Το θέμα που κυριαρχεί στα ΜΜΕ της ΕΕ αυτήν την εποχή δεν είναι η γεωπολιτική έκφανση των κυρίαρχων θεμάτων, αλλά η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης και πως θα υπάρξει μεγαλύτερη έκφραση για τις περιφέρειες και τους κοινωνικούς εταίρους1. Η βασική συνιστώσα στις αναφορές είναι πώς να μπει ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης στην ηλεκτρονικού τύπου πλατφόρμα, ώστε να δώσει εκεί την προσωπική κατάθεσή του, για το πώς θα ήθελε να μετατραπεί η δική του γειτονιά στο μέλλον. Σημαντικό θέμα, που πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να πάρει τις πραγματικές διαστάσεις του.
Οι ιθύνοντες στην ΕΕ θεωρούν εξ ορισμού ότι η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης είναι ένα κεκτημένο του μέσου Ευρωπαίου πολίτη που θα προστρέξει στη σχετική πλατφόρμα για να πει τι σκέφτεται. Τίποτα δεν αποδεικνύει ότι έχουν δίκιο! Απεναντίας τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν έχουν μπει στο πετσί για να διαδώσουν αυτό το σημαντικό στη σύλληψή του γεγονός!
Υπενθυμίζουμε ότι το Συνέδριο για το Μέλλον της Ευρώπης συνδυάζει διαδικτυακές και εκτός σύνδεσης, τοπικές, περιφερειακές, εθνικές και ευρωπαϊκές εκδηλώσεις, που οργανώνονται από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και πολίτες, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές. Τα αποτελέσματα αυτών των εκδηλώσεων, καθώς και οι ιδέες που σχετίζονται με το μέλλον της Ευρώπης, δημοσιεύονται στην πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα. Θα χρησιμεύσουν ως βάση για περαιτέρω συζητήσεις σε 4 Ομάδες Ευρωπαίων Πολιτών, που αποτελούνται από τα κύρια θέματα της Διάσκεψης. Περίπου 800 τυχαία επιλεγμένοι πολίτες, που αντικατοπτρίζουν την κοινωνικοοικονομική, δημογραφική και εκπαιδευτική πολυμορφία της ΕΕ, θα συμμετάσχουν σε αρκετές διαβουλευτικές συνεδρίες αυτών των τεσσάρων ευρωπαϊκών ομάδων πολιτών, 200 πολίτες ανά ομάδα. Θα βρουν ιδέες και συστάσεις που θα τροφοδοτήσουν τις ολομέλειες της διάσκεψης,
Σε Δελτίο Τύπου (19/7/21) η Εκτελεστική Επιτροπή της Διάσκεψης, συμφώνησε να διαθέσει περισσότερες θέσεις στην Ολομέλεια της Διάσκεψης σε περιφερειακούς και τοπικούς εκλεγμένους αντιπροσώπους, καθώς και σε κοινωνικούς εταίρους.
Η Εκτελεστική Επιτροπή τροποποίησε τον Κανονισμό προσθέτοντας στην Ολομέλεια της Διάσκεψης έξι εκλεγμένους αντιπροσώπους από τις περιφερειακές και έξι από τις τοπικές αρχές. Συμφώνησαν επίσης να αυξήσουν τον αριθμό των εκπροσώπων από τους κοινωνικούς εταίρους κατά τέσσερις, σε συνολικά 12.
Επιπλέον, το διοικητικό συμβούλιο αντάλλαξε απόψεις σχετικά με το σχέδιο επικοινωνίας που εκπονήθηκε από κοινού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή. Και τα τρία ιδρύματα θα προσπαθήσουν να συνεχίσουν να συντονίζουν τις δραστηριότητές τους για να ενισχύσουν τη συμμετοχή του κοινού στην πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα και θα ενθαρρύνουν άλλους φορείς, ιδίως εκείνους που συμμετέχουν στην Εκτελεστική Επιτροπή και την Ολομέλεια να κάνουν το ίδιο.
Το διοικητικό συμβούλιο έλαβε ενημέρωση σχετικά με την οργάνωση των ευρωπαϊκών ομάδων πολιτών. Συζήτησαν επίσης τις μεθόδους εργασίας των ομάδων εργασίας ολομέλειας στις οποίες θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των αντίστοιχων ομάδων.
Στις τωρινές συζητήσεις, ο συμπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Φέρχοφστατ (Verhofstadt πρώην Βέλγος πρωθυπουργός) δήλωσε: «Οι σημερινές συζητήσεις και προσαρμογές στους κανόνες σημαίνουν ότι πλησιάζουμε στο τέλος της φάσης σχεδιασμού της Διάσκεψης. Ανυπομονούμε τώρα για τη φάση περιεχομένου με τη συνεχιζόμενη συλλογή ιδεών πολιτών στην ψηφιακή πλατφόρμα μαζί με τις προτάσεις των ομάδων πολιτών που ξεκινούν τον Σεπτέμβριο. Όλα αυτά θα τροφοδοτήσουν την Ολομέλεια έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να επιτύχουμε μια πιο αποτελεσματική, ανταποκρινόμενη και δημοκρατική Ένωση που απαιτούν και αξίζουν οι πολίτες μας».
Ο Σλοβένος Υπουργός Εξωτερικών για θέματα ΕΕ και συμπρόεδρος, Gašper Dovžan, που ασκεί την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ, δήλωσε: «Η σημερινή ενημέρωση στο πλαίσιο της διάσκεψης στοχεύει να φέρει την Ευρώπη πιο πέρα από τις πρωτεύουσες της και δίνει περισσότερα φωνή στους πολίτες από κάθε τομέα της ζωής. Κάθε Ευρωπαίος έχει τα δικά του όνειρα και ανησυχίες για την Ευρώπη και η Ευρώπη πρέπει να ακούει κάθε ένα από αυτά όταν συζητάμε για το κοινό μας μέλλον. Θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερους Ευρωπαίους οπουδήποτε θέλουν να έχουν τη γνώμη τους, ώστε να μπορούμε να ακούσουμε τι είδους Ευρώπη θέλουν να ζήσουν σε 30 χρόνια από τώρα».
Συμπερασματικά είναι προφανές ότι το παιχνίδι της ΕΕ είναι μια διαδικασία παραγωγής προτάσεων που γίνονται αποφάσεις, κανονισμοί, προγράμματα, δράσεις, πολιτική και εφαρμοσμένη πολιτική, που επηρεάζει όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Αν προσέξει κανείς θα δει ότι ο πρώην Βέλγος πρωθυπουργός, αλλά και ο προεδρεύων της ΕΕ έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στο να απομακρυνθεί από τις πρωτεύουσες το θέμα και να εκφραστούν οι περιφερειακοί πληθυσμοί. Και αυτό γιατί είναι για το καλό των δημοκρατικών πολιτών της ΕΕ. Υπενθυμίζουμε ότι όταν έγινε πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών ο κ. Τζιτζικώστας, από την εναρκτήρια ομιλία του επεσήμανε την ανάγκη να φέρει πιο κοντά την Ευρώπη στους πολίτες της.
Καιρός είναι να διεκδικήσουν οι τοπικές εφημερίδες αυτό που τους ανήκει δικαιωματικά, πέραν του ποιος κυβερνά. Οι προτάσεις μας έχουν κατατεθεί εκεί όπου πρέπει.