Με τον μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό και κληρικούς της περιοχής πραγματοποιήθηκαν στις 7 το απόγευμα του Σαββάτου στο πρώην δημαρχείο Καλυβών τα εγκαίνια του ανακαινισμένου χώρου των εγκαταστάσεων του Παραδοσιακού Μουσικού Συλλόγου “Ο Χαρίλαος” με ευλογία και κοπή βασιλόπιτας.
“H Κρήτη είναι μία από τις περιοχές της Ελλάδος που η παράδοση και η ιστορία της έχουν καταγραφεί σε μεγάλο βαθμό, χάρη στο φιλότιμο των Κρητικών, οι οποίοι δείχνουν μεγάλη αυταπάρνηση και ζήλο στη διάσωση των πεπραγμένων της ιδιαίτερης πατρίδας τους. Η πλούσια βιβλιογραφία του νησιού υπήρξε μεγάλος σύμμαχος στην προετοιμασία και την τελική διαμόρφωση αυτής της έκδοσης…” αναφέρεται μεταξύ άλλων στη σελίδα 18 του πολυτελέστατου Α’ τόμου.
Την εορταστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διημερίδας με θέμα “ Διατήρηση και διάδοση της μουσικής κληρονομιάς του Αποκόρωνα”, τίμησε με την παρουσία του αρκετός κόσμος. Το παρών έδωσαν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, πρώην υφυπουργός Παιδείας αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης και πρώην πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλης Διγαλάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης με άλλους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και πολλούς μουσικούς καλλιτέχνες.
11 ΧΡΟΝH ΔΡΑΣΗ
Ο παραδοσιακός μουσικός σύλλογος “Ο Χαρίλαος” διανύει φέτος το ενδέκατο έτος της ηλικίας του έχοντας ιδρυθεί το 2012 από ομάδα μουσικών καταγομένων από τον Αποκόρωνα στη μνήμη του διάσημου λυράρη από το Ξηροστέρνι, Χαρίλαου Πιπεράκη ο οποίος υπήρξε θρύλος στην Αμερική όπου έζησε πολλά χρόνια τιμώντας τον Αποκόρωνα και όλη την Κρήτη γενικότερα.
Για τον παραδοσιακό μουσικό σύλλογο “Ο Χαρίλαος” και την σημαντική του παρουσία στα παραδοσιακά μουσικά δρώμενα του Νομού μας και της Κρήτης αναφέρθηκαν με σύντομους χαιρετισμούς ο μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός, ο βουλευτής Χανίων κ. Διγαλάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής, ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ο πρόεδρος του παγκρήτιου συλλόγου παραδοσιακής μουσικής κ. Γαλάτιος Μοσχονάς, και ο πρόεδρος των Σφακιανών Χανίων κ. Ανδρέας Μανουσέλης, ενώ από μεριάς του ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Ανδρέας Λιλικάκης καλωσόρισε τον κόσμο υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, στους συνεργάτες μου, στο διοικητικό συμβούλιο και σε όλα τα μέλη του συλλόγου μας γιατί κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια να πραγματοποιηθούν με επιτυχία οι δραστηριότητες μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και την βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου, ιδιαίτερα στον σεβαστό μητροπολίτη μας κ. Δαμασκηνό και τους πατέρες της Εκκλησίας μας. Στον αντιπεριφερειάρχη μας κ Νίκο Καλογερή, τον βουλευτή Χανίων, κ. Βασίλη Διγαλάκη, τον δήμαρχο Αποκορώνου, κ. Χαράλαμπο Κουκιανάκη, τον πρόεδρο του παγκρητίου συλλόγου Κρητών καλλιτεχνών, κ. Γαλάτιο Μοσχονά και τους συναδέλφους μουσικούς από το Ρέθυμνο, Μανώλη Βερδινάκη και Γιώργο Χαλκιαδάκη, τον κ. Ανδρέα Μανουσέλη, πρόεδρο των Σφακιανών Χανίων, τον κ. Κτιστάκη Ιωάννη και τον κ. Σήφη Παπασήφη χοροδιδάσκαλο, το εστιατόριο “Τσουνάμι” στην Αλμυρίδα και τα Μ.Μ.Ε», για να τελειώσει με την επιστημονική τους ομάδα αναφερόμενος στους παρακάτω διακεκριμένους καθηγητές επισημαίνοντας ότι “ δουλέψαμε μαζί θέτοντας τις βάσεις για να κάνουμε καινοτόμα πράγματα τα οποία μας ανοίγουν το δρόμο για τα αυριανά μας βήματα.
Βανδουλάκης Ιωάννης, Στεφανέας Πέτρος, Σπανουδάκης Νικόλαος και Καλογεράκης Αντώνης”.
Στο τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκε πλουσιοπάροχο κέρασμα σε μπουφέ με διάφορα εδέσματα, καλό κρασί, γλυκά και αναψυκτικά.
Στον τυχερό της βραδιάς που βρήκε το φλουρί επιδόθηκε από το μέλος του Δ.Σ. Κώστα Κουρκουνάκη ο πολυτελεστατος Α’ τόμος των Κρητών Μουσηγετών με 300 επιμελημένες σελίδες, οκτώ CD ιστορικών Κρητικών ηχογραφήσεων γραμμοφώνου και πολλές παλιές φωτογραφίες από το αρχείο της Κρητικής δισκογραφίας με τίτλο: “Μίλιε μου Κρήτη απ’ τα παλιά”.
Η συνέχεια δόθηκε στις 7 το απόγευμα της Κυριακής στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης με μουσική βραδιά από Αποκορωνιώτες μουσικούς στις απαρχές της Κρητικής δισκογραφίας με το μουσικό σχήμα “Στριφταλιά” και το μουσικό σύνολο Π.Μ.Σ.Α. “Ο Χαρίλαος” ενώ πραγματοποιήθηκαν και ομιλίες από τους μουσικούς ερευνητές Σταύρο Μαραγκουδάκη και Κωνσταντίνο Κοπανιτσάνο.