Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2024

Διάσημες προλήψεις και δεισιδαιμονίες

Μαύρες γάτες, σπασµένοι καθρέφτες και καπέλα πάνω στο κρεβάτι. Οι προλήψεις και οι δεισιδαιµονίες εµφανίζονται σε κάθε κουλτούρα, σε κάθε εποχή και απ΄ότι φαίνεται απασχολούν αρκετό κόσµο. ∆εν είναι η πρώτη φορά που ασχολούµαστε µε το θέµα και πιθανώς να µην είναι ούτε η τελευταία. Και τούτο επειδή πάντα «ξεπετάγονται» νέα δεδοµένα και ακόµα πιο παράξενες προλήψεις. Οι δεισιδαιµονίες είναι ένα µείγµα παράξενου, παράλογου και αρκετές φορές προκαλούν γέλιο. Αν πιστεύετε σε αυτές, πιάστε ένα τετράφυλλο τριφύλι ή ένα πέταλο και ετοιµαστείτε να περιηγηθούµε παρέα σε προλήψεις που ίσως δεν γνωρίζατε ότι υπάρχουν. Αν πάλι δεν πιστεύετε, διαβάστε τις παρακάτω αράδες καθαρά για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Το καπέλο και το κρεβάτι

Υπάρχουν άνθρωποι που και στη θέα µόνο ενός καπέλου πάνω στο κρεβάτι… τρελαίνονται. Ένα καπέλο ακουµπισµένο στο κρεβάτι θεωρείται κακοτυχία σε αρκετούς πολιτισµούς και µάλιστα αυτό συµβαίνει εδώ και αιώνες. ∆εν ξέρουµε ακριβώς πως προήλθε αυτή η πρόληψη, αλλά υπάρχουν θεωρίες που ίσως βγάζουν (κάποιο) νόηµα. Σε ορισµένους πολιτισµούς λοιπόν πίστευαν ότι κακά πνεύµατα ζούσαν στα µαλλιά ενός ατόµου (και άρα µεταφέρονταν και στα καπέλα, και από εκεί στο κρεβάτι) οπότε τη νύχτα, αυτά ξεπηδούσαν και ενοχλούσαν τους ανθρώπους. Σε κάποιες εβραικές οικογένειες πίστευαν πως το καπέλο στο κρεβάτι σήµαινε θάνατο στην οικογένεια, ενώ υπάρχει και µια πιο… επιστηµονική άποψη σχετικά, που λέει πως επειδή τα παλιότερα χρόνια οι ψείρες ήταν καθηµερινό φαινόµενο, οι άνθρωποι απέφευγαν να βάζουν καπέλα στο κρεβάτι για να αποφύγουν πιθανή… µετακόµιση των ζωυφίων από το καπέλο στα σκεπάσµατα και τα µαξιλάρια. Βεβαίως, αν το καλοσκεφτείτε, αν κάποιος είχε ψείρες, και χωρίς καπέλο, αυτές θα έβρισκαν τον δρόµο τους για το κρεβάτι και όλους όσοι έµεναν στο ίδιο σπίτι!

Για περισσότερα δείτε και το: https://people.howstuffworks.com/unlucky-to-leave-hat-on-bed.htm

Τα σπίρτα και τα τσιγάρα

Υπάρχει η δεισιδαιµονία που λέει πως δεν πρέπει να ανάβουν περισσότερα από 2 τσιγάρα µε ένα σπίρτο. Και µάλιστα, πως αν τρίτος άνθρωπος ανάψει το τσιγάρο του µε σπίρτο που ήδη έχει ανάψει 2 τσιγάρα, τότε αυτός θα πεθάνει σύντοµα (προφανώς µεγάλα κακά θα βρουν και τον τέταρτο!). Η πεποίθηση αυτή, λένε πως, ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του Κριµαϊκού Πολέµου και συνεχίστηκε και στον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο. Η λογική της πρόληψης έχει ως εξής: αν τρεις στρατιώτες άναβαν τα τσιγάρα τους µε το ίδιο σπίρτο, τότε θα «προδιδαν» τη θέση τους στον εχθρό. Όσο περισσότερο έκαιγε το σπίρτο, τόσο πιο πιθανό ήταν κάποιος να το δει. Η θεωρία λέει πως αν κάποιος ελεύθερος σκοπευτής έβλεπε αναµένο σπίρτο, τότε πυροβολούσε σε αυτή την κατεύθυνση. Ετσι, οι στρατιώτες είχαν διαταγή να µην ανάβουν περισσότερα από ένα τσιγάρα µε ένα σπίρτο για να αποφεύγουν -όσο γινόταν- τον εντοπισµό από τον εχθρό.

