Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

“Διάσωση” της τοπικής χλωρίδας μέσα από το φυτώριο της δασικής υπηρεσίας (φωτ.)

Αμπελιτσιές, δρύες, μυρτιές, πρίνοι, σκίνοι, δάφνες, δεντρολίβανο, φοίνικες του θεόφραστου… Δεκάδες δασικά είδη φύονται στο φυτώριο της Δασικής Υπηρεσίας Χανίων και αυτές τις ημέρες ξεκίνησε η κατάθεση των αιτημάτων από φορείς για χορήγηση τους προκειμένου να προχωρήσουν σε φυτεύσεις.

Στο φυτώριο κάθε χρόνο καλλιεργούνται 18-19.000 δασικά φυτά ένα μεγάλο μέρος των οποίων ευδοκιμεί και δίνεται σε Δήμους, Σχολεία, Ενορίες ενώ στο τέλος ένας αριθμός που περισσεύει δίνεται και σε πολίτες.

Όπως μας εξηγεί ο κ. Αποστολάκης, δασικός υπάλληλος που εργάζεται στο φυτώριο, καθώς μας ξεναγεί στο χώρο τα υποκείμενα συλλέγονται στην ύπαιθρο του Νομού Χανίων ενώ προέρχονται από σπόρους που λαμβάνονται από διάφορους ιδρύματα όπως το ΜΑΙΧ κα.

Με επιμέλεια οι δασικοί υπάλληλοι φυτεύουν, ποτίζουν και φροντίζουν τα δασικά είδη. «Δεν βάζουμε ποτέ φάρμακα, γίνεται με απόλυτα φυσικό τρόπο το μεγάλωμα τους. Υπάρχουν δέντρα όπως τα σφεντάμια και οι αμπελιτσιές που βγαίνουν δύσκολα και άλλα που φύονται εύκολα όπως πχ. το αλμυρίκι» αναφέρει ο δασικός υπάλληλος.

Πικροδάφνες άσπρες και κόκκινες, λυγαριές, πλατάνια, χαρουπιές φύονται στον εξωτερικό χώρο αλλά και στο διχτυοκήπιο του φυτωρίου. Μεγάλος είναι ο αριθμός των χαρουπιών καθώς είναι ένα δέντρο που έχει ζήτηση. «Για να το φυτέψεις θέλει μια διαδικασία, βράζουμε το σπόρο σε καυτό νερό τρεις φορές, το ξεπλένουμε το βάζουμε σε ένα τσουβάλι και μετά σε 15 ημέρες πετάει ρίζα για να το φυτέψουμε» σημείωνει ο κ. Αποστολάκης. Πρώτος στόχος της υπηρεσίας είναι τα δασικά είδη να δοθούν σε δημόσιους φορείς ώστε να αυξήσουν το πράσινο, ειδικά μάλιστα σε περίπτωση αναδασώσεων.

Όπως μας τονίζει η δασάρχης κ. Πολύμνια Σκλαβάκη όταν πάρουν τα υποκείμενα τους οι φορείς ένα μέρος των δασικών ειδών θα δοθούν και σε πολίτες. Φυτά όπως πχ. το δεντρολίβανο είναι περιζήτητο από τους μελισσοκόμους, ενώ οι χαρουπιές επίσης παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση καθώς το χαρούπι τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται πάρα πολύ στη διατροφή. «Είναι πολλοί οι συμπολίτες μας που θέλουν δασικά είδη στα όρια των καλλιεργειών τους καθώς έτσι ήταν διαμορφωμένο και το αγροτοδασικό περιβάλλον το τόπου μας » καταλήγει η δασάρχης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα