10.4 C
Chania
Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου, 2025

Διαρκείς προληπτικοί έλεγχοι

» Αλλά και ανησυχητικά μηνύματα για τη νόσο των λεγεωνάριων

Η πρόληψη είναι ο καλύτερος οδηγός για την ποιότητα του πόσιμου νερού, όπως επισημάνθηκε σε ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων – Περιφερειακό Τμήμα Χανίων προχθές στην αίθουσα της Τράπεζας Χανίων.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας οι ομιλητές εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί για την ποιότητα του πόσιμου νερού στον Νομό Χανίων. Οπως σημείωσαν, οι έλεγχοι στο πόσιμο νερό τόσο από τις κατά τόπους Δ.Ε.Υ.Α. όσο και από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας είναι διαρκείς και εντατικοί και τα αποτελέσματα είναι εντός των ορίων ασφαλείας.
Για τον ρόλο της πρόληψης και την ασφάλεια των υδραυλικών εγκαταστάσεων στα κτήρια μίλησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων – Περιφερειακό Τμήμα Χανίων, διπλωματούχος μηχανολόγος μηχανικός κ. Γιώργος Αρχοντάκης.
Ο κ. Αρχοντάκης τόνισε ότι απαιτούνται: Μέτρα περιορισμού της εκτίναξης και διασποράς σταγονιδίων, χρήση υγραντήρων έγχυσης ατμού, αποτροπή επικαθίσεων – διατήρηση καθαρών δικτύων και συστημάτων, χρήση υλικών που δεν ευνοούν τη δημιουργία βιομεμβράνης ή ανάπτυξη μικροβίων, περιοδικό άδειασμα δεξαμενών και εγκαταστάσεων, καθαρισμός και απολύμανση, επεξεργασία και εξυγίανση νερού, απομόνωση παλαιών αγωγών, αποικοδόμηση μεμβρανών και επικαθίσεων με χημικά μέσα. Επίσης απολύμανση με χημικούς απολυμαντές, μέτρα πρόληψης και αποφυγής της μικροβιολογικής ρύπανσης, σχηματισμός αντιδιαβρωτικής επικάλυψης σε δίκτυα, καθαρισμός, συντήρηση με απολύμανση δικτύων και εγκαταστάσεων περιοδικά.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας οι ομιλητές έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τη  “νόσο των λεγεωνάριων” σε τουρίστες, που οφείλεται στην ανάπτυξη του μικροβίου μέσα στις ασυντήρητες και πεπαλαιωμένες σωληνώσεις ύδρευσης κάποιων ξενοδοχείων, τονίζοντας την ανεπανόρθωτη δυσφήμηση του τουριστικού προϊόντος του Νομού Χανίων.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Οσον αφορά τα συμπεράσματα της ημερίδας, μεταξύ άλλων, είναι:
• Το πόσιμο νερό στον Νομό Χανίων και ιδίως στις περιοχές ευθύνης των δύο μεγαλύτερων Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης – Αποχέτευσης, δηλαδή της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. και της Δ.Ε.Υ.Α.Β.Α., είναι αρίστης ποιότητας και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις εφαρμόζουν όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Επίσης, με τα έργα και τις επεκτάσεις των αποχετευτικών δικτύων προστατεύεται ο υδροφόρος ορίζοντας.
• Ο κίνδυνος της λεγεωνέλλας είναι υπαρκτός, όπως αποδεικνύουν πρόσφατα κρούσματα σε ξενοδοχεία στην περιοχή και δυστυχώς από την ανευθυνότητα ελάχιστων επαγγελματιών διακυβεύονται ανυπολόγιστες συνέπειες για τη δημόσια υγεία, αλλά και για το τουριστικό προϊόν. Επομένως, η εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων πρόληψης και προστασίας από τις μολύνσεις πρέπει να αποτελέσει τον πρώτο στόχο στον αγώνα κατά των υδατογενών νοσημάτων και ιδίως της λεγεωνέλλας.
• Για την πρόληψη των μολύνσεων πρέπει να εφαρμόζεται μια σειρά μέτρων σε όλες τις εγκαταστάσεις νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, τα κυριότερα από τα οποία είναι:
1. Να συντηρούνται σωστά και να διατηρούνται καθαρά χωρίς επικαθίσεις και ιζήματα τα δίκτυα και οι εγκαταστάσεις μέσα στα κτήρια.
2. Σε μεγάλες και εκτεταμένες εγκαταστάσεις (π.χ. ξενοδοχεία) πρέπει να γίνεται συμπληρωματική απολύμανση υπό τον όρο ότι αυτή θα γίνεται σύμφωνα με τις προδιαγραφές και από ειδικευμένο προσωπικό, έτσι ώστε να υπάρχει υπολειμματική απολυμαντική δράση και στα πιο απομακρυσμένα σημεία της εγκατάστασης.
3. Να μην επιτρέπεται η δημιουργία θυλάκων στάσιμου νερού σε οποιοδήποτε σημείο του δικτύου. Το νερό επιβάλλεται να ανανεώνεται τακτικά σε όλα τα σημεία του δικτύου και κυρίως στα πλέον απομακρυσμένα.
4. Το νερό του εσωτερικού δικτύου πρέπει να διατηρείται στις θερμοκρασίες εκείνες που δεν ευνοούν την ανάπτυξη της λεγεωνέλλας. Ειδικότερα, πρέπει να διατηρείται το κρύο νερό κάτω από  20ο – 22ο C και το ζεστό νερό πάνω από 50ο – 55ο C, σε όλο το μήκος και όλες τις θέσεις του δικτύου.
5. Σε εγκαταστάσεις περιοδικής χρήσης (εξοχικές κατοικίες, ξενοδοχεία) πριν την επαναχρησιμοποίησή τους πρέπει να γίνεται πλήρης εκκένωση όλων των σωληνώσεων και όλων των δεξαμενών και, εάν υπάρχει ανάγκη, πρέπει να γίνεται καλός χημικός και μηχανικός καθαρισμός, να ακολουθεί καλό ξέπλυμα όλης της εγκατάστασης και επαναπλήρωση με καθαρό νερό από το δημοτικό δίκτυο.
6. Σε περίπτωση μόλυνσης μιας εγκατάστασης θα πρέπει να εφαρμόζονται κατάλληλες μέθοδοι απολύμανσης από ειδικευμένο προσωπικό.
7. Σε εκτεταμένες εγκαταστάσεις, όπως τα ξενοδοχεία, απαιτείται η εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης της ασφάλειας των συστημάτων νερού, το οποίο προβλέπει τον ορισμό υπευθύνου, την τήρηση συγκεκριμένου προγράμματος επεμβάσεων και παρακολούθησης του νερού με τακτικές αναλύσεις και τήρηση αρχείων, στη βάση του συστήματος διασφάλισης της ασφάλειας τροφίμων (HACCP).

ΕΩΣ 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014
Παράταση για χορήγηση αδειών χρήσης νερού
Το Tμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ανακοίνωσε ότι, βάσει της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης που αφορά τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση Αδειών Χρήσης Νερού, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων έλαβε νέα παράταση, η οποία λήγει στις 15 Ιανουαρίου 2014.
Καλούνται οι δημότες και Φορείς των Δήμων Γαύδου, Κισάμου, Σφακίων και Χανίων, που έχουν στην κατοχή τους πηγάδι, γεώτρηση ή άλλο υδροληπτικό έργο, να καταθέσουν αίτηση για τη χορήγηση Αδειών Χρήσης Νερού, εντός της προαναφερόμενης προθεσμίας.
Η Υπηρεσία παρέχει οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Τηλ.: 2821345839, 45840, 45871.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα