Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025

Διαρκής απειλή η διάβρωση για την Κρήτη

Προβλήματα στο 65% του νησιού καταγράφουν οι επιστήμονες

Το μεγαλύτερο ποσοστό σε ακτές με πρόβλημα διάβρωσης στην Ελλάδα έχει η Κρήτη. Το ποσοστό αυτό στο νησί είναι περίπου 65%.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στο πλαίσιο ημερίδας την οποία οργάνωσε ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) χθες στο ξενοδοχείο “Akali” στα Χανιά.
Στο θαλάσσιο περιβάλλον και τη διάβρωση αναφέρθηκε ο ωκεανογράφος – περιβαντολλόγος – ιχθυολόγος από το Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, συνεργάτης σε προγράμματα του Ινστιτούτου Θαλασσίων Βιολογικών Πόρων του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σάββας Νικολιδάκης.
Οπως είπε, μιλώντας στα “Χ.ν.”. ο κ. Νικολιδάκης, «η διάβρωση είναι ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί όχι μόνο την Κρήτη αλλά ολόκληρη την Ελλάδα. Η Κρήτη είναι πρώτη σε ποσοστό διαβρωμένων ακτών: γύρω στο 65% των ακτών. Αυτό είναι συνιστώσα πολλών παραγόντων: και ανθρωπογενούς παρέμβασης αλλά και της κλιματικής αλλαγής».
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα από όλους τους φορείς του νησιού αλλά και την πολιτεία, προκειμένου το φαινόμενο να πολεμηθεί και να διασωθούν περιουσίες αλλά και δραστηριότητες οι οποίες εκτείνονται στην παράκτια ζώνη».
Ο κ. Νικολιδάκης εξήγησε ακόμη ότι τα στοιχεία για το ποσοστό του 65% που αφορά στην Κρήτη, προέρχονται από «την ευρωπαική επιτροπή που ασχολείται με τα ζητήματα της διάβρωσης και θα πρέπει και εμείς να το λάβουμε σοβαρά υπ΄όψιν, επιτέλους και να προχωρήσουμε σε καλή καταγραφή του προβλήματος των ακτών αλλά κυρίως στο να πάρουμε αποφάσεις προκειμένου να παρθούν τα ανάλογα μέτρα ανά περιοχή. Η καταγραφή συνήθως δείχνει το εύρος του προβλήματος, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί ένα σύστημα να ανακάμψει μόνο του, όταν αυτό δεν μπορεί να συμβεί, θα πρέπει ο άνθρωπος συνεπικουρικά να βοηθήσει. Υπάρχουν μέτρα προστασία ακτών και ήπιες μορφές: μπορεί να είναι ένας ύφαλος κυματοθραύστης ο οποίος δεν μας ενοχλεί οπτικά αλλά σταματά την ανάκλαση του κυματισμού κατά ένα μεγάλο ποσοστό, μπορεί να είναι το να εναποθέσουμε άμμο στην ακτή», κ.α.
Στο πρόγραμμα “LEADER Αλιείας” και στις δράσεις Τοπικής Ανάπτυξης με Πρωτοβουλία των Τοπικών Κοινοτήτων (ΤΑΠΤοΚ) αναφέρθηκε ο ηλεκτρολόγος μηχανικός Msc στον ΟΑΚ και περιφερειακός σύμβουλος, Λευτέρης Κοπάσης.

Οπως σημείωσε, οι δράσεις αυτές αφορούν:
•Ολοκληρωμένους και επικαιροποιημένους στρατηγικούς σχεδιασμούς.
•Παρακολούθηση και αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης – ψηφιακά δίδυμα (το ψηφιακό δίδυμο είναι η εικονική αναπαράσταση μιας διαδικασίας και χρησιμοποιείται κυρίως για τη μοντελοποίηση συστημάτων, στα οποία είναι δύσκολο να προβλεφθούν με ακρίβεια τα αποτελέσματά τους).
•Καθυστέρηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής – ανθρακικό αποτύπωμα.
•Ευαισθητοποίηση των πολιτών.
Στη θαλάσσια και παράκτια ρύπανση, αναφέρθηκε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, βιολόγος, Ιωάννης Καρακάσης. Σχέδιο συνεργασίας παρουσίασε η Πελαγία Γιαννακάκη από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου.
Μέσω διαδικτύου πραγματοποίησαν εισηγήσεις: Η Δρ Ελένη Χατζηγιάννη από τη Γενική Διεύθυνση Θαλασσίων Θεμάτων και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος από τον οργανισμό “Εναλεία”, η Ηρώ Αλάμπεη από το Δίκτυο MedIES και ο Στέφανος Καλογήρου, επίκουρος καθηγητής στην Αλιευτική Βιολογία και ο Μιχάλης Κρόσμαν, πρόεδρος του Επαγγελματικού Αλιευτικού Συλλόγου Αμοργού.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα