Είναι ξεκάθαρο πια πως το «ρολόι» των εποχών του έτους εξαιτίας της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής απορρυθμίζεται.
Η άνοιξη φτάνει νωρίτερα. Οι χειμώνες είναι μικρότεροι μέχρι και ένα μήνα αλλά εντονότεροι. Ο αριθμός των παγετών μειώνεται. Το καλοκαίρι επιμηκύνεται σε βάρος της άνοιξης και του φθινοπώρου στο βόρειο και νότιο ημισφαίριο μέχρι και δύο μήνες. Το φαινόμενο της «Ψυχρής Λίμνης» (Cold Lake) δημιουργεί και στη χώρα μας εποχική αστάθεια τόσο λόγω των ψυχρών αερίων μαζών που τη συνοδεύουν, όσο και των ατμοσφαιρικών διαταραχών που την περιβάλλουν . Αυτά δείχνει σχετική έρευνα 60 ολόκληρων χρόνων από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών. «Όλο και συχνότερα βλέπουμε αναφορές εκτός κλιματικής λογικής, όπως την έλλειψη άνοιξης, ή χιόνι τον Μάιο» θα πει ο ερευνητής της Ακαδημίας αυτής Yuping Guan.
Οι εποχικές αυτές αλλαγές ασκούν αρνητική επίδραση στην εδώ και εκατομμύρια χρόνια «αποκτηθείσα ισορροπία» των οικοσυστημάτων του πλανήτη. Πράγματι διαταράσσεται ο βιολογικός κύκλος του φυτικού και του ζωικού βασιλείου. Τα φυτά ανθίζουν νωρίτερα γεγονός που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα έντομα επικονιαστές. Δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες μετατόπισης και παράτασης της δράσης των φυτοπαράσιτων. Σε γενικές γραμμές η εποχική αυτή αλλαγή οδηγεί στη διαταραχή της αλληλεξάρτησης της σχέσης των έμβιων όντων του πλανήτη.
Όλοι οι επιστήμονες του κόσμου συμφωνούν πως η εποχική μεταβολή συνδέεται με την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στην τροπόσφαιρα εξαιτίας της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής. Και μόνο η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 0.5ο C υπολογίζεται πως θα προκαλέσει το 2100 αύξηση της διάρκειας του καλοκαιριού από 78 σε 95 ημέρες και του χειμώνα από 76 σε 73 ημέρες. Αντίθετα για την άνοιξη και το φθινόπωρο θα προκληθεί μείωση από 124 σε 115 και από 87 σε 82 ημέρες αντίστοιχα με κίνδυνο να αφομοιωθούν τελείως οι δύο αυτές εποχές. Με απλά λόγια να γίνει για παράδειγμα η χώρα μας Καλιφόρνια δηλαδή με δύο εποχές. Μία τέτοια εξέλιξη θα έχει τρομακτικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη κοινωνία και στα οικοσυστήματα και πιο ειδικά στο περιβάλλον μας, στη γεωργία μας και στην υγεία μας.
Αλλαγή εποχικού ρυθμού κατά τα έτη 1952, 2011 και 2100 (πηγή AGU Advancing Earth and space science – Προώθηση της επιστήμης της Γης και του Διαστήματος)
Για παράδειγμα στη γεωργία, πέρα από τις καταστροφές που μπορεί να προκαλέσει η συχνή ένταση και η διάρκεια των καταιγίδων, των καυσώνων και των πυρκαγιών η διαταραχή του εποχικού κύκλου μπορεί να προκαλέσει και άλλες σοβαρές δυσάρεστες συνέπειες:
• Πιθανή αλλοίωση της «συντροφικότητας» δύο ειδών που το ένα βασίζεται στο άλλο.
• Η πρώιμη άνοιξη μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες περιόδους ανάπτυξης, σε περισσότερα χωροκατακτητικά είδη και φυτοπαράσιτα.
• Ο ασυνήθιστα ζεστός καιρός στα τέλη του χειμώνα μπορεί να δημιουργήσει μια «ψευδή άνοιξη» που προκαλεί τη νέα ανάπτυξη των φυτών να ξεκινήσει πολύ νωρίς, αφήνοντάς τα έτσι περισσότερο ευάλωτα σε τυχόν μεταγενέστερους παγετούς. Πράγματι η γρηγορότερη άφιξη των θερμών θερμοκρασιών μπορεί να επισπεύσει το φαινόμενο της «πρωτανθίας» σύμφωνα με το οποίο πολλά δέντρα και λουλούδια ανθίζουν νωρίτερα. Τα είδη αυτά καθίστανται περισσότερο ευάλωτα σε ενδεχόμενο παγετό. Κάτι τέτοιο μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την παραγωγή φρούτων, ξηρών καρπών και σπόρων.
• Μεγάλη διάρκεια του καλοκαιριού πράγμα που μπορεί να επιφέρει αυξημένο κίνδυνο ξηρασίας, γιατί το πρώιμο χιόνι λιώνει ταχύτερα.
• Μετατόπιση των ζωνών φύτευσης βορειότερα.
• Τα φυτοπαράσιτα μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερες ζημιές στη φυτική παραγωγή. Κι αυτό γιατί τρέφονται και αναπαράγονται ενωρίτερα. Επίσης αυξάνεται ο πληθυσμός τους, ο οποίος μπορεί να λόγω των ηπιότερων χειμώνων να επιβιώσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να συνεχίσει το καταστρεπτικό έργο της προσβολής. Καλή ώρα η καταστροφή και υποβάθμιση πριν δυο χρόνια της ελαιοπαραγωγής της Κρήτης από μικρού μολυσματικού δυναμικού φυτοπαθογόνους μικροοργανισμούς.
• Διευκόλυνση και επικυριαρχία της μετανάστευσης ειδών σε άλλες περιοχές
• Πρώιμες πλημμύρες που προκαλούν σοβαρές ζημιές
• Συχνότερα πρώιμες και μεγαλύτερης περιόδου αλλεργίες.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η κλιματική αλλαγή έχει πέραν των άλλων και το επακόλουθο της απορρύθμισης του εποχικού κύκλου του πλανήτη. Διαπιστώνεται χρόνο με το χρόνο πως η κλιματική αλλαγή κάνει την παρουσία της με ολοένα και περισσότερο δυσάρεστες συνέπειες. Το γεγονός αυτό θα πρέπει να θέσει σε επαγρύπνηση τους ανά τον κόσμο ιθύνοντες. « Είμαστε στο χείλος της αβύσσου…. Το 2020 ήταν μια χρονιά χωρίς προηγούμενο για τον πληθυσμό του πλανήτη» θα τονίσει ο António Guterres Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ . «Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο» θα συμπληρώσει ο Petteri Taalas Γενικός Γραμματέας του ΟΜΜ (Organisation météorologique mondiale- Παγκόσμια Μετεωρολογική Οργάνωση ).Καιρός είναι το αύριο να γίνει σήμερα.