Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου, 2024

Διάσημες “κακιές” των παραμυθιών

Καθρέφτη καθρεφτάκι μου, ποια είναι η πιο κακιά;
Αν νομίζετε πως τα παραμύθια είναι «αθώα», πως είναι ο γλυκύτερος τρόπος να νανουρίσεις ένα πιτσιρίκι προτού κοιμηθεί, σκεφτείτε το ξανά. Μια μάγισσα που προσφέρει δηλητηριασμένα μήλα, μια άλλη που κρατά παιδιά φυλακισμένα με σκοπό να τα παχύνει για να τα φάει (!), μια «μάνα» που αιχμαλωτίζει σε ψηλό πύργο την πανέμορφη κόρη της, μια μητριά που αναγκάζει ένα ορφανό να τρίβει ολημερίς το σπίτι, για να μην πούμε για την φοβερή και τρομερή Μπάμπα Γιαγκά…

Αιχμαλωσίες, κακοποιήσεις, δολοφονίες, κανιβαλισμός… Τα παραμύθια έχουν πάντοτε «σκοτεινές» πλευρές, ζοφερά υπονοούμενα που προκαλούν ανατριχίλες, αλλά στο τέλος υπάρχει πάντα η κλασική ατάκα «και ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα», με τους «καλούς» να κερδίζουν έναντι των «κακών». Ετσι επανέρχεται η τάξη, η καρδιά των μικρών γυρνά στη θέση της και έχουν πάρει ένα ενδιαφέρον μάθημα: πως η ζωή κρύβει κινδύνους και πως πρέπει να αντιμετωπίζουν ακόμα και τους χειρότερους φόβους τους.
Παρακάτω θα δούμε παρέα μερικές από τις διασημότερες «κακιές» των παραμυθιών, οι οποίες είναι πολύ περισσότερες από τους «κακούς». Ορίστε ακόμα ένα στερεότυπο καλά κρυμμένο στα παραμύθια: ο σεξισμός…

Η μητρια της Σταχτοπούτας

Γενικά στα παραμύθια «παίζει» πολύ η ορφάνια… Η Σταχτοπούτα λοιπόν τα είχε όλα μέχρι που ο πατέρας της παντρεύτηκε μια γυναίκα με τρεις κόρες. Η νέα γυναίκα φθονούσε τη Σταχτοπούτα και μόλις πέθανε ο πατέρας της (κι άλλη συμφορά για την ηρωίδα), την έκανε «δούλα» στο σπίτι. Η Σταχτοπούτα έπρεπε να υπηρετεί μητριά και θετές αδελφές καθημερινά, να καθαρίζει, να πλένει και να μαγειρεύει, με μόνη ανταμοιβή ένα ξεροκόμματο και έναν ύπνο δίπλα στο τζάκι. Παρά τα βάσανα όμως η Σταχτοπούτα εμφανίζεται στο παραμύθι με το τραγούδι στο στόμα και ψιχουλάκια από το ξεροκόμματο της πάντα για τα πουλάκια! Τα υπόλοιπα είναι γνωστά: Και πάλι ένας πανέμορφος και βαθύπλουτος βασιλόπουλος κάνει χορό για να βρει την καλύτερη γυναίκα και να την παντρευτεί (κάτι σαν το bachelor δηλαδή – το οποίο à propos είναι απαράδεκτο και ντροπή- αλλά σε βερσιόν για πιτσιρίκια), η μητριά σκέφτεται πως δεν μπορεί, κάποια από τις 3 κόρες της θα «τυλίξει» τον γαμπρό, αλλά τελικά τον μαγεύει η Σταχτοπούτα που κατάφερε να είναι και εκείνη εκεί μετά από παρέμβαση της νεραιδονονάς της (μια ενδιαφέρουσα βερσιόν του «από μηχανής θεού»). Η Σταχτοπούτα φεύγει γρήγορα από το χορό, το γοβάκι μένει πίσω, ο βασιλόπουλος βγάζει τελάλη πως θα δοκιμάσει το γοβάκι σε κάθε κοπέλα της επικράτειας (βλέπεις μόνο η Σταχτοπούτα φόραγε νούμερο 36!) και τελικά μετά από περιπέτειες ο βασιλόπουλος βρίσκει την αγαπημένη του. Παντρεύονται και συγχωρούν μητριά και αδελφές. Happy end! Στην αυθεντική βερσιόν του παραμυθιου βέβαια, οι Γκριμ τα λένε πολύ πιο σκοτεινά. Εκεί, το παραμύθι τελειώνει με τη μητριά να αναγκάζει τις κόρες της να κόψουν μέρος από τα πόδια τους (!) για να χωρέσουν στο γοβάκι και μετά την αποτυχία τους να «τυλίξουν» τον βασιλόπουλο στρέφεται η μία ενάντια στην άλλη μέχρι που σκοτώνονται και τις σορούς τους κατατρώνε τα όρνια.