Για περισσότερα δείτε και:
https://en.wikipedia.org/wiki/Three_on_a_match

Η οµπρέλα µέσα στο σπίτι

Οµπρέλα στο σπίτι µόνο κλειστή. ∆ιότι σύµφωνα µε τις δεισιδαιµονίες, αν ανοίξετε οµπρέλα µέσα στο σπίτι σας, µεγάλες συµφορές θα σας χτυπήσουν. Η συγκεκριµένη πρόληψη έχει τις ρίζες της στην αρχαία Αίγυπτο όπου οι οµπρέλες χρησιµοποιούνταν για να προστατεύσουν τους ανθρώπους από τον ήλιο. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν στο υπερφυσικό και στη διασύνδεση των καθηµερινών πράξεων µε τις κοσµικές δυνάµεις. Ετσι, η ανοιχτή οµπρέλα µέσα στο σπίτι θεωρούσαν πως ήταν ασέβεια προς τον Θεό Ηλιο. Οι οµπρέλες επίσης ήταν προορισµένες µόνο για τους ευγενείς και ήταν φτιαγµένες από πάπυρο και φτερά παγονιού. Ο απλός λαός πάλι, θεωρούσε κακοτυχία να χρησιµοποιεί οµπρέλες (σου λένε, άσε να έχουµε το κεφάλι µας ήσυχο….!). Υπάρχει και η θεωρία που θέλει τις ανοιγµένες οµπρέλες να θορυβούν τα καλά πνεύµατα του σπιτιού. Αυτά τα πνεύµατα, φρουροί της οικογένειας που µπορεί να µην είναι ορατοί, ωστόσο για πολλούς ήταν απολύτως πραγµατικοί, για κάποιο λόγο εκνευρίζονταν αν κάποιος άνοιγε µια οµπρέλα µέσα στο σπίτι. Ειδικότερα αν η οµπρέλα ήταν µαύρη. Πάντως, σε µια προσπάθεια να αποδειχθεί αβάσιµη η δεισιδαιµονία αυτή, η 13η Μαρτίου καθιερώθηκε ως ηµέρα ανοιχτής οµπρέλας µέσα στο σπίτι. Τι να πει κανείς…

Για περισσότερα δείτε και: https://people.howstuffworks.com/open-umbrella-indoors.htm

Ο καταραµένος Μακµπέθ

Αυτή τώρα είναι µια πρόληψη που αφορά κυρίως τους θεατρόφιλους. Ανάµεσα στους θεατρικούς κύκλους λοιπόν, πιστεύεται πως ένα από τα πιο διάσηµα έργα του Σαίξπηρ είναι καταραµένο. Πρόκειται για το διάσηµο θεατρικό «Μακµπεθ». Υπάρχει µια (τραβηγµένη είναι η αλήθεια) θεωρία που υποστηρίζει πως µια οµάδα µαγισσών εκνευρίστηκε που ο Σαίξπηρ θέλησε να χρησιµοποιήσει «αληθινά» ξόρκια στο έργο του και έτσι αποφάσισαν να το καταραστούν από τη στιγµή της συγγραφής του. Μια άλλη θεωρία λέει ότι το έργο παιζόταν συνήθως σε θέατρα που αντιµετώπιζαν οικονοµικά προβλήµατα ή ότι το υψηλό κόστος παραγωγής του Μάκµπεθ κατέστρεφε οικονοµικά τα θέατρα που επέλεγαν να ανεβάσουν την παράσταση. Ετσι, δεν άργησε και πολύ και µόνο το όνοµα «Μακµπέθ» να φέρνει ρίγη στον κόσµο του θεάτρου. Λέγεται µάλιστα πως αν πει κανείς το «καταραµένο» όνοµα µέσα σε ένα θέατρο – εκτός από τις φορές που αναφέρεται στο σενάριο κατά την πρόβα ή την παράσταση- θα προκαλέσει ανειπωτη καταστροφή.
Για περισσότερα δείτε και: www.history.com/news/why-do-actors-avoid-the-word-macbeth


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα