Περίπου 1.400 μετανάστες που απέπλευσαν από τη Λιβύη με 13 πλεούμενα ευκαιρίας όταν θεώρησαν πως τους παρουσιάστηκε μια ευκαιρία λόγω της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών διασώθηκαν την Δευτέρα στη Μεσόγειο, ανακοίνωσε το ιταλικό Λιμενικό Σώμα, το οποίο συντονίζει τις επιχειρήσεις διάσωσης στην συγκεκριμένη περιοχή.
«Ήταν μια πολύ δύσκολη ημέρα αλλά χάρη στην επιμονή των μονάδων που επενέβησαν όλοι οι μετανάστες κατέστη δυνατόν να διασωθούν», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του ιταλικού Λιμενικού Σώματος.
Οι ήδη πολύ δύσκολες επιχειρήσεις αυτού του είδους, τόσο εξαιτίας της κακής κατάστασης των πλεούμενων που χρησιμοποιούνται, όσο και εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των ανθρώπων που μεταφέρουν, έχουν γίνει ακόμη δυσκολότερες λόγω του καιρού: η ήρεμη θάλασσα μπορεί πολύ γρήγορα να μετατραπεί σε θαλασσοταραχή, και η υποθερμία απειλεί τους μετανάστες, την ώρα που τα πλοία που διεξάγουν επιχειρήσεις διάσωσης λιγοστεύουν.
Οι μετανάστες που διασώθηκαν σήμερα είχαν επιβιβαστεί σε 11 φουσκωτές λέμβους και δύο μικρές βάρκες. Τους διέσωσαν ταχύπλοα του ιταλικού Λιμενικού Σώματος, πλοία του ιταλικού και του ιρλανδικού Πολεμικού Ναυτικού, δύο εμπορικά σκάφη και το Aquarius, ένα πλοίο μισθωμένο από δύο ΜΚΟ, τη SOS Méditerranée και τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF).
Όμως μια καταιγίδα πλήττει πλέον την περιοχή και για τους μετανάστες που θα περάσουν μία ή δύο νύχτες πάνω στα πλοία που τους έσωσαν το ταξίδι ως τις ακτές της Ιταλίας θα είναι δύσκολο.
Εξάλλου οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα – μετά τις επιχειρήσεις διάσωσης της ημέρας – ότι κατέγραψαν έναν αριθμό αφίξεων δίχως ιστορικό προηγούμενο φέτος: πάνω από 171.000 μετανάστες, έναν αριθμό αυξημένο κατά 19% σε σχέση με την περασμένη χρονιά και κατά 4,5% σε σχέση με το 2014.
Πρόκειται κυρίως για πολίτες της Νιγηρίας (35.700), της Ερυθραίας (20.000), της Γουινέας (12.300), της Ακτής Ελεφαντοστού (11.400) και της Γκάμπιας (11.000), διαφόρων άλλων χωρών της υποσαχάριας Αφρικής, αλλά και του Μπανγκλαντές (7.500).
Εξάλλου τις τελευταίες εβδομάδες αυξάνεται ο αριθμός των οικογενειών από τη Συρία και την Παλαιστίνη μεταξύ των ανθρώπων που διασώζονται.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι άνδρες αποτελούν το 71% των μεταναστών που φθάνουν στην Ιταλία, οι γυναίκες το 14% και οι ανήλικοι το 16% (στην πλειονότητά τους, ασυνόδευτοι έφηβοι). Τουλάχιστον 4.690 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους ή θεωρούνται αγνοούμενοι στη Μεσόγειο φέτος.
Πάνω από 176.000 αιτούντες άσυλο ζουν πλέον σε κέντρα υποδοχής στην Ιταλία και το σύστημα επεξεργασίας των αιτήσεων και το δικαστικό σύστημα αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερη πίεση.
Μπ. Γ.