Η μητρια της XIONATHΣ

Είναι βασίλισσα, είναι πανέμορφη, αλλά δεν της φτάνει. Θέλει να είναι η ομορφότερη όλων! Και όταν ο καθρέφτης της αποκαλύψει πως «ήταν η πιο όμορφη, τώρα είναι η Χιονάτη», εκείνη λυσσά και θέλει με κάθε τρόπο να κερδίσει και πάλι τον «τίτλο». Τι κι αν η Χιονάτη δεν την ενοχλεί καθόλου, τι κι αν κάθεται φρόνιμη στο δάσος με τους νάνους, τι κι αν το έχει ρίξει στη μαγειρική και το νοικοκυριό, και μόνο στην ιδέα πως υπάρχει ομορφότερη γυναίκα από εκείνη κάνει τη βασίλισσα έξαλλη. Ετσι λοιπόν αποφασίζει να βγάλει τη Χιονάτη από τη μέση. Απλά πράγματα! Μεταμφιέζεται σε γριά, βρίσκει τη Χιονάτη και της δίνει να φάει ένα δηλητηριασμένο μήλο. Η Χιονάτη μικρή και αθώα, παίρνει το μήλο από τη γριούλα και στην πρώτη δαγκωνιά πέφτει νεκρή (?) Οι νάνοι ζουν ένα δράμα, διότι έχασαν την οικιακή βοηθό, η βασιλισσα γελά χαιρέκακα διότι είναι και πάλι η πιο όμορφη μέχρι που έρχεται ο πανέμορφος και καλόψυχος βασιλόπουλος και βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Ερωτεύεται τη Χιονάτη που ακόμα και δηλητηριασμένη είναι πανέμορφη, τη φιλά, τα μάγια λύνονται και «εζησαν καλά και εμείς καλύτερα». Εκεί δηλαδή «κόβει» το παραμύθι η βερσιόν του Ντίσνει. Το παραδοσιακό παραμύθι της Χιονάτης τελειώνει με την βασίλισσα να αναγκάζεται να χορέψει μέχρι θανάτου στον γάμο των δυο ερωτευμένων φορώντας παπούτσια από πυρωμένο σίδερο.

Η τρομερή Μπάμπα Γιαγκά

Και αν οι αδελφοί Γκριμ μοιάζουν με τον Στέφεν Κινγκ για παιδιά, τα ρώσικα παραμύθια τους κάνουν να μοιάζουν με τον εμπνευστή της «Πέπας» της γουρουνίτσας! Η φριχτή Μπάμπα Γιαγκά, ο φόβος και ο τρόμος των ρωσικών παραμυθιών είναι μια γριά μάγισσα που ζει σε καλύβα με μάτια για παράθυρα, η οποία στηρίζεται σε γιγαντιαία πόδια κότας (μη ρωτάτε περισσότερα, είναι μυστήριοι αυτοί οι Ρώσοι)! Η περίφραξη της «συμπαθούς» Μπάμπα, είναι από ανθρώπινα κρανία και οστά. Σ’ αυτή τη μάγισσα λοιπόν έστειλε μια κακιά μητριά την Νατάσα, κόρη του άντρα της, για να την βγάλει από τη μέση. Φτάνοντας στην καλύβα η Νατάσα βρήκε να την περιμένει μια γριά με σιδερένια δόντια. Είχε δει και την περίφραξη, δεν ήθελε και πολύ να τα καταλάβει… Το παραμύθι λέει πως η Νατάσα, χρησιμοποίησε το μυαλό της, ξεγελούσε την Μπάμπα Γιαγκά και τελικά, μετά από πολλές περιπέτειες κατάφερε να της ξεφύγει. Οχι, οχι, η Μπάμπα Γιαγκά δεν έπαθε κάποια συμφορά. Οι Ρώσοι έχουν άλλη τεχνοτροπία στα παραμύθια. Ο κακός δεν «πληρώνει» για την κακία του… Απλά δεν κατάφερε να φάει τη Νατάσα.

