Γενετικό υλικό από ζευγάρια στην Ουκρανία που είχαν ξεκινήσει τη διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής πριν την έναρξη του πολέμου φθάνει στα Χανιά προκειμένου να διασωθεί.
Hδη, γενετικό υλικό έχει φτάσει στο Μεσογειακό Κέντρο Γονιμότητας προκειμένου να μείνει εκεί έως ότου τελειώσει ο πόλεμος.
Όπως εξηγεί στα “Χανιώτικα νέα” ο δρ Ιωάννης Γιακουμάκης επιστημονικός διευθυντής του Μεσογειακού Κέντρου Γονιμότητας «έχει ξεκινήσει η μεταφορά του γενετικού υλικού ως επί το πλείστον από ζευγάρια που είναι σε διαδικασία διότι η νομοθεσία καλύπτει κυρίως χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και χώρες Σένγκεν και μεμονωμένες χώρες που υπόκεινται σε αυτή την νομοθεσία» ενώ στην ερώτησή μας κατά πόσο ενδιαφέρονται τα ζευγάρια να γίνει μεταφορά του υλικού ο κ. Γιακουμάκης μας απαντάει ότι «μέρα με την μέρα αυξάνεται ο αριθμός των ζευγαριών που ενδιαφέρεται για αυτή την διαδικασία. Ξεκίνησε αμέσως με την έναρξη του πολέμου και κάθε μέρα διογκώνεται».
Όπως ανέφερε ο κ. Γιακουμάκης «αν σκεφτούμε ότι κατά κύριο λόγο στην Ουκρανία 2.000 με 2.500 χιλιάδες παιδιά τον χρόνο γεννιούνται από προγράμματα παρένθετης μητρότητας και δωρεάς, καταλαβαίνουμε ότι αυτή η εμπόλεμη κατάσταση δημιουργεί ένα πρόβλημα σε αυτά τα προγράμματα…. Πολλά ζευγάρια έχουν ξεκινήσει την διαδικασία και δεν μπορούν να την φέρουν εις πέρας στην Ουκρανία. Προσπαθούν όπου αυτά τα προγράμματα είναι νόμιμα, διότι τους πιέζει και ο χρόνος…».
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
Όσον αφορά την διαδικασία μεταφοράς όπως επισήμανε ο κ. Γιακουμάκης «οπωσδήποτε πρέπει να υπάρχει προσοχή διότι πρέπει να ακολουθούμε τους κανόνες της ελληνικής νομοθεσίας. Υπάρχουν πιστοποιημένες εταιρίες μεταφοράς γενετικού υλικού που αναλαμβάνουν υπεύθυνα και με ασφάλεια τη μεταφορά αυτού του υλικού για να μην υπάρχει κίνδυνος καταστροφής στην διαδικασία της κατάψυξης, μεταφοράς και απόψυξης. Πρέπει οι μονάδες να είναι εξουσιοδοτημένες για να δέχονται αυτό το γενετικό υλικό. Υφίστανται πολύ αυστηροί κανόνες. Υπάρχουν κατά συχνά χρονιά διαστήματα έλεγχοι για όλη αυτή τη διαδικασία οπότε αυτή την στιγμή υπάρχει μία πραγματικότητα και όσο αφορά αυτή την διάσταση στην κρίση που έχει περιέλθει».