Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Διασφάλιση πευκοθυμαρόμελου Κρήτης

 

Αυστηρές αλλά δίκαιες γραφειοκρατικές εργασίες προκειμένου να κατοχυρώσουν το ΠΟΠ πευκοθυμαρόμελο Κρήτης, απαιτούνται από τους μελισσοκόμους.

Οι λεπτομέρειες της νομοθεσίας αναφέρθηκαν στη χθεσινή συνέλευση του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ν. Χανίων “Η μέλισσα” από τους ειδικούς τους “Μελισσοκομικού Κέντρου Κρήτης”.

«Η διαδικασία της πιστοποίησης είναι αρκετά επίπονη, δεν είναι κάτι απλό προκειμένου το προϊόν να διασφαλιστεί, να εξασφαλιστούν τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά. Θα υπάρχουν αυστηρές προδιαγραφές, έλεγχοι, αρχεία και έτσι πρέπει να είναι προκειμένου το προϊόν να είναι γνήσιο και ποιοτικά ανώτερο από τα υπόλοιπα και ότι ο καταναλωτής να είναι 100% σίγουρος ότι απολαμβάνει ένα προϊόν μεγάλης διατροφικής αξίας που πιστοποιείται» τόνισε ο κ. Δημοσθένης Ισαακίδης γεωπόνος, επόπτης μελισσοκομία στο Μελισσοκομικό Κέντρο Κρήτης.

«Είναι ένα μεγάλο κατόρθωμα το ΠΟΠ Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης, ώστε την προστιθέμενη αξία του μελιού να την καρπώνονται οι παραγωγοί» δήλωσε ο κ. Γιάννης Νικηφοράκης, εκτιμώντας πως με το ΠΟΠ θα σταματήσουν οι νοθείες μελιού . «Με το ΠΟΠ Πευκοθυμαρόμελο, καταφέραμε να πάρει ταυτότητα το Κρητικό μέλι. Να τυποποιείται και να φεύγει με την ταυτότητα του από το νησί! Δεν θα μπορεί ο έμπορας να το παίρνει χύμα και να το συσκευάζει στην Αθήνα ή στη Βουλγαρία» είπε χαρακτηριστικά.

Από τη μεριά του ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ηλίας Χαλακατεβάκης στάθηκε στην πολύ σημαντική όπως είπε παρουσία του “Μελισσοκομικού Κέντρου” που όπως είπε βρίσκεται συνέχεια δίπλα στον παραγωγό.

Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΝΕΟΝΙΚΟΤΙΝΟΕΙΔΩΝ

Αναφορικά με την απαγόρευση των νεονικοτινοειδών, οι μελισσοκόμοι των Χανίων δήλωσαν την ικανοποίηση τους αφού οι ουσίες αυτές χρησιμοποιούνταν στη Δυτική Κρήτη για το ψέκασμα των εσπεριδοειδών επηρεάζοντας τις μέλισσες.

«Τα νεονικοτινοειδή είναι ουσίες που στην αρχή φάνηκαν αποτελεσματικές και με μικρή περιβαλλοντική αποτύπωση σε σχέση με τα φάρμακα που χρησιμοποιούνταν ως τώρα. Οι φάκελοι που είχαν υποβάλλει οι εταιρείες όμως ήταν ελλιπής σε σχέση με την επικινδυνότητας τους για τις μέλισσες και έτσι αποδείχθηκε ότι δεν σκοτώνουν τις μέλισσες άμεσα αλλά τις αποδυναμώνουν σε τέτοιο σημείο που άλλες δευτερεύουσες ασθένειες τις εξαφανίζουν Ειδικά στα Χανιά τα νεονικοτινοειδή χρησιμοποιούνταν για την καταπολέμηση εχθρών των εσπεριδοειδών. Η απαγόρευση τους είναι πολύ σημαντική» είπε ο κ. Ισαακίδης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα