στο στήθος του «κρατούμενου #7», όπου ο ναζί αξιωματούχος είχε τραυματιστεί στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η άρνηση του τροφίμου να δεχτεί επισκέψεις από συγγενείς για 28 χρόνια, η παράξενη αλληλογραφία του και οι ισχυρισμοί ότι έπασχε από αμνησία.