Η μάγισσα στον Χάνσελ και την Γκρέτελ

Το μοτίβο γνωστό: δυο ορφανά αφήνονται στο δάσος διότι η κακιά μητριά τους δεν τα ήθελε στο σπίτι. Τα μικρά, μετά το πρώτο σοκ, περιπλανώνται μέχρι που πεινασμένα βρίσκουν ένα υπέροχο σπίτι φτιαγμένο από καραμέλες, σοκολάτες και κάθε είδους λιμπιστερά γλυκίσματα. Η γλυκύτατη κυριούλα που τους ανοίγει την πόρτα όμως είναι μια αιμοβόρα μάγισσα που παγιδεύει παιδάκια με σκοπό να τα καταβροχθίσει. Τα παιδιά αθώα ακολουθούν τη γριούλα που τους προσφέρει γλυκά, γάλα και ζεστό κρεβάτι για να κοιμηθούν. Όταν ξυπνήσουν τα παιδιά ανακαλύπτουν πως η γριούλα μόνο καλές προθέσεις δεν έχει. Η μάγισσα φυλακίζει σε κελί τον Χάνσελ ταϊζοντας τον για να παχύνει. Εκείνος την ξεγελά δείχνοντάς της ένα κόκαλο από το δαχτυλάκι του προηγούμενου παιδιού που έφαγε η μάγισσα. Κάποια στιγμή η μάγισσα ανακαλύπτει το κόλπο και αποφασίζει να φάει και τα δυο παιδιά. Βάζει τη Γκρέτελ να γεμίσει ξύλα τον φούρνο για να θεριέψει η φωτιά και να τους ψήσει. Η Γκρέτελ, που ξαφνικά σταματά να είναι αθώα και έχει ξυπνήσει μέσα της το αίσθημα της αυτοσυντήρησης, καμώνεται πως δεν καταλαβαίνει τις εντολές της μάγισσας και της ζητά να της δείξει ακριβώς τι ζητάει. Η μάγισσα αρχίζει να ρίχνει ξύλα στον φούρνο και όταν η φωτιά θεριέψει αρκετά, όπως είναι σκυμμένη, η Γκρέτελ την σπρωχνει με δύναμη. Η μάγισσα καίγεται στη φωτιά, η Γκρέτελ ελευθερώνει τον αδελφό της και φεύγοντας παίρνουν ό,τι πολύτιμο βρίσκουν στο σπίτι. Τελικά φτάνουν στο πατρικό τους όπου βρίσκουν τον πατέρα τους που τους εξηγεί πως η μητριά πέθανε μυστηριωδώς. Με τα πλούτη της μάγισσας ζουν ευτυχισμένοι. Αν εξαιρέσεις τον κανιβαλισμό, τη δολοφονία της μάγισσας και τον βολικό θάνατο της μητριάς, έχει happy end!

Η “μάνα” της Ραπουνζέλ

Δεν ήταν η κανονική της μητέρα, αλλά μάγισσα που την είχε απαγάγει όταν ήταν μωρό. Όμως η Ραπουνζέλ αυτό δεν το ήξερε. Ετσι σαν καλό κορίτσι άκουγε τη μαμά της και καθόταν φυλακισμένη σε έναν ψηλό πύργο με μοναδική «πρόσβαση» ένα παράθυρο από το οποίο μπαινόβγαινε μόνο η «μαμά» της κάνοντας «σκάλα» τα υπέρμακρα μαλλιά της Ραπουνζέλ. Όταν ένας βασιλόπουλος (ναι, πάλι αυτός…) ανακάλυψε τον πύργο και την Ραπουνζέλ, το «αβατο» αλώθηκε και η «μάνα» λύσσαξε. Ετσι έκοψε τα χρυσά μακριά μαλλιά της κοπέλας και πέταξε τον βασιλόπουλο σε αγκαθωτούς θάμνους τυφλώνοντάς τον. Κατά την «politically correct» εκδοχή του παραμυθιού η Ραπουνζέλ δραπετεύει χρησιμοποιώντας τα κομμένα μαλλιά της ως σκάλα παγιδεύοντας για πάντα την «μάνα» της στον Πύργο. Βρίσκει τον βασιλόπουλο που περιπλανιέται τυφλός, σμίγουν και από τα δάκρυά της εκείνος βρίσκει το φως του και εκείνης τα μαλλιά ξαναμακραίνουν, «και έζησαν καλά και εμείς καλύτερα». Επ… μισό λεπτό… μην ξεχνάμε τη «μάνα» που θα αφήσει τα κόκκαλά της στον πύργο αφού πρώτα πεθάνει αργά από πείνα και δίψα.

Για περισσότερη… κακία, δείτε και τα:
https://listverse.com/2021/08/31/top-10-creepiest-women-in-classic-fairy-tales


